V Paříži se poperu o postup znovu, hlásí po těsné porážce se světovou jedničkou Šalková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Devatenáctiletá Dominika Šalková na svém premiérovém grandslamu v životě předvedla v Melbourne fantastické vystoupení, ale do hlavní soutěže se přesto nakonec nepodívá. Ve finálové bitvě kvalifikace podlehla doslova o pár míčů zkušené devětadvacetileté Australance Storm Hunterové 6:3, 3:6 a 4:6.

„Byl to hodně těžký zápas. Myslím si, že jsem hrála dost slušně, věřila jsem si. Po prvním setu to tak vypadalo, ale pak bohužel Hunterová zahrála v těžkých momentech lépe,“ krčila rameny Šalková. Té utekl začátek druhého setu a pak tahala i celou třetí sadu za kratší konec. „Já si nedokázala ve třetím setu v klíčových chvílích udržet podání, což bohužel nakonec rozhodlo zápas. Dvakrát se mi podařil rebrejk, potřetí už bohužel ne,“ hodnotila smutně.

I tak byla ale Češka hodně blízko brejku na 5:5. Jednu příležitost odvrátila Hunterová odvážným winnerem, při druhé zahrála Šalková z returnu snad centimetrový aut. „Hunterová trefovala docela dost lajn. Je to fakt dobrá hráčka, která má řadu zkušeností. Hodně mě mrzí ten aut při poslední shodě, kdy mi to nějak uskočilo nebo ufouklo a zahrála jsem míč úplně jinak, než jsem chtěla. Rozhodovaly kousíčky, dneska to nešlo na mou stranu,” popisovala rozhodující momenty někdejší 24. juniorka světa.

Proti Fettové i Abduraimovové předvedla velmi odvážné výkony. Aktivně hrála i v závěru duelu s deblovou světovou jedničkou Hunterovou, leč tentokrát to nevyšlo. „Chtěla jsem tu hrát hlavní soutěž, měla jsem k ní blízko. Doufám, že už třeba na French Open se o ni poperu zase a že to vyjde. Doufám, že se poučím a tyhle těžší chvíle příště zvládnu lépe,“ říkala odhodlaně hned po prohře.

Australanku bouřlivě podporovalo publikum, často i na hraně férového přístupu. „Před hodně diváky jsem si zahrála na dvěstěpadesátce v Praze. Tam je publikum vždycky naopak na mé straně, tady samozřejmě fandilo soupeřce. Ráda hraju na větších kurtech před lidmi, takže po této stránce jsem si to určitě užila,“ uzavřela Šalková, kterou po týdnu volna čeká turnaj v portugalském Portu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
DOMINIKA ŠALKOVÁ (218.) – Storm Hunterová (AUS, 179.) 6:3, 3:6, 4:6