Skrze odvrácený mečbol do hlavní soutěže. Už jsem se smiřovala s tím, že končím, přiznala Brenda Fruhvirtová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Podruhé v řadě postoupila do hlavní soutěže Australian Open Brenda Fruhvirtová. Ve finálovém kvalifikačním kole dokázala porazit dvacetiletou Číňanku S'-ťia Wej 6:2 a 6:4. „Dneska to byl určitě jednodušší zápas než včera, ale fyzicky to bylo velice náročné. Zvláště ve druhém setu mně docházely síly. Trochu jsem se trápila, ale jsem strašně ráda, že jsem to doťukala takhle ve dvou setech, protože kdyby soupeřka dokázala vyrovnat na 5:5, tak by to pro mě bylo ještě hodně těžké,“ zhodnotila zápas šestnáctiletá Češka.

Ta vstoupila do utkání bezpečným vedením 5:0, ale v dalším průběhu už byla nevyzpytatelná Číňanka Fruhvirtové důstojnou soupeřkou. Ve druhém setu byly k vidění čtyři brejky v řadě, ovšem od stavu 4:3 si Brenda Fruhvirtová podržela dvakrát servis a zkušeně duel dohrála. V závěru musela už trochu bojovat s únavou a také s úpalem. „Úpal podle mě vznikl trochu kombinací včerejšího i dnešního zápasu. Včera to byl hodně dlouhý a náročný zápas a dneska bylo zase velké vedro,“ vysvětlila.

Právě čtvrteční druhé kolo bylo klíčem k úspěchu Brendy Fruhvirtové v kvalifikaci. V utkání proti držitelce divoké karty Talii Gibsonové měla hodně namále. Podobně jako loni otáčela z velmi složité pozice. Před rokem čelila proti Ukrajince Snigurové stavu 5:7, 1:5, tentokrát odvracela za stavu 4:5 v rozhodující sadě při svém podání mečbol. „Určitě mi pomohlo, že jsem tady v Austrálii otočila zápas už loni. Tehdy to bylo opravdu hodně nahnuté. Včera to byl extrémně náročný zápas a bylo hodně nepříjemné odvracet mečbol. Trochu jsem se smiřovala s tím, že už je to tady můj konec. Jsem strašně ráda, že jsem to nakonec zvládla,“ ulevila si při vzpomínce na obtížný mač česká bojovnice.

Gibsonová je devatenáctiletá Australanka, která se mezi juniorkami dostala jen na 39. místo, ale její výkon byl proti Fruhvirtové vynikající. „Vůbec jsem ji neznala. Počítala jsem s tím, že to bude těžký zápas, ale nastoupila na mě ve velkém stylu. Určitě jsem z toho byla trochu zaražená, nestihla jsem se ani rozkoukat a najednou to bylo 1:6. Bojovala jsem ale až do posledního míčku a vyplatilo se to,“ vrátila se Brenda k náročnému střetnutí.

Šestnáctiletá Češka při mečbolu soupeřky tvrdě zaservírovala a Gibsonová zahrála return do sítě. „Hlavně jsem si v tu chvíli říkala, že bez dobrého podání to nepůjde, takže mé přání bylo, ať dobře zaservíruju,“ popsala mečbol soupeřky vítězka patnácti turnajů ITF z posledních dvou sezon.

Mladší ze sester Fruhvirtových byla loni nejmladší hráčkou v osudí hlavní soutěže Australian Open. Letos je mezi 128 hráčkami druhá nejmladší za Aljonou Kornějevovou. Ta je přibližně o dva měsíce mladší než Češka a při cestě z kvalifikace do hlavní soutěže musela proti Číňance Jie-Sin Ma odvracet dokonce dva mečboly.

Brenda Fruhvirtová se v prvním kole hlavní soutěže střetne s Rumunkou Anou Bogdanovou (66.). „Ať už mi vylosují kohokoliv, určitě to bude skvělá zkušenost a moc se na ten zápas těším. Půjdu do něj rozhodně bez jakéhokoliv strachu, protože nemám co ztratit,“ uvedl ještě před losem jeden z největších talentů českého tenisu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (110.) – S'-ťia Wej (CHN, 236.) 6:2, 6:4