Konečně! Šťastná Krejčíková zažívá wimbledonský průlom

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: V tom výkřiku na konci zápasu se skloubila obrovská radost i úleva. Favorizovaná Barbora Krejčíková se v 1. kole kvalifikace Wimbledonu tři hodiny trápila s domácí držitelkou divoké karty Maiou Lumsdenovou (677. hráčka světa). Česká tenistka byla proti oblíbenkyni domácího publika dva míčky od vyřazení, nakonec se ale po velké bitvě tleskalo Krejčíkové, která na Wimbledonu konečně prorazila.

Tři hodiny na kurtu – asi už jste zažila i kratší zápasy...
Mně to nakonec ani nevadí. Letos to byl můj první zápas na trávě a na Wimbledonu jsem ještě nikdy nevyhrála ani kolo – jak v dospělých, tak v juniorech. Tady se mi nikdy nedařilo, a proto si vítězství hrozně vážím. Snad jsem se s trávou konečně sžila, i když to pro mě bylo pořád dost těžké a moc jsem nevěděla, co mám hrát. Je vždycky náročné potkat Britku na trávě, navíc ještě hráčku startující volnou kartu. Strašně si toho cením, protože tyhle holky jsou na Wimbledon hrozně natěšené a nechají tam klidně duši.

Opravdu to Britky berou až tak vážně?
Jednoznačně. Mám nějaké britské kamarádky a pro ně je obrovská věc, když dostanou volnou kartu i do kvalifikace a můžou si tady zahrát. Porazit domácí hráčku na tomhle povrchu, ať už je v desátá nebo sedmistá na světě, je úspěch.

V zápase Vám ale kolikrát teklo do bot, a to nejenom kvůli deštivému počasí...
Ani nevím, co všechno jsem tam odvracela. Ale ve třetím setu vedla soupeřka 8:7 a šla podávat. Tam jsme hrály dlouhou výměnu a ona byla fakt blízko... Naštěstí jsem tenhle gem vyhrála, pak jsem si pomohla servisem a na konci jsem byla moc spokojená, jak to dopadlo.

Na konci druhého setu začalo pršet a zápas se přerušil. Bylo to pro Vás spása? Soupeřka totiž měla několik brejkbolů a Vám se nedařilo podání...
Bylo to pro mě nepříjemné, protože tráva už byla kluzká a když si nadhodíte míček, tak vám do obličeje padá voda. Já mám navíc ještě čočky, takže o to jsou pro mě takové situace horší. Za přerušení jsem byla ráda i z toho důvodu, že to zabránilo nějakém zranění. Soupeřka tam třeba nepříjemně spadla...

Je váš wimbledonský průlom potvrzením vašeho celkového vzestupu, který zažíváte tenhle rok?
No, když jsem ztrácela set a skóre v tom druhém bylo 5:6, tak jsem přemýšlela, že pojedu domů. Nevěděla jsem pořádně, co mám dělat a proč prohrávám. Trápily mě její čopy a po přerušení mi trenér řekl nějaké rady. Potom jsme přišly na kurt a já hned další dva míče zase prohrála. Ona ale pak v tiebreaku znervozněla, já jsem se chytila šance. Třetí set jsem zase začala špatně, pořád jsem dotahovala a až na konci to konečně zlomila.

Jak se jinak cítíte s výsledky, co máte v zádech? Nedávno jste senzačně došla z kvalifikace až do finále turnaje WTA v Norimberku...
Byl to nejlepší týden v životě, porazila jsem tam plno dobrých hráček. Na finále pak za mnou dorazila celá rodina a mohla jsem si to pořádně užít. Potom jsem hned letěla do Paříže a tohle mi pomohlo. Musím ale říct, že poslední dobou jsem se necítila nejlépe. Už v Norimberku a potom v Paříži jsem byla zraněná. Následně jsem byla tři týdny doma a z toho jsem jenom tři dny hrála. Zbytek padl na rehabilitaci. Teď už jsem zase v pořádku a chtěla bych na úspěchy navázat. Kolo na kvalifikaci ve Wimbledonu je pro mě dobré – to byla minimální meta, pro kterou jsem si sem jela. Teď už si Wimbledon budu hlavně užívat.

Po průlomovém vítězném zápase to asi půjde lépe. Baví vás místní atmosféra?
Kvalifikace se nehraje v hlavním areálu, takže wimbledonská atmosféra tady je, a není. Být potom přímo na místě je úplně něco jiného. Pro mě je ale dobré to, že tady mám v Londýně náhradní rodinu, u které bydlím, takže nemusím být sama na hotelu. S nimi pak ráda trávím volný čas.

U nich bydlíte už delší dobu?
Už od mojí první kvalifikace – takže tři roky. Oni jsou velice příjemní, chodí mě povzbuzovat na zápasy a starají se o mě moc hezky.

Co si myslíte o další soupeřce – sedmnáctileté Destanee Aiavové?
Zajímavý los. Už jsem s ní letos hrála na antuce a prohrála jsem ve třech setech. Tady to ale bude jiný zápas. Moc nevím, jak hraje na trávě, ale určitě dává velké rány a má dobrý servis. To jí bude na trávě sedět, ale uvidíme až na kurtu.

Zpravodajství z Wimbledonu den po dni:

28.6.2017

Wimbledon: Rosol postoupil do finále kvalifikace, dvě Češky se probojovaly do druhého kola

Skvělá Bouzková na Wimbledonu: Umí čtyři jazyky a bojí se jíst špagety

Opět přerušeno. Kdy se kouskovaný Wimbledon konečně zastřeší?

27.6.2017
Wimbledon: Rosol vyzve v duelu o finále Rama, ženská kvalifikace startuje i s kvartetem Češek

Šátral podklouzl a byl konec. Ale už zase hraju solidně, říká po Wimbledonu

Michnev dorazil na Wimbledon bez bot. Premiéra špatná, zážitek velký, říká

26.6.2017
Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

Rozčilovat se? Nedůstojné! Šafránek ve Wimbledonu padl, ale nesmutní

Ženskou kvalifikaci rozehrají čtyři české tenistky! Mezi nasazenými je Martincová s Krejčíkovou

Wimbledon: Odstartovala mužská kvalifikace! Postup vybojoval jen Rosol, končí Michnev, Šafránek i Šátral