Australian Open: Z kvalifikace postoupili do hlavní soutěže čtyři Češi

- Redakce

Šest Čechů bojovalo ze čtvrtku na pátek ve finále kvalifikace Australian Open. Jako první uspěly v rozhodujícím zápase o postup Sára Bejlek a Brenda Fruhvirtová. Později postoupil poprvé v životě do hlavní soutěže grandslamu Vít Kopřiva, na něhož navázal také Jakub Menšík. Gabriela Knutsonová s Dominikou Šalkovou po dramatických třísetových soubojích naopak končí.

Bejlek prošla kvalifikací Australian Open bez ztráty setu!
Sára Bejlek (134.) postoupila i při své druhé účasti v kvalifikaci Australian Open do hlavní soutěže! Po Japonce Sakacumeové a Indce Rainaové neztratila sedmnáctiletá Češka set ani s o patnáct let starší Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou (235.). Zkušenou Nizozemku porazila za hodinu a čtvrt poměrem 6:3 a 6:4.

Bejlek do utkání vlétla ve velkém stylu a rychle se propracovala k vedení 5:0 a 40:15. Její protivnice po dvou odvrácených setbolech snížila na 5:3, poté už se povedlo nasazené dvaadvacítce sadu ukončit. Zlepšený výkon Pattinamaové Kerkhoveové byl patrný i v úvodu druhého setu, kdy utekla do náskoku 3:1 a 40:15. Bejlek nicméně získala ztracený servis okamžitě zpátky a o čtyři gemy později vybojovala klíčový brejk na 5:4, po němž zápas úspěšně doservírovala.

„Do zápasu jsem vstoupila výborně, sebevědomě a agresivně. Za stavu 5:0 jsem si najednou uvědomila, jak dobře vlastně hraju a soupeřka se pak taky zlepšila. Trochu jsem poté byla i nervózní, ale věděla jsem, že jsem lepší hráčka a nakonec jsem to zvládla. Těším se na hlavní soutěž. Doufám, že nedostanu Sabalenkovou,“ usmívala se Sára Bejlek po utkání. Los jí následně přisoudil někdejší finalistku US Open Leylah Fernandezovou (36.) z Kanady.

Brenda Fruhvirtová zopakovala loňský výsledek
Roli jasné papírové favoritky splnila Brenda Fruhvirtová (110.), která začala proti Číňance S'-ťia Wej (236.) ve velkém stylu. I když za stavu 5:0 mírně polevila, přesto bezpečně dohrála první set a pak skvěle zvládla druhou polovinu druhého setu. Brenda trochu cítila v nohách čtvrteční drama s domácí Gibsonovou, proti níž odvracela mečbol, ale nakonec zopakovala skvělý úspěch z loňského roku a postoupila po výhře 6:2 a 6:4 do hlavní soutěže.

„Včera už jsem se trochu smiřovala s tím, že je to můj konec, musela jsem odvracet mečbol. Soupeřku jsem vůbec neznala a svou výbornou hrou mě hodně překvapila. Jsem hrozně ráda, že jsem to dneska zvládla v klidu. Kombinací včerejška s dneškem jsem dostala úpal a musím se nějak dát dohromady,“ vyprávěla po zápase. V hlavní soutěži ji čeká Rumunka Ana Bogdanová (66.).

Kopřiva se poprvé v kariéře kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu
Doslova jako z partesu zahrál ve finálovém kole kvalifikace Vít Kopřiva (132.). Proti Britu Oliveru Crawfordovi (213.) diktoval tempo od začátku do konce a po výhře 6:4, 6:4 si poprvé v životě zahraje v hlavní soutěži na grandslamu. V prvním kole se střetne se Sebastianem Kordou (29.) z USA.

„Postup do hlavní soutěže na grandslamu pro mě byla v tenisu vždycky hrozně důležitá meta a jsem moc šťastný, že se mi jí podařilo dosáhnout. Čeká mě první zkušenost se zápasem na tři vítězné sety. Určitě se poperu o to, abych svůj výsledek ještě vylepšil. Hrál jsem dneska svůj nejlepší tenis tady v Melbourne a jsem rád, že jsem to dokázal dovést do vítězného konce,“ líčil po zápase šťastný Kopřiva.

