Veselý skoro v slzách, Rosol si dal říct. Jak kapitán vykouzlil vedení 2:0

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Že by šťastná ruka? V tomhle případě to vypadá spíš na zkušenou prozřetelnost kapitána Jaroslava Navrátila. Jeho daviscupový tým vede po prvním dni baráže v Holandsku 2:0, což asi čekal málokdo. Navrátilova sázka na Jiřího Veselého a Lukáše Rosola ale byla správná. „Jsem velice rád a hlavně jsem překvapený,“ přiznal český kapitán s úsměvem.

Šokující bylo hlavně vítězství Lukáše Rosola, který zaskočil domácího favorita Robina Haaseho (39. hráč světa). Nizozemský tenista, který se v Haagu narodil a zářil před barážovým mačem sebevědomím, se nestačil divit, jak ho Rosol (192.) po kurtu prohání.

Už zase ten Rosol. Stejně jako loni proti Zverevovi nebo Tsongovi dokázal pod českou vlajkou předvést neskutečný výkon. A i když letos zažívá dost špatnou sezonu, kapitán Jaroslav Navrátil dobře vytušil: Davis Cup je úplně něco jiného.

„Ukázal, kde je jeho potenciál. Davis Cup mu pomůže do další kariéry,“ pochvaloval si Navrátil po Rosolově pětisetovém vítězství. „Haase měl potvrdit roli favorita, ale neměl tolik šancí. I když Lukáš v pátém setu ztratil vedení 2:5, soustředil se dál a Haaseho dorazil.“

Tenhle výsledek vypadá v kontextu týdne opravdu jako menší kouzlo. Rosol přijížděl za týmem ve špatném rozpoložení. Na trénincích v Haagu se mu moc nedařilo, Holanďani ho navíc potrápili úpravou antuky a ke všemu ho začala přepadávat viróza.

„Až ve čtvrtek jsme si ho vzali stranou a vysvětlili mu, že takhle na antuce hrát nemůže. Srovnali jsme mu údery, dal si říct a byl koučovatelný,“ popisoval Navrátil. „Je tady celý týden, hraje za Českou republiku a to má Lukáš rád. I po výsledcích, co má letos za sebou na turnajích, jsem věděl, že v pátek musí hrát. Davis Cup je jiný,“ věděl český kapitán, že v Rosolovi znovu může najít spasitele.

Perfektní odhad, který nakonec přinesl v pátek skvělé vedení 2:0.

Základ ale už před tím musel položit Jiří Veselý. Od české jedničky se první bod čekal, dokonce se dalo říci, že se s ním automaticky počítalo. Pro Veselého, který se v Davis Cupu vždycky spíše trápil, to ale nebyl samozřejmý úkol. S domácím outsiderem Thiemem de Bakkerem (408.) pak bojoval v pěti setech, úlohu ale zvládl.

„V závěru to Jirka ustál hlavou. Tohle vítězství bylo důležité nejenom pro tým, ale i pro něj. V minulých letech se mu v Davis Cupu nedařilo a tahle antuka mu hrozně pomohla,“ chválil svého svěřence kapitán Navrátil. „Po zápase seděl v šatně a skoro brečel, protože si uvědomil, jak je těžké hrát za Českou republiku. Nastoupil proti soupeři, který neměl co ztratit, a odehrál zápas se vší ctí.“

Navrátil zároveň doufal, že i tímto zápasem Jiří Veselý potvrdil, že chce v Davis Cupu bojovat za Českou republiku a v budoucnu může převzít roli jedničky naplno. „V Davis Cupu byl strašně svázaný, ale dnešní zápas byl pro něj důležitý. Mohl by už hrát uvolněně. Se svým tenisem má na to, aby byl ve světové třicítce. A v Davis Cupu může být jedničkou,“ věděl Navrátil.

Důležité je tohle zjištění hlavně v době, kdy se očekává brzký reprezentační konec Tomáše Berdycha nebo Radka Štěpánka. I kvůli jejich absenci v Haagu se předpovídaly pesimistické scénáře, které ale zatím Češi boří. „Jsem velice rád a hlavně jsem překvapený. Vést po prvním dni v Holandsku 2:0, to čekal asi málokdo,“ tušil Navrátil.

Dobře ale věděl, že vyhráno ještě není. Aby se Češi zachránili v elitní skupině Davis Cupu, potřebují poslední třetí bod. V ideálním případě ho přidají hned v sobotu, kdy ve 13 hodin nastoupí proti Holanďanům do čtyřhry. Určitě nebude hrát znavený Lukáš Rosol a méně pravděpodobné je i nasazení Jiřího Veselého.

„Měl jsem varianty Veselý, Pavlásek nebo Pavlásek, Jebavý. Jebavý sice nehrál žádný Davis Cup, ale v letošním roce udělal velký pokrok,“ přemítal v pátek večer Navrátil. „Čtyřhra bude určitě těžká a je potřeba vzít v potaz i fakt, že Veselý musí být případně fit na nedělní zápas proti Haasemu,“ naznačil český kapitán.

Nejpravděpodobnější tak je odpočatá dvojice Pavlásek, Jebavý. Oficiální nominaci pro čtyřhru ale kapitán Navrátil oznámí až v sobotu ve 12 hodin, tedy hodinu před zápasem.

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

15.9.

FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

Jednička Veselý si pochvaluje atmosféru v týmu: Hecujeme se a každý chce vyhrát!

Davis Cup: Češi vedou 2:0! Rosol po parádním výkonu zdolal Haaseho a přidal druhý bod

Veselý napínal až k prasknutí. Největší vítězství v Davis Cupu, oddychl si

Budil jsem se v noci a nevěřil, řekl spasitel Rosol. Pak poklekl na holandskou antuku

14.9.

Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude