Dala jsem do toho všechno, rozhodlo pár míčků, krčila rameny Knutsonová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kousíček od postupu do hlavní soutěže grandslamu byla v Melbourne Gabriela Knutsonová. V duelu dvou tenistek, které prošly americkými univerzitami, prohrála šestadvacetiletá Češka až v tiebreaku rozhodujícího setu s Ukrajinkou Julií Starodubcevovou. „Po dvou a tři čtvrtě hodině jsem padla 6:7 ve třetím setu. Byl to hrozně dobrý zápas, ale holt jsem o pár míčků prohrála,“ popsala bezprostřední pocity.

Češka prohrávala v prvním setu už 1:5, ale snížila na rozdíl jediné hry a měla dokonce brejkbol na vyrovnání. Ten neproměnila a gem, který čítal celkem šestnáct výměn, ztratila. Druhý set Knutsonová jasně ovládla a ve třetím útočnou hrou otočila stav z 2:4 na 5:4 a 30:30 při svém podání. Následně zkusila aktivně zahrát bekhendový winner křížem, ale ten skončil v těsném autu. „Šla jsem do toho v tu chvíli asi moc útočně. Nejsem za to na sebe naštvaná. Byla tam šance, ale ona v tu chvíli zahrála dobře,“ popsala moment, kdy byla blízko celkovému vítězství.

Starodubcevová následně přestala útočit a snažila se hrát dlouhé míčky k základní čáře. Z těchto pozic pak Knutsonová při pokusech o útok dělala chyby. „Soupeřka hrála hrozně solidně, útočila ve chvílích, kdy měla. Má dobrý servis a dobré údery. Dneska bohužel zahrála pár míčků lépe než já,“ krčila rameny Knutsonová.

Na otázku ohledně taktiky v závěru klání, kdy Ukrajinka spíše jen čekala na chyby soupeřky, měla rozumnou odpověď. „Hrála jsem tady už třetí tříseťák v řadě a už jsem vůbec nemohla. Říkala jsem si, že pokud nebudu útočit, tak mě soupeřka přehraje. Proto jsem do toho tak chodila,“ vysvětlila Knutsonová.

Duel se hrál v obrovském vedru a také ve velkém tempu. Obě aktérky si sáhly až na dno svých sil. „Už včera jsem byla opravdu hodně unavená a dneska to bylo také hodně vyčerpávající. Určitě jsem na tom se silami nebyla lépe než ve čtvrtek,“ přiznala.

I přes porážku ve finálovém kole může být Gabriela Knutsonová se svým vystoupením v Melbourne spokojená. Při premiéře na grandslamu předvedla výborné výkony a jednoznačně potvrdila příslušnost k tenisové elitě. „Mám velkou radost ze všeho, ale teď po skoro třech hodinách na kurtu mám asi úpal. Jsem hrozně ráda za to, co jsem tu předvedla, a budu se těšit, až sem přijedu znova. Dokázala jsem si, že na tuhle úroveň mám a těším se už na další turnaje,“ dodala na závěr 168. hráčka světa.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
Julia Starodubcevová (UKR, 152.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (168.) 6:4, 1:6, 7:6(4)