Razantní snížení trestu za doping! Halepová může znovu hrát na turnajích

- Marek Bartošík

Simona Halepová se dočkala dobré zprávy! Rumunská hvězda uspěla se svým odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS), která snížila její trest za doping ze čtyř let na pouhých devět měsíců. Halepová se tedy může opět účastnit turnajů.

Když Simona Halepová dostala loni na podzim od Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIA) zákaz hraní na čtyři roky se zpětnou platností od 7. října 2022, byl to šok pro celý sportovní svět. Veleúspěšná Rumunka užila zakázanou látku Roxadustat, k tomu měla nesrovnalosti ve svém biologickém pasu.

Vítězka Roland Garros 2018 a Wimbledonu 2019 by podle tohoto rozhodnutí nemohla hrát až do října 2026! V té době by Halepové bylo už 35 let, a tak by dost možná ještě předtím ukončila kariéru.

Nejnovější rozuzlení složitého případu ale dává dvaatřicetileté Halepové šanci znovu naskočit do boje o prestižní trofeje, jichž na elitní tour dosud získala ve dvouhře 24. Bývalá světová jednička se naposledy představila v akci na US Open 2022, kde vypadla nečekaně už v prvním kole.

Halepová s ohledem na dlouhou absenci nefiguruje ve světovém žebříčku. Paradoxní je, že její trest podle rozhodnutí CAS formálně skončil už 6. července 2023.

O tématu jsme také napsali:

Žádné následky pro tým? To je šílené, diví se tenisové legendy

Halepová žaluje společnost kvůli doplňkům stravy. Chce mnohamilionové odškodnění

Cítím zodpovědnost, překvapil Mouratoglou prohlášením k dopingu Halepové

Konec dlouhého čekání. Halepová se dozvěděla trest za doping