Australian Open: Nosková si grandslamové semifinále nezahraje. České derby pro Siniakovou

- Redakce

Středa nabídla na Australian Open druhou část čtvrtfinálových zápasů ve dvouhrách. Životní turnaj Lindy Noskové skončil ve čtvrtfinále na raketě ukrajinské kvalifikantky Dajany Jastremské, která utkání ovládla po setech 6:3, 6:4. Ve čtvrtfinále čtyřhry uspěla Kateřina Siniaková, jíž se povedlo v pikantním souboji přehrát bývalou parťačku Barboru Krejčíkovou. V mužské dvouhře končí Carlos Alcaraz, který nestačil na Alexandera Zvereva.

Nosková si grandslamové semifinále nezahraje
Úctyhodná cesta Lindy Noskové (50.) singlovým pavoukem na letošním Australian Open je u konce. Česká tenistka ve čtvrtfinále úvodního grandslamu sezony podlehla ukrajinské kvalifikantce Dajaně Jastremské (93.), a to za hodinu a 18 minut po setech 3:6, 4:6.

Nosková nezačala zápas vůbec špatně, hned ve třetím gemu vzala soupeřce servis. Jenže o výhodu brejku vzápětí přišla, Ukrajinka se dostala do herní pohody a ve zbytku utkání soupeřce darovala jen dva brejkboly, které ovšem rodačka z Oděsy dokázala odvrátit.

Životní výsledek devatenáctiletou Noskovou posune do nejlepší třicítky světového žebříčku, kterou má už nyní jistou i Jastremská.

„Úplně jsem se dnes nedostala ke své hře. Ona pořád útočila a kolikrát to sjelo tak, že jsem míček ani nestihla. Bylo těžké z toho něco vymýšlet. Zároveň mi přišlo, že jak jsem dva dny nehrála zápas, tak jsem se dnes úplně nedostala do rytmu a v utkání jsem úplně nebyla ani hlavou. Soupeřka dnes zahrála velmi dobře, sama jsem naopak nedala, co jsem měla nebo mohla. Tentokrát jsem se na kurtu úplně nenašla, takže smůla,“ hodnotila utkání česká tenistka.

Čeng vybojovala postup do semifinále
Poslední semifinalistkou letošního Australian Open se stala Čchin-wen Čeng (15.). Jednadvacetiletá Číňanka otočila střetnutí s Ruskou Annou Kalinskou (75.) a vylepšila po výhře 6:7(4), 6:3 a 6:1 své dosavadní grandslamové maximum. V prvním setu byla světová patnáctka dvakrát v náskoku brejku, přesto hodinovou sadu skrze zkrácenou hru ztratila. Od druhého dějství už byla Čeng jasně lepší aktérkou. Zpřesnila svou hru a povolila Kalinské ve zbylém průběhu už jen čtyři gemy. O finále si zahraje proti Dajaně Jastremské (93.) z Ukrajiny.

Český prapor drží Kumstát
Jediným českým juniorem, kterému se podařilo proklouznout osmifinálovým sítem, je Jan Kumstát. Ten si postup do čtvrtfinále zajistil výhrou 7:6(4), 6:2 nad nasazenou šestkou Alexanderem Razeghim z USA.

„Určitě jsem si už své splnil. Původně jsem si to sem přijel hlavně užít, jenže teď už jsem ve čtvrtfinále! A doufám, že to dotáhnu ještě dál,“ hlásí Kumstát.

Petr Brunclík a Vendula Valdmannová bohužel na své soupeře nestačili a ve dvouhře na Australian Open dohráli.

Medveděv je potřetí v řadě v grandslamovém semifinále
Daniil Medveděv (3.) porazil ve čtvrtfinále Australian Open Poláka Huberta Hurkacze (9.) za čtyři hodiny po setech 7:6(4), 2:6, 6:3, 5:7 a 6:4 a postoupil potřetí v řadě na grandslamu mezi čtveřici nejlepších tenistů.

Vyrovnané klání rozsekla sedmá hra závěrečného dějství, kdy moskevský rodák prolomil servis soupeře, načež na vlastním podání dokázal odvrátit brejkbol.

Zverev vyřadil po tříhodinové bitvě Alcaraze
Druhý hráč světa Carlos Alcaraz se do semifinále Australian Open nepodívá! Ve čtvrtfinále byl nad jeho síly Alexander Zverev (6.), který sice neudržel ve třetím setu poměrně komfortní vedení 5:2 a ztratil sadu v tiebreaku, ale nakonec zvítězil po třech hodinách a osmi minutách 6:1, 6:3, 6:7(2), 6:4.

Alcaraz měl sice v utkání o jedenáct vítězných úderů více, ale zároveň spáchal hned 45 nevynucených chyb, o 20 více než Zverev, což se ukázalo jako rozhodující. V semifinále si Zverev zahraje proti světové trojce Daniilovi Medveděvovi.

Pikantní derby pro Siniakovou
Dvě a půl hodiny trvající deblové čtvrtfinále Australian Open dopadlo lépe pro Kateřinu Siniakovou a Storm Hunterovou. Nasazené trojky porazily po obratu 4:6, 7:5 a 6:4 turnajové pětky Barboru Krejčíkovou a Lauru Siegemundovou.

Česko-australská dvojice ve druhém setu nebyla lepším párem, přesto odvrátila všech pět brejkbolů protivnic a skrze koncovku si vynutila rozhodující dějství. V tom vedly Krejčíková s Němkou už 4:1 a měly brejkbol na 5:1, pak se ale Siniaková s Hunterovou blýskly šňůrou pěti získaných gemů v řadě. V semifinále vyzvou vítězky druhý nasazený tchajwansko-belgický pár Su-wej Sie, Elise Mertensová.

Vybrané zápasy 11. hracího dne Australian Open

Čtvrtfinále dvouhry žen
LINDA NOSKOVÁ (50.) – Dajana Jastremská (UKR, 93.) 3:6, 4:6
Anna Kalinská (75.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 15.) 7:6(4), 3:6, 1:6

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Hubert Hurkacz (POL, 9.) – Daniil Medveděv (3.) 6:7(4), 6:2, 3:6, 7:5, 4:6
Alexander Zverev (GER, 6.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 6:1, 6:3, 6:7(2), 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ 6:4, 5:7, 4:6

Osmifinále dvouhry juniorů
Kaylan Bigun (USA) – PETR BRUNCLÍK 6:7(5), 6:3, 7:6(8)
JAN KUMSTÁT – Alexander Razeghi (USA) 7:6(4), 6:2

Osmifinále dvouhry juniorek
Ena Koikeová (JPN) – VENDULA VALDMANNOVÁ 6:3, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Dedura-Palomero, Schoenhaus (oba GER) 6:2, 6:2
Cina (ITA), Sakamoto (JPN) – Budkov Kjaer (NOR), KUMSTÁT 6:3, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
Jointová (AUS), Sidorovová (-) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 6:0, 1:6, 5:10
Koikeová, Saitová (obě JPN) – Nijkampová (NED), VALDMANNOVÁ 7:5, 6:1