V neděli uvidíme určitě tři zápasy, říká šéf českých rozhodčích Jan Smíšek

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Po sobotních dvouhrách fedcupového klání Česká republika - Španělsko je stav nerozhodný 1:1. To dává nedělním návštěvníkům Ostravar Arény jistotu, že v neděli uvidí s jistotou tři utkání - dvě dvouhry a jednu čtyřhru. "Jediná nejistota spočívá v tom, zda se čtyřhra bude na dva vítězné sety či zda o jejím vítězi rozhodne zápasový tiebreak do deseti bodů," říká koordinátor český rozhodčích a zároveň mezinárodní sekretář Českého tenisového svazu Jan Smíšek.

Pokud bude před čtyřhrou nerozhodný stav, bude se hrát debl na dva vítězné sety. Když bude rozhodnuto, pak se budou také první dva sety hrát klasicky, tedy včetně výhod a nevýhod, ale třetí hra bude zkrácená do deseti bodů.

Pauza mezi jednotlivými zápasy by měla být dvacet minut. "Pokud však do čtyřhry nastoupí hráčky, kteří již předtím hrály dvouhru, je standardní pauza půl hodiny s tím, že rozhodnutím hlavního rozhodčího se délka přestávky může změnit," vysvětluje Smíšek.

Češky do dvouher nominovali Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou. Nasazení tenistek do třetí dvouhry mohou oba nehrající kapitáni změnit nejpozději hodinu před plánovaným začátkem zápasu. Nasazení hráček do čtvrtého singlu pak musejí nehrající kapitáni nahlásit nejpozději deset minut po skončení třetí dvouhry a složení týmů pro čtyřhru je limitováno patnácti minutami po skončení poslední dvouhry. 

Co by se stalo, kdyby byl stav po třech dvouhrách 3:0 nebo 0:3?

Pokud by stav zápasu byl po třech dvouhrách rozhodnutý, pak by diváci v Ostravar Aréně viděli v neděli pouze dvě utkání. Čtvrtá dvouhra by se v takovém případě nehrála a po třetím singlu by následovala rovnou čtyřhra na dva sety. Pokud by byl stav deblu po dvou setech nerozhodný, následoval by místo třetího rozhodujícího setu jen zápasový tiebreak do deseti bodů.