Konec hvězdné spolupráce. Duo K+S si dává pauzu. Byla to moje iniciativa, prozradila Siniaková

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Prohra českého týmu proti Kanadě nepřinesla jen ztrátu finálových nadějí, ale také zásadní oznámení o konci spolupráce mezi Kateřinou Siniakovou a Barborou Krejčíkovou. Hvězdné duo, které několik let dominovalo světové čtyřhře, se rozhodlo dále nepokračovat. „Jsme dohodnuté, že spolu od příští sezony hrát nebudeme. Chtěla jsem menší změnu. Domluvily jsme se v pohodě a myslím si, že nám pauza může prospět. Nevylučuji, že se k sobě ještě někdy vrátíme. A třeba budeme ještě silnější,“ řekla českým novinářům Siniaková.

Bylo to smutné povídání. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou nezvládly závěrečného debla, Kanaďankám Leylah Fernandezové s Gabrielou Dabrowskou podlehly po setech 5:7, 6:7