Plíšková prohrála s Vandewegheovou a na US Open končí, novou jedničkou bude Muguruzaová

- Filip Lefenda

Letošní pouť světové jedničky newyorským grandslamem končí před branami semifinále. Karolína Plíšková nestačila na úvod středečního programu před zaplněným hledištěm kurtu Arthura Ashe na domácí CoCo Vandewegheovou. S osmifinálovou přemožitelkou krajanky Šafářové prohrála v duelu dvou pětadvacetiletých hráček 6:7(4) a 3:6. Češka za stavu 5:4 v prvním dějství nevyužila setbol, ve druhé sadě tahala po většinu času za kratší konec pomyslného provazu. Loňské finále tak Plíšková neobhájí, po turnaji navíc přijde o svou první příčku v žebříčku. Žezlo pro královnu světového tenisu převezme Španělka Muguruzaová.

Do zápasu vstoupila lépe Vandewegheová, která se ve třetí hře dostala na příjmu do vedení 40:0. V zisk soupeřčina podání zužitkovala druhý brejkbol, když svůj forhendový return poslala přímo na základní čáru. Celou situaci následně potvrdilo ještě jestřábí oko.

Karolína další nepříjemnosti na servisu již neřešila. V sedmé hře se naopak dostala na dostřel čistou hrou, aby posléze získala skrz shodu podání sebevědomé Američanky. Brejk následně potvrdila a byla výhře v prvním setu blíže, zejména pak v desáté hře, kdy měla na returnu setbol. Aktivita světové jedničky ale přišla nazmar, Vandewegheová ji donutila bekhendem hraným křížem k chybě a po pár chvílích srovnala stav na 5:5.

Vyrovnané první dějství musel nakonec rozsoudit až tiebreak. Jeho osud určila hned první výměna, v níž se zrodil jediný minibrejk zkrácené hry. Ke smůle Češky to byla právě Karolína Plíšková, kdo celou „loterii“ zahájil. Osmifinálová přemožitelka Lucie Šafářové tak brala nejtěsnějším rozdílem první sadu.

„První set šel do tiebreaku, což je s Coco skoro pokaždé takhle vyrovnané. V předešlých zápasech to většinou bylo tak, že ten, kdo vyhrál tiebreak, vyhrál i druhý set. Psychicky mi to moc nepřidalo,“ přiznala po duelu zklamaná Plíšková.

Také v té druhé se dočkala lepšího začátku Vandewegheová. Ta ovládla na příjmu čtvrtý gem, a i když jí soupeřka brejk oplatila ihned stejnou mincí, domácí tenistka se bleskově zakousla i do dalšího servisu vytáhlé Češky.

Když tento „lup“ po chvilce potvrdila a vedla už 5:2, byla de facto jednou nohou v semifinále. Jednoduché to ale rozhodně ve zbytku zápasu neměla. Favoritka totiž nejprve snížila čistou hrou na 3:5 a posléze se o prodloužení střetnutí na kurtu Arthura Ashe rvala i na příjmu. Její snaha rezultovala v brejkbol pravdy, který si vynutila bekhendovým returnem slabšího druhého podání. Američanka ale i tento těžký okamžik ustála, když svou sokyni opět donutila chybovat.

Vzápětí se Vandewegheová dostala na výhodu a měla mečbol, pokazila ale forhend. O výměnu později dostala šanci na reparát a ten jí již díky přímému bodu z podání vyšel. Plíšková vracela forhend jen do sítě a její sen o zisku grandslamové trofeje se opět na několik měsíců změnil v prach.

„Hrála asi jeden z nejlepších zápasů, co jsme spolu měly. Neudělala moc chyb, je schopna hrát mnohem hůř. Ona si věří celý turnaj a hraje lépe a lépe. Neudělala jsem toho při servisu tolik špatně, jeden gem v každém setu jí ale returny hrozně sedly. Dívala jsem se na svoje procento servisu, zas tak nízké nebylo – přes šedesát procent. Ona ale umí tlačit i proti prvnímu servisu,“ ohlížela se za prohraným utkáním Češka.

Po krajankách Sloane Stephensové a Venus Williamsové je Vandewegheová třetí americkou semifinalistkou. A to je ještě ve hře Madison Keysová, která bude plnit roli favoritky proti Estonce Kanepiové...