Tři a půl hodiny a pět setů se světovou devítkou. Dokázal jsem si, že na špičku mám, těší Menšíka

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tři a půl hodiny bojoval Jakub Menšík o postup do třetího kola Australian Open. V řadě okamžiků dokázal devátého hráče světa Huberta Hurkacze přehrávat a za stavu 2:1 na sety měl duel skvěle rozehraný. Přestože utkání nakonec prohrál 7:6(9), 1:6, 7:5, 1:6, 3:6, zanechal skvělý dojem. A znovu potvrdil, že je velkým příslibem do budoucna pro český mužský tenis.

„Zápas byl velice náročný, byla to pro mě další nová zkušenost, hrát takhle pozdě večer na show kurtu proti hráči top ten, trošku mi to připomínalo zápas s Fritzem, i když jsem podal nepopsatelně lepší výkon než na US Open,“ hodnotil Menšík utkání s polským favoritem a zavzpomínal na třetí kolo US Open, kde si zahrál proti tehdy jinému členovi Top 10 Taylorovi Fritzovi (1:6, 2:6, 0:6). „Už jsem si to ošahal, byl jsem trochu zkušenější. Věděl jsem, do čeho jdu.“

Duel, který trval tři a půl hodiny, dospěl nakonec až do pátého setu. V něm už byl Hurkacz lepším tenistou a Menšíkovi nenabídl ani jeden brejkbol. Poté, co Polák ve druhém gemu nevyužil svých pět brejkbolů, povedlo se mu využít další šanci v šesté hře. „Zápas měl strašně moc příběhů, bylo tam strašně moc povedených momentů i strašně moc nepovedených, těch nepovedených bylo bohužel o jeden víc, proto to v pátém setu takhle uteklo,“ mrzelo Menšíka.

„Ale jsem určitě rád, že i když jsem prohrál, tak jsem si dokázal, že na špičku mám. Že i když je to devátý hráč na světě, tak jsem s ním byl schopný držet krok, v koncovkách prvního a třetího setu ho porazit a na kurtu dominovat,“ bral si ze zápasu pozitiva. „Byl to pro mě obrovský zážitek. Strašně mě mrzí, že to nevyšlo, mohl jsem mít první skalp top ten hráče, ale určitě budu makat, abych ho příště porazil,“ podotkl bojovně naladěn.

Že měl Menšík hodně silné momenty, ve kterých dominoval, potvrzuje i řeč čísel. Český tenista trefil 57 vítězných úderů, zatímco jeho soupeř 48. Na vítězství to ale nestačilo. „On je nejlepší servisman na okruhu, má nejlepší servis ze všech a dneska to potvrzoval v situacích, kdy byl pod tlakem. Za důležitého stavu dokázal na servisu vytáhnout neuvěřitelné kousky, má strašně rychlý a přesný servis. Taky má silné začátky výměn a i když je vysoký, tak je běhavý. Umí hrát taky dobře v obraně. Fakt velice komplexní hráč,“ vysekl Hurkaczovi poklonu.

V utkání se cítil český hráč zdravotně zcela v pořádku, přestože přišel na kurt zatejpovaný a obvázaný. „Po celou dobu v Austrálii mě trochu trápila ruka, horní paže, rameno, biceps a triceps a bojoval jsem s tím u servisu. Vždycky tady ale fyzioterapeuti a maséři odvedli dobrou práci, takže i když jsem byl zatejpovaný a zavázaný, tak mě to při zápase vůbec neomezovalo,“ řekl ke svému zdravotnímu stavu.

Celkově je Menšík se svým působením v Austrálii spokojený. Zahrál si finále na challengeru v Canbeře, na Australian Open prošel kvalifikací a v hlavní soutěži prošel do druhého kola. „Celou Austrálii hodnotím velice pozitivně, mohl jsem dvakrát vypadnout v prvním kole a už jsem mohl být doma,“ řekl skromně.

„Zahrál jsem tu spoustu skvělých zápasů, nasbíral spoustu zkušeností. A pro zápasy, jaký byl tenhle s Hurkaczem nebo předtím se Shapovalovem, jsem trénoval a pro ně tenis hraju,“ usmíval se osmnáctiletý mladík, jenž věří, že oproti loňskému US Open zaznamenal hodně důležitý herní progres.

„Sice jsem uhrál o jedno kolo míň než na US Open, ale myslím, že jsem podal lepší výkon. Zkušenosti, které jsem nabíral na US Open, jsem zužitkoval. Už jsem byl lepší hráč, a když jsem odehrál pět setů s hráčem top ten, tak jsem si dokázal, že tady s těmito hráči jsem schopný hrát, ne-li je porážet,“ přemítal. „Sice zatím asi ne pravidelně, ale nějaký skalp můžu urvat a je to určitě motivace do další práce a do dalších zápasů a turnajů,“ dodal.