Halepová žaluje společnost kvůli doplňkům stravy. Chce mnohamilionové odškodnění

- Jan Vojkůvka

Zatímco Simona Halepová čeká na verdikt Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne, ke které se odvolala kvůli čtyřleté suspendaci za doping, rozjíždí soudní spor s kanadskou společností vyrábějící doplňky stravy. Po společnosti Quantum Nutrition, která dle jejího názoru dodala kontaminový výrobek, požaduje odškodnění ve výši více než 10 milionů dolarů.

Dvojnásobná grandslamová šampionka žaluje společnost Quantum Nutrition, která působí pod názvem Schinoussa Superfoods, kvůli pozitivnímu testu na zakázanou látku Roxadustat během US Open 2022. Podle Rumunky je právě tato společnost zodpovědná za to, že Halepová užila Roxadustatem kontaminovaný doplněk stravy, kvůli čemuž loni po několika odkladech vyfasovala čtyřletý zákaz činnosti.

Svůj díl zodpovědnosti loni v listopadu přijal trenér Patrick Mouratoglou, který na Instagramu zveřejnil video, v němž na kontaminovaný výrobek poukázal. „Přivezli jsme jí kolagen od jedné firmy. Tento kolagen byl náhodou kontaminovaný. Nebylo možné to poznat. Ale cítím se zodpovědný za to, co se stalo, protože je to můj tým, tedy v podstatě já, kdo jí ten kolagen dal,“ uvedl.

Se suspendací se Halepová nesmířila a odvolala se ke sportovní arbitráži do Lausanne. Slyšení s rumunskou hráčkou proběhlo minulý týden a nyní se musí čekat na to, jaký verdikt bude vyřčen.

V mezidobí se Halepová rozhodla zažalovat společnost Quantum Nutrition o více než deset milionů dolarů. Dvaatřicetiletá tenistka požaduje toto odškodnění jako ušlý zisk za to, že nemůže už rok a půl hrát. Naposledy se totiž představila právě na US Open v roce 2022, během něhož byla pozitivně testována na doping.

Roxadustat, který jí byl v odebraném vzorku nalezen, je látka, která se legálně používá k léčbě anémie, ale je na seznamu zakázaných látek WADA, protože je považována za krevní doping, který zvyšuje hladinu hemoglobinu a produkci červených krvinek.