Žádné následky pro tým? To je šílené, diví se tenisové legendy

- Jan Vojkůvka

Simona Halepová a její tým. To se stalo jedním z témat debaty mezi tenisovými legendami Andym Roddickem a Kim Clijstersovou v podcastu Served with Andy Roddick. Oba bývalí tenisté se shodli, že je šílené, když Patrick Mouratoglou a jeho lidé nebudou čelit žádným následkům za to, že dali rumunské hráčce kontaminovaný doplněk stravy a způsobili jí tím problémy.

V posledním díle podcastu Served with Andy Roddick přivítal bývalý americký tenista čtyřnásobnou grandslamovou šampionku Kim Clijstersovou, aby s ní prodiskutoval pokračující antidopingový případ Simony Halepové. Ta byla suspendována na čtyři roky za užití Roxadustatu.

„Pro mě je doslova rudou vlajkou situace s jejím týmem,“ řekla Clijstersová ke kauze. „Mám opravdu problém s tím, že pro tým z toho nevyplývají žádné důsledky, že jde jen o sportovce.“

Začátkem tohoto měsíce začala Halepová u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) formálně napadat svůj čtyřletý distanc za dvě porušení antidopingových pravidel a jako zdroj důkazů uvedla kontaminované doplňky stravy.

Halepová byla poprvé pozitivně testována na zakázanou látku Roxadustat po US Open v roce 2022, tedy v roce, kdy si najala trenéra Patricka Mouratogloua a propustila většinu svého personálu, včetně dlouholeté agentky Virginie Ruciziové, aby pracovala výhradně se členy Mouratoglouova týmu.

„V podstatě převrátila celý svůj tým a on to měl tak trochu pod kontrolou a přivedl si své lidi,“ vysvětlil Roddick, který poukázal, že Halepová bude kvůli tomuto rozhodnutí pykat, zatímco Mouratoglův tým může být v klidu. „Cele to nějak smrdí,“ upozornil.

Problém pak nastal, když Halepová dostala od nového týmu doplněk stravy, který do té doby neužívala. Jistě, nikdo nemohl tušit, že by daný kolagen mohl být kontaminovaný, ale stalo se. A svůj díl zodpovědnosti přijal i Mouratoglou, který v listopadu zveřejnil video, v němž přiznal, že doplněk stravy dali Halepové členové jeho týmu.

„Jeho tým jí navrhl, aby to vzala. Ona to vzala bez jakéhokoli zaváhání, protože byla v pozici, ve které věříte svému týmu a věříte lidem kolem sebe,“ podotkla Clijstersová. „Věříte, že vědí, že dělají správnou věc, a pak se jí stane tohle,“ rozčílilo slavnou Belgičanku.

Krátce poté, co se Mouratoglou přiznal na Instagramu, Halepová v prosinci 2023 oznámila, že s ním a jeho týmem přerušila spolupráci. Tento týden se Mouratoglou opět dostal na titulní stránky novin, když oznámil, že se znovu připojuje k trenérskému týmu Holgera Runeho.

Mezitím rumunská tenistka Maria Sara Popaová v rozhovoru pro rumunský sportovní kanál uvedla, že v Mouratoglouově akademii se dětem a juniorům podávají „nějaké látky“, kvůli kterým musí rodiče podepisovat souhlas. Podivností kolem Mouratogloua zkrátka začíná přibývat, přesto je nikdo neřeší.

Ale zpět k debatě o Halepové a její kauze, která je podle Clijstersové nebezpečná pro celý sport. Není totiž možné, aby sportovci byli trestáni a ostatní viníci mohli dál vykonávat svou činnost.

„Může se to stát znovu a znovu. Už v minulosti jsme viděli situace, kdy přicházejí trenéři, kteří doslova převezmou život hráčky a chtějí mít kontrolu nad vším a nad každým, kdo se sportovkyní mluví. Nenacházím pro to jiné slovo než manipulace. To je rozhodně velký varovný signál a mám s tím velký problém,“ upozornila Clijstersová. 

„Myslím, že Simona je v nešťastné pozici, kdy bude tak trochu vytvářet precedens v mnoha nepříjemných směrech. Protože to vypadá, že nikdo jiný, kdo se podílí na rozhodování, svůj díl účtu neplatí,“ dodal Roddick.