Brunclík prohrál nešťastnou chybou o dva míčky, Valdmannová nenašla recept na favorizovanou Japonku

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – O dva míčky prohrál souboj o postup do čtvrtfinále Petr Brunclík. Rozhodující tiebreak do deseti bodů dobře rozjel, ale od stavu 4:2 přišel menší blackout a šest ztracených bodů v řadě. „Vůbec nevím, proč jsem ty chyby dělal,“ krčil rameny po porážce 7:6(5), 3:6, 6:7(8) s Američanem Kaylanem Bigunem. Na turnaji končí i Vendula Valdmannová, která po velmi dobrých výkonech v prvních dvou kolech narazila na Japonku Enu Koikeovou a prohrála 3:6, 2:6. „Dneska jsem nic necítila. Byla lepší a nedokázala jsem na ni najít žádnou protizbraň,“ uvedla.

Brunclík prohrál o dva míče
Do zápasu vstoupil sedmnáctiletý Brunclík špatně a rychle prohrával 1:4. Brejk si však vzal zpátky a do tiebreaku vstoupil jako uragán vedením 5:0. Soupeř sice čtyřmi míčky snížil, ale následoval vítězný bod přímo z podání a následně Brunclík po krásné výměně setbol proměnil.

„Je to strašná škoda, moc mě to mrzí. Byl to velmi kvalitní a náročný zápas. Hned na začátku mě brejknul, ale dokázal jsem to dotáhnout. Tiebreak se mi povedl, i když to bylo nakonec hodně těsné,“ hodnotil úvodní sadu střetnutí.

„Ve druhém setu mě přehrál, ale ve třetím setu jsem měl brejk a vedl jsem 3:1. Za stavu 3:2 měl soupeř na mém servisu trochu štěstí, když zahrál volej do pásky a překulilo se to přes ni,“ litoval Brunclík. Bigun šťastným volejem vybojoval brejkbol a následně se naopak míček po Brunclíkově forhendu od pásky odrazil do autu. Začínalo se tak znovu.

Za stavu 5:5 měl ještě Brunclík brejkbol, ale v klíčovou chvíli Biguna neprohodil a rozhodnout musel tiebreak. „Hned jsem vedl 4:2 a cítil jsem se dobře. Pak ale přišla série mých chyb, vůbec nevím, proč jsem je dělal. Pak jsem ještě dotáhl ze 4:8 na 7:8, ale při mečbolu soupeře jsem zkazil nahraný míč, který mě doteď mrzí,“ popisoval rozhodující chvíle.

Brunclík za stavu 8:9 zahrál dobrý první servis a po kratším returnu chtěl soupeře překvapit čopovaným zkrácením hry, ale to se mu vůbec nepovedlo a míček skončil v deblovém koridoru. „Všechno se to odehrálo strašně rychle. Je otázka, jestli jsem neměl hrát v tu chvíli normální forhend. Musím jít dál,“ řekl s tím, že těsnou porážku potřebuje hodit za hlavu.

Brunclík svého soupeře zná už od deseti let. Poprvé se potkali na Smrikva Ballu v Chorvatsku. „Je pro mě skvělé, že jsem s ním odehrál tak vyrovnaný zápas. Bigun mě vždycky porážel a minulý rok mě ještě porazil 6:3, 6:2, takže jsem rád, že jdu nahoru, zlepšuju se a už na takovéhle hráče ztrácím jen malý kousíček,“ dodal Brunclík.

Toho odpoledne ještě čekal debl po boku Brita polského původu Viktora Frydrycha. Oba s přehledem porazili německý pár Max Schönhaus, Diego Dedura-Palomero 6:2, 6:2 a postoupili do semifinále. „Do deblu jsem šel s čistou hlavou. Stresu už bylo dost v singlu. Popadalo tam, co mělo, takže jsme postoupili,“ usmál se na závěr rozhovoru.

Valdmannová na Japonku nestačila
Šestnáctiletá Valdmannová odstartovala zápas proti turnajové desítce Koikeové brejkem, ale brzy prohrávala už 1:3. Zmobilizovala síly a ještě se jí podařilo vyrovnat na 3:3, více však v prvním setu nedokázala. „Mohlo to být i naopak. Měla jsem tam i 30:0 na jejím servisu, měla jsem výhody při mém podání, ale nikdy jsem to nedokázala dohrát, protože soupeřka zahrála fakt dobře. Hrála v klidu, rozvážně a přesně. Za celý zápas udělala snad čtyři nevynucené chyby. Vůbec mi nepomohla. Musela jsem si to buď uhrát, nebo jsem míček prohrála,“ krčila rameny.

První sadu prohrála 3:6, ale ani delší pauza na toaletu ji do hry nevrátila. Tenistka, která působí v přerovském klubu, na Japonku ve druhé sadě recept nenašla. „Dneska to byl pro mě divný den. Nebyla jsem vůbec připravená hrát. Bohužel, takový je tenis,“ litovala.

Odpoledne Valdmanová prohrála i čtvrtfinále čtyřhry a mohla turnaj zhodnotit jako celek. „Jsem hodně spokojená, že jsem porazila Jovicovou, hráčku z nejlepší desítky mezi juniorkami na světě. Celkově jsem se tu cítila dobře a líbí se mi tady, ale dneska to tady Čechům prostě nesedlo a dost nás prohrálo,“ dodala na závěr.