Šátral podklouzl a byl konec. Ale už zase hraju solidně, říká po Wimbledonu

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Ani na druhý pokus to Janu Šátralovi na wimbledonské trávě nevyšlo. Letos skončil v kvalifikaci už na prvním soupeři, kterým byl nepříjemný Rus Tejmuraz Gabašvili. Jedno ztracené podání znamenalo, že český tenista nakonec prohrál těsně 5:7, 6:7 (4).

Při Rusově mečbolu se snad nemohlo stát nic horšího. Gabašvili zahrál do protipohybu Šátrala, načež český hráč nešťastně podklouzl a neměl šanci balonek doběhnout. Emoce potom musely ven, i když na Wimbledonu se Šátral snaží hlídat…

To vás asi hodně naštvalo, když jste zápas takhle prohrál...
Zápas jsem neztratil podklouznutím, ale celým průběhem. Akorát je smutné, že týden na trávě trénuju, nespadnu ani jednou a pak podklouznu za stavu 4:6 v tiebreaku...

Co vás jinak v zápase trápilo?
V prvním setu jsem měl brejkbol, šel jsem na jeho druhý servis, ale poslal jsem return do sítě. Na trávě je to vždycky nevyzpytatelné. Los jsem neměl úplně nejlepší, on zahrál dobře a padalo mu to do kurtu. Vyhrál zaslouženě.

Soupeř býval okolo 40. místa na světě, ukázal více zkušeností?
Je to možné, že na trávě to hraje roli. Letos to ale ode mě bylo marné, oproti loňsku mi to vůbec nesedlo a nedostal jsem se do rytmu.

Čím vás deptal – bylo to jeho dobré podání?
Na trávě píše skoro každé podání, spíš jsem deptal sám sebe. Špatně jsem returnoval. Jindy jsem v tom docela solidní, ale dneska mi to nešlo. Nevím, čím to je, asi tou trávou...

Ještě vám tolik nesedí? Hrajete tady teprve druhou kvalifikaci...
Je to hodně o pohybu, i když letos jsem se hýbal lépe než minulý rok. Jenže moje hra je založená hlavně na pohybu a to prostě nefungovalo. Nehrál jsem nějak tragicky, ale musel jsem předvést víc.

Bylo těžké tady udržet emoce na uzdě? Pravidla jsou striktnější a vy si občas rád zanadáváte...
V tom jsem se už docela zlepšil, i když člověk si občas samozřejmě potřebuje ulevit. Na Wimbledonu ale nebudu nadávat nebo házet raketou, to se tady podle mě nesmí vůbec.

Jak se jinak v tomto období tenisově cítíte?
Po Paříži jsem hrál docela slušně, na turnaji ve Vincenze jsem nedoservíroval zápas... Ale už jsem zase hrál solidně a to je pro mě důležité. Žebříček však nejspíš nabere opačný směr, protože mi začnou padat body. Musím se snažit, abych nahrál co nejvíce bodů na začátek příští sezony a tam to zkusit ve stovce zlomit.

Na čem hlavně teď pracujete?
Snažím se pracovat hlavně na servisu. V trénincích mi jde podání dobře, až skáču radostí, pak ale přijde zápas a já mám 45% prvního servisu. Tady jsem servíroval docela solidně.

Je wimbledonská atmosféra povzbuzením do zbytku sezony?
Tady na člověka dýchne spíše kriket než Wimbledon – škoda, že se kvalifikace nehraje v hlavním areálu. To by pak mělo úplně jinou atmosféru. Já jsem se tam byl podívat alespoň díky Denise (Denisa Allertová, přítelkyně Jana Šátrala, pozn.), dali jsme si tam jídlo. Ale i tak musím uznat, že je to velká akce.

Co všechny tradice okolo Wimbledonu – líbí se vám?
Je to fajn pohled, když se podíváte po kurtech a vidíte hráče jenom v bílém oblečení. Wimbledon je pořád největší turnaj na světě i v dnešní době. I ty jahody se šlehačkou jsou v pohodě. (úsměv)

Zůstáváte nějaký den?
Ne, vracím se na antuku, čeká mě turnaj v Marburgu. Už se mi ale ozývají nějaké problémy s pravou rukou, trošku mě to trápí. Dvakrát nebo třikrát do měsíce mě bolí a nikdo zatím neví, co s ní je. Budu si na to muset vyhradit čas a dát ji do kupy.

Zpravodajství z Wimbledonu den po dni:

27.6.2017
Wimbledon: Rosol vyzve v duelu o finále Rama, ženská kvalifikace startuje i s kvartetem Češek

Michnev dorazil na Wimbledon bez bot. Premiéra špatná, zážitek velký, říká

26.6.2017
Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

Rozčilovat se? Nedůstojné! Šafránek ve Wimbledonu padl, ale nesmutní

Ženskou kvalifikaci rozehrají čtyři české tenistky! Mezi nasazenými je Martincová s Krejčíkovou

Wimbledon: Odstartovala mužská kvalifikace! Postup vybojoval jen Rosol, končí Michnev, Šafránek i Šátral