Cítím zodpovědnost, překvapil Mouratoglou prohlášením k dopingu Halepové

- Jan Vojkůvka

Simona Halepová se chystá na jeden z nejdůležitějších okamžiků své sportovní kariéry – slyšení před sportovní arbitráží v Lausanne. Chce očistit své jméno a docílit zrušení, nebo přinejmenším výrazného zmírnění své čtyřleté suspendace. Rumunka byla potrestána za užití Roxadustatu, čímž se provinila proti antidopingovým pravidlům ITF.

Dvaatřicetiletá Halepová byla pozitivně testována na Roxadustat během loňského US Open a v říjnu minulého roku byla provizorně suspendována. Téměř rok se snažila o očištění svého jména před ITF, ale v září, po několika odkladech, se dozvěděla rozsudek – až do října 2026 nesmí hrát na profesionální úrovni.

Tento verdikt může Halepové svým způsobem ukončit kariéru. Pokud by nedošlo ke zkrácení trestu, na kurty by se mohla vrátit až ve 35 letech. Ač je pravdou, že i v tomto věku jsou v dnešní době tenistky schopné hrát, jejich výkonnost výrazně klesá. Když se k tomu připočte fakt, že by čtyři roky byla mimo hru a nemohla měřit své síly s nejlepšími, návrat by byl neskutečně obtížný.

Rodačka z rumunské Constanty se proti verdiktu odvolala k nezávislé sportovní arbitráži v Lausanne. Rozhodnutí této arbitráže přitom bude ze sportovního hlediska konečné a obě strany budou mít možnost se případně odvolat už jen ke Švýcarskému federálnímu tribunálu.

Zatímco Halepová čeká na okamžik, kdy se bude její případ projednávat, na světlo světa se dostalo hodně nečekané vyjádření jejího trenéra Patricka Mouratogloua. Kouč, jenž se proslavil zejména svou dlouholetou spoluprací se Serenou Williamsovou, připustil, že za doping může tým kolem rumunské hráčky, včetně jeho samého.

Přímým viníkem by měla být fyzioterapeutka Candice Gohierová, která se k týmu Halepové připojila v dubnu 2022. Na základě jejího doporučení začala Halepová užívat nový kolagen, což je doplněk stravy, jenž patří mezi základní stavební složku pojivových tkání.

Mouratoglou ve svém prohlášení uvedl, že jeho tým převzal odpovědnost za to, že Halepové poskytl kolagen, který byl kontaminován zakázanou látkou.

„Cítím zodpovědnost za to, co se stalo, protože to byl můj tým, tedy v podstatě já, kdo jí přinesl tento kolagen,“ řekl ve videu na Instagramu. „Otevřelo mi to oči ve faktu, že každý sportovec se může zítra nakazit, protože se to zjevně stává stále častěji.“

„Je to hrozné, protože jste naprosto nevinní. Vaše pověst je najednou ovlivněna a zraněná skutečností, že vaše jméno souvisí s dopingem, i když jste žádný doping neužíval,“ vysvětloval, že Halepová je v celé kauze nevinná. „Vaše kariéra je na extrémně dlouhou dobu pozastavena. Může to mít vliv na celou vaši kariéru a ovlivňuje to vaši pověst z velmi nespravedlivého důvodů. Může se to stát komukoliv. Musíte si být na 100 % jistí, že u společnosti, od které se rozhodnete brát doplňky stravy, se to stát nemůže.“

Mouratoglou rovněž vyjádřil své přesvědčení, že nezávislý soud v Lausanne rozhodne ve prospěch Simony Halepové. „Udělali jsme všechny možné testy, abychom dokázali, že mluvíme o kontaminaci. Jsem si jistý, že tento nezávislý soud uzná skutečnost, že nikdy nedopovala. Je to oběť a musí se vrátit na kurty co nejdříve,“ dodal.