Strýcová se Šafářovou vydřely postup do českého semifinále

- Filip Lefenda

Zápas, který se uskutečnil hned na dvou kurtech – to bylo střetnutí mezi bronzovými medailistkami z Ria Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovou na jedné straně, a Kanaďankou Dabrowskou s Číňankou Sü na té druhé. Češky nejprve braly první sadu, v té následující ale tahaly za kratší konec, když jim nepomohla ani přestávka zaviněná deštěm. Další taková přišla po konci dějství, a protože se počasí ne a ne umoudřit, přesunuli organizátoři čtvrtfinále na centrální dvorec Arthura Ashe. Na tom se po velké přetahované radoval třetí nasazený pár, který si po výsledku 6:3, 2:6 a 6:4 zahraje o finále proti krajankám Hradecké a Siniakové.

Češky vstoupily do utkání, které začalo vinou deště o hodinu později, než bylo původně v plánu, povedeně. Po vyhraném podání úřadovaly i na příjmu, a i když ve třetí hře čelily jednomu brejkbolu, zisk podání soupeřek si uhájily. To platilo až do sedmého gemu, v němž měla Strýcová dva gemboly, nakonec ale své podání skrze shodu prohrála.

Trápit to však obě členky třetího nasazeného páru dlouho nemuselo. Hned v dalším gemu si bronzové medailistky z Ria postupně vypracovaly tři brejkboly, poslední z nich pak znamenal vedení 5:3 posvěcené i jestřábím okem. Sadu poté dopodávala Šafářová, při jejímž servisu působil favorizovaný pár po celý zápas jistěji.

Na úvod druhého setu získaly Češky podání soupeřek, hned poté ale Kanaďanka s Číňankou odpověděly stejným tónem. Navíc začaly mít více ze hry, když o dva gemy později braly i servis Strýcové. Za stavu 1:3 pak bylo utkání vinou deště přerušeno.

Ze startu jeho pokračování odvrátily Dabrowská se Sü v dlouhém gemu dva brejkboly a odskočily na rozdíl tří her. Češky posléze snížily, za stavu 2:5 ale na servisu neuspěly. Další maratónský gem přinesl dva odvrácené setboly, na třetí už Šafářová se Strýcovou recept nenalezly.

Poté se na New York opět začaly snášet kapky deště. Organizátoři tak třetí set přesunuli na centrální dvorec Arthura Ashe, který se uvolnil po rychlém třísetovém vítězství Nadala nad Rubljovem.

„Oba kurty jsou úplně jiné a je fajn, ale v téhle situaci to bylo lepší dohrát na centru než čekat na další den,“ řekla k přesunu zápasu na Arthur Ashe Stadium Lucie Šafářová. 

Ta ve druhém gemu bojovala o svůj servis více jak jedenáct minut, nakonec si ho ale uhájila, aby vzápětí Češky bodovaly na příjmu.

Náskok se ale rychle rozplynulo, při podání Strýcové brejk potvrzen nebyl. Situace se opakovala za stavu 3:3, kdy šly favoritky opět do vedení, ale také tentokrát o dvě hry neodskočily. To se povedlo až v samotné koncovce.

Strýcová proměnila nabíhaným volejem brejkbol a české hráčky vedly 5:4. Servírovat na ukončení střetnutí šla následně Šafářová, která si počínala s jistotou světové jedničky. Diváci na největším tenisovém stadionu světa viděli na závěr čistou hru a vydřený postup českého páru, který si tak na závěrečném grandslamu sezóny zahraje o finále. A že v něm bude mít český tenis své zastoupení, je jisté už nyní.

Soupeřkami totiž budou Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou.

„Známe se všechny hrozně moc. Hrály jsme proti nim s Bethanií, porazily jsme je naposledy v Charlestonu,“ řekla k semifinálovým vyzyvatelkám Lucie Šafářová. „Já jsem proti nim společně nikdy nehrála,“ přemítala Barbora Strýcová. „Ale znám obě velmi dobře. Není to příjemné hrát proti Češkám, ale je to semifinále a každá budeme chtít vyhrát. Bude to boj,“ řekla směrem k semifinále, které by se mělo odehrát v pátek.