Lehečka v Dubaji odvrátil pět mečbolů, po velkém comebacku vyřadil Chačanova!

- Radek Štohl

Toto vítězství se hodně počítá! Jiří Lehečka (36.) v osmifinále turnaje kategorie ATP 500 v Dubaji vyřadil čtvrtého nasazeného Karena Chačanova (15.), se kterým si po téměř třech hodinách hry poradil 6:7(6), 7:6(5), 6:4. Český mladík v zápase odvrátil pět mečbolů, v závěrečném setu i nepříznivý stav 2:4. Ve čtvrtfinále se utká se sedmičkou podniku Alexandrem Bublikem (23.).

Lehečka na zkušenějšího soupeře narazil potřetí v kariéře, loni v Miami a ve Vídni však neměl šanci, v těchto dvou duelech dohromady uhrál jen deset gemů. To se vše změnilo v osmifinále štědře dotovaného turnaje.

Dvaadvacetiletý Čech se v šestém gemu zápasu dostal ke třem brejkbolům v řadě, celkově v této hře nevyužil pět možností. Další šanci měl za stavu 5:4, na returnu však propásl setbol. Sada dospěla do zkrácené hry, ve které Lehečka sice vedl 6:3, ve zbytku setu ovšem neuhrál jediný míček.

Neúspěšný set s daviscupovým reprezentantem nezamával, hned ve třetí hře poprvé vybojoval brejk, o ten ale v osmém gemu přišel. Vzápětí na returnu nezužitkoval tři šance za sebou, sám posléze za stavu 4:5 čelil mečbolu. Ten odvrátil, stejně jako o dvě hry později další čtyři příležitosti soupeře. Poslední dokonce esem z druhého podání, míček ze servisu se do kurtu dostal jen s velkou dávkou štěstí.

O vítězi setu znovu rozhodl tiebreak. S českým tenistou to nevypadalo vůbec dobře, se ztrátou dvou minibrejků prohrával 0:3. Manko dohnal, později i to za stavu 3:5. Čtyřmi úspěšnými balonky v řadě však sadu ovládl ve svůj prospěch.

Jiří Lehečka laufu z konce druhého setu nevyužil, okamžitě v prvním gemu ztratil servis. Od stavu 2:4 ovšem vyhrál všechny zbývající gemy, díky čemuž si připsal skalp nedávného šampiona z Dauhá!

Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj (muži, UAE, 3 113 270 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (36.) – Karen Chačanov (15.) 6:7(6), 7:6(5), 6:4