US Open: Plíšková loňské finále neobhájí, Šafářová se Strýcovou jsou v semifinále

- Jan Havlovic

Desátý hrací den letošního US Open se pro Karolínu Plíškovou stal posledním. Češka ve čtvrtfinále nestačila na domácí Vandewegheovou a po víkendu přijde o svůj post světové jedničky. Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou vydřely postup do semifinále, v němž si zahrají se svými krajankami Hradeckou a Siniakovou. Zápas byl dvakrát přerušen, rozhodující set se dohrával na zastřešeném centrálním kurtu.

Plíšková prohrála s Vandewegheovou a na US Open končí
Letošní pouť světové jedničky newyorským grandslamem končí před branami semifinále. Karolína Plíšková nestačila na úvod středečního programu před zaplněným hledištěm kurtu Arthura Ashe na domácí CoCo Vandewegheovou (22.). S osmifinálovou přemožitelkou krajanky Šafářové prohrála v duelu dvou pětadvacetiletých hráček 6:7(4) a 3:6. Češka za stavu 5:4 v prvním dějství nevyužila setbol, ve druhé sadě tahala po většinu času za kratší konec pomyslného provazu. Loňské finále tak Plíšková neobhájí, po turnaji navíc přijde o svou první příčku v žebříčku.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Šafářová se Strýcovou vydřely postup do českého semifinále
Zápas, který se uskutečnil hned na dvou kurtech – to bylo střetnutí mezi bronzovými medailistkami z Ria Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovou na jedné straně, a Kanaďankou Dabrowskou s Číňankou Sü na té druhé. Češky nejprve braly první sadu, v té následující ale tahaly za kratší konec, když jim nepomohla ani přestávka zaviněná deštěm. Další taková přišla po konci dějství, a protože se počasí ne a ne umoudřit, přesunuli organizátoři čtvrtfinále na centrální dvorec Arthura Ashe. Na tom se po velké přetahované radoval třetí nasazený pár, který si po výsledku 6:3, 2:6 a 6:4 zahraje o finále proti krajankám Hradecké a Siniakové.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Hlaváčková s Babosovou budou duel dohrávat ve čtvrtek
Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou zvládly odehrát jen čtyři gemy, než byl jejich duel proti Indce Mirzaové a Číňance Pcheng za stavu 2:2 v první sadě vinou deště přerušen. Dohrávat se bude až ve čtvrtek.

Kurt Arthura Ashe
Denní část
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [1] - Coco Vandwegheová (USA) [20] 6:7(4), 3:6
Rafael Nadal (ESP) [1] - Andrej Rubljov (RUS) 6:1, 6:2, 6:2
Noční část
1:00 Madison Keysová (USA)  [15] - Kaia Kanepiová (EST) 6:3, 6:3
2:30 Roger Federer (SUI) [3] - Juan Martin del Potro (ARG) [24] 5:7, 6:3, 6:7(8), 4:6

Grandstand 
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ [3] - Dabrowská, Xu (CAN/CHN) [9] 6:3, 2:6, 6:4
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [5] - Mirzaová, Pcheng (IND/CHN) [4] 2:2* dohrávat se bude ve čtvrtek
Ch. Čan, Čang (TPE/CHN) - Hingisová, J. Čan (SUI/TPE) [2] odloženo na čtvrtek