Konec dlouhého čekání. Halepová se dozvěděla trest za doping

- Jan Vojkůvka

Čekání, které se nebývale dlouze protáhlo, je u konce. Rumunská tenistka Simona Halepová se po takřka roce dozvěděla, že se na kurty další tři roky nebude moci vrátit. Bývalá světová jednička byla suspendována na celkem čtyři roky se zpětnou platností. K tenisu by se mohla vrátit až v říjnu 2026.

Jednatřicetiletá Halepová se hodlá rozhodnutí nadále bránit a pravděpodobně se obrátí ke sportovní arbitráži v Lausanne. Už po vyřčení rozsudku totiž vydala prohlášení, že je z rozhodnutí šokovaná a zklamaná, přičemž její boj prý rozhodně neskončil.

Halepová byla provizorně suspendována v říjnu minulého roku, jelikož v jejích vzorcích byla odhalena přítomnost Roxadustatu. Zajímavé je, že pozitivní test přišel těsně poté, co se rozhodla upravit své doplňky výživy na základě rad svého týmu. Vyplývá to z jejího prohlášení, které zveřejnila na sociálních sítích.

„Žádná z ingrediencí těchto doplňku nefigurovala mezi zakázanými látkami. Víme, že některý z nich byl kontaminovaný. Byla jsem testována prakticky týdně od tohoto pozitivního testu a vše bylo negativní,“ napsala Halepová. S vysvětlením o kontaminaci by sice tribunál mohl souhlasit, ale podle prohlášení ITIA byla přítomnost Roxadustatu ve vzorku příliš vysoká na to, aby se jednalo o pouhou kontaminaci.

Zatímco bylo rozhodnutí tribunálu neustále odkládáno, vyskytl se ovšem další problém. V květnu bylo odhaleno, že Halepová měla nesrovnalosti také v biologickém pasu, v němž se sleduje významná změna krevních hodnot, na rozdíl od detekce konkrétní látky při standardním antidopingovém testu. Podle tehdejšího vyjádření ITIA navíc tyto abnormality neměly nic společného s kauzou okolo Roxadustatu.

ITIA ve vlastním prohlášení k rozsudku uvedla, že nezávislý tribunál neměl žádný důvod pochybovat o jednomyslném názoru tří nezávislých odborníků z jednotky správy biologických pasů, že pravděpodobným vysvětlením těchto abnormalit byl doping.

V tuto chvíli je jasné, že v nejbližší době se Halepová na kurty nevrátí. Zda se jí podaří uspět s odvoláním a nakonec očistí své jméno, se ukáže v nadcházejících měsících.