Hlavní soutěž si v Melbourne zahraje i Menšík
Jakub Menšík (144.) znovu potvrdil, že má v úvodu sezony výbornou formu. Poté, co si minulý týden zahrál finále challengeru v Canbeře, zvládl postoupit do hlavní soutěže Australian Open. V pátečním závěrečném kole kvalifikace zdolal osmnáctiletý Čech 6:3 a 7:6(2) o tři roky staršího Harolda Mayota (159.) z Francie. Ten si v tiebreaku nešťastně vyvrtnul kotník, což se na jeho výkonu v koncovce duelu podepsalo. Předloňský finalista juniorské části turnaje Menšík narazí v prvním kole na bývalého desátého hráče světa Denise Shapovalova (116.) z Kanady.

„Nehrál jsem úplně bez výkyvů, ale jsou tu fakt těžké podmínky. Pomohla mi moje zkušenost z kvalifikace na US Open, tady už beru zápasy více v klidu. Věřil jsem, že jsem lepší než soupeř, ale dobře vím, že Harold tady před čtyřmi lety vyhrál juniorskou soutěž a že je to výborný hráč. Je mi líto, jak to v tom tiebreaku dopadlo a doufám, že bude brzy v pořádku,“ uvedl Menšík po utkání.

Knutsonová podávala na výhru, přesto končí
Pouhé dva míče dělily Gabrielu Knutsonovou (168.) v Melbourne při její grandslamové premiéře od účasti v hlavní soutěži. Rovněž ve třetím kvalifikačním vystoupení svedla šestadvacetiletá Češka třísetový maraton. Tentokrát byla její protivnicí o tři roky mladší Julia Starodubcevová (152.) z Ukrajiny.

V dramatickém rozhodujícím dějství otočila Knutsonová z 2:4 na 5:4 a servírovala na ukončení utkání. Tomu byla za stavu 30:30 skutečně blízko, nakonec ale o servis přišla a po chvíli duel ztratila skrze rozhodující tiebreak, v němž tahala od začátku za kratší konec. Starodubcevová zvítězila 6:4, 1:6 a 7:6(4).

„Soupeřka hrála hrozně solidně, útočila ve chvílích, kdy měla. Má dobrý servis a dobré údery. Dneska bohužel zahrála pár míčků lépe než já,“ hodnotila těsnou prohru Knutsonová.

Šalková těsně podlehla světové jedničce
Dominika Šalková (218.) si hlavní soutěž Australian Open nezahraje. Při svém premiérovém vystoupení v grandslamové kvalifikaci to devatenáctiletá Češka dotáhla až do finálového kola. Do toho navíc vstoupila proti silně favorizované Storm Hunterové (179.) z Austrálie ziskem prvního setu, nakonec však po hodině a 52 minutách odešla z kurtu poražena, a to po výsledku 6:3, 3:6 a 4:6.

Obě hráčky sázely na agresivní pojetí tenisu. Šalková ztratila poprvé servis v pátém gemu. Na brejk zareagovala ziskem čtyř her v řadě. O výsledku druhého setu rozhodl jediný brejk z druhého gemu. To ve třetím setu bylo k vidění první uhrané podání po pěti brejcích v řadě až v šestém gemu, bohužel na straně deblové světové jedničky. Šalková pak měla ještě za stavu 4:5 dvě možnosti na vyrovnání a návrat do utkání, Hunterová ale duel se štěstím dopodávala.

„Byl to hodně těžký zápas. Myslím si, že jsem hrála dost slušně, věřila jsem si. Po první setu to tak vypadalo, ale pak bohužel Hunterová zahrála v těžkých momentech lépe,“ krčila rameny Šalková.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
Lesley Pattinamaová Kerkhoveová (NED, 235.) – SÁRA BEJLEK (134.) 3:6, 4:6
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (110.) – S'-ťia Wej (CHN, 236.) 6:2, 6:4
Julia Starodubcevová (UKR, 152.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (168.) 6:4, 1:6, 7:6(4)
DOMINIKA ŠALKOVÁ (218.) – Storm Hunterová (AUS, 179.) 6:3, 3:6, 4:6

Finále kvalifikace mužů
Harold Mayot (FRA, 159.) – JAKUB MENŠÍK (144.) 3:6, 6:7(2)
Oliver Crawford (GBR, 213.) – VÍT KOPŘIVA (132.) 4:6, 4:6