Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Těžko se chce věřit tomu, že Lukáš Rosol je momentálně až 192. hráčem světa. Jen se podívejte, jaké hráče porazil ve svých dvou posledních daviscupových zápasech – na jeho raketě vyhořeli Alexander Zverev nebo Jo-Wilfried Tsonga. Letos se ale trápí. Přišly rodinné problémy, zranění, ale zároveň i důvěra od kapitána Jaroslava Navrátila. Že Lukáš Rosol pomůže českému týmu k záchraně v elitní skupině Davis Cupu.

Jeho jméno probíral v letošní sezoně spíš bulvár. Lukáš Rosol zažíval nelehký rozchod s manželkou Michaelou Ochotskou a rodinné problémy se přenášely do jeho výkonů na kurtu. Do toho ještě musel bojovat se zdravotními handicapy a žebříčkem se propadal.  

„Sezona je zatím špatná, řekněme si to na rovinu,“ přiznal Rosol. „Věřím, že se už všechno ustálilo, i co se týká rodinného života. Neprožíval jsem úplně světlé chvilky, ale snad už to bude lepší,“ dodal Rosol, který se i v těžké letošní sezoně dokázal zaskvět třeba na Wimbledonu.

V Londýně prošel těžkou kvalifikací, vyhrál první kolo a následně v pěti setech trápil 23. hráče světa Gillese Müllera. Právě v Londýně se začal Rosol vyhrabávat ze svých chmur. Poprvé přiznal, že je zase šťastný v osobním životě s novou přítelkyní Petrou Kubinovou.

Ke konci sezony teď v Haagu dostává od kapitána Navrátila šanci ukázat, že velký tenis pořád hrát umí. V pátek půjde jako singlová dvojka českého týmu na domácího favorita Robina Haaseho (39. hráč světa). S tím má pozitivní bilanci 4:1 na zápasy.

„Proto jsem se asi dostal do nominace,“ přemítal Rosol nad tím, proč dostal přednost před Adamem Pavláskem. „V Davis Cupu jsme spolu ještě nehráli a to je něco úplně jiného. Sice mám pozitivní bilanci, ale on hraje doma, má svůj kurt, svoje fanoušky,“ věděl Rosol, že proti favorizovanému Nizozemci ho nic lehkého nečeká.

Spoléhat bude na to, že Jiří Veselý v první páteční dvouhře získá pro Česko první bod a on pak bude moci hrát uvolněně. Tolik se od něj nečeká, každý však tuší, že Rosol umí v Davis Cupu zahrát výborné zápasy. „V tom je to kouzlo, reprezentovat svoji zemi. Ten týden s týmem mi vždycky pomůže,“ uvedl.

Loni Rosol nejdřív v prvním kole Davis Cupu hladce porazil Němce Alexandera Zvereva (6:2, 6:3 a 6:1), dnes čtvrtého hráče světa. V následujícím čtvrtfinále pak doma v Třinci v pěti setech překvapil Jo-Wilfrieda Tsongu. A čeští fanoušci by ho v té chvíli možná nosili na rukou.

Od té doby Lukáš Rosol Davis Cup nehrál. Vrací se až teď v nizozemském Haagu, když českému týmu pořádně teče do bot. Jde o záchranu v nejvyšší skupině a domácí Holanďani budou dost nepříjemní soupeři.

Kapitán Jaroslav Navrátil tak spoléhá, že Lukáš Rosol jako současný mazák týmu s hromadou daviscupových zkušeností zase v sobě najde to nejlepší. Ideální scénář by byl ten, že dvaatřicetiletý tenista už v pátek překvapí Robina Haaseho.

Žebříčkový rozdíl 153 míst mezi Nizozemcem a Rosolem sice působí hrozivě, v pátek ale bude na nizozemské antuce možné všechno.