Životní úspěch! Splněný cíl, metu chci ještě posunout, burcuje se Kopřiva po postupu do hlavní soutěže

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Životního úspěchu dosáhl při svém třetím startu v kvalifikaci na Australian Open šestadvacetiletý Vít Kopřiva. Po výhře nad Britem Oliverem Crawfordem postoupil poprvé v kariéře do hlavní soutěže grandslamového turnaje. „Je to pro mě splněný cíl. Jsem teď strašně rád, ale zároveň chci posunout tu metu ještě dál. Bude to moje první zkušenost se zápasem na tři vítězné sety. Vím, že to nebude jednoduché, ale jsem dobře připravený a chci se porvat o další vítězství,“ říkal rodák z Bílovce.

Pro Crawforda šlo teprve o druhou kvalifikaci na grandslam v životě. Brit dostal v roce 2022, kdy ještě reprezentoval Spojené státy, divokou kartu na US Open. Oba hráli ze začátku hodně opatrně.

„Na začátku zápasu jsem byl trochu stažený. Možná na tom byl stejně i můj protihráč. Oba jsme docela dobře servírovali. Já měl ale nějaké šance na jeho servisu už za stavu 1:1 a docela mě mrzelo, že jsem to nevyužil. Když jsem se díval na jeho předchozí zápasy, všiml jsem si, že nereturnoval úplně skvěle, ale vždycky se mu to sešlo na jeden nebo dva gemy, kdy brejkl soupeře. Tohohle jsem se trochu bál, ale naštěstí se mi dařilo si držet servis,“ popisoval Kopřiva.

Klíčový moment utkání přišel za stavu 4:4, kdy podával Crawford. „To jsem ho trochu se štěstím brejknul a díky tomu pak vyhrál první set. Zahrál jsem prasátko za stavu 15:30 a byl to strašně důležitý balon, protože je obrovský rozdíl, zda je stav po třiceti nebo 15:40,“ upozornil český tenista. „Pak jsem vstoupil výborně i do druhého setu a udělal si náskok, který jsem potřeboval.“

Kopřiva se dostal do vedení 5:1 a za stavu 5:2 podával na postup do hlavní soutěže grandslamu. Poprvé na turnaji si však prohrál servis. „Byly nové balony a šel jsem podávat na stranu proti sluníčku. Už v tom předchozím gemu na této straně jsem nic neviděl a se štěstím si ho uhrál. Nadhazoval jsem si balon přímo do slunce a nemohl jsem vůbec hrát obvyklý první servis,“ vysvětloval.

„Možná to vypadalo, že jsem trochu stažený, ale já jsem fakt neviděl vůbec nic. I tak jsem se ale dopracoval v tomto gemu ke dvěma mečbolům a obě výměny jsem určitě mohl zahrát výrazně lépe. Měl jsem to zvládnout, ale naštěstí jsem zápas dopodával při příštím pokusu,“ ulevil si 132. hráč světa.

Loni v Melbourne startoval po zranění a uhrál v kvalifikaci pouhé dva gemy, když prohrál s domácím Danem Sweeneym, jenž startoval na divokou kartu. Letos je to úplně jiný příběh. „Všechny tři zápasy v kvalifikaci jsem měl celkem pod kontrolou. Neměl jsem v nich žádné slabší momenty, ale každý zápas byl v něčem těžký. Dneska to byla psychika, protože jsem věděl, že se hraje o hodně. První kolo bylo o tom, abych se dokázal adaptovat, ve druhém kole zase hodně foukal vítr. Všechny jsem nakonec zvládl velmi dobře, ale dnes jsem hrál ze všech těch zápasů asi nejlépe,” hodnotil.

V hlavní soutěži ho v prvním kole čeká devětadvacátý hráč světa s českými kořeny Sebastian Korda. To v čase našeho rozhovoru ještě Kopřiva nevěděl. „Vím, že tam na někoho čeká Djokovič, což je na jednu stranu splněný sen, ale na druhou bych chtěl postoupit i dál,“ přemítal.

Kopřiva přiletěl do dějiště turnaje z Perthu, kde byl členem českého týmu na United Cupu. Podobně jako loni tvořili Češi dobrou partu. Z loňského týmu dosáhli následně životních výsledků na Australian Open Jiří Lehečka s Daliborem Svrčinou, letos mají členové týmu obdobné cíle. „Nám, co jsme byli na United Cupu, se zatím hodně daří. Sára i já jsme se kvalifikovali do hlavní soutěže, Jirka Lehečka dneska postoupil do finále turnaje v Adelaide. S Petrem Nouzou jsme tu na pokoji a doufám, že i jemu se tu bude dařit.“

V české společnosti zůstal Kopřiva i po přesunu do Melbourne. Hned šest českých tenistů bojovalo v pátek o postup do hlavní soutěže grandslamu. „Včera večer jsem si říkal, že tolik Čechů ve finále kvalifikace snad nikdy nebylo a že to snad může být i rekord. Je to určitě super úspěch. Hodně se tu potkáváme, večeříme spolu. Hrajeme spolu karty a udržujeme pohodu. Člověk nemusí aspoň pořád myslet jenom na tenis,“ dodal na závěr Vít Kopřiva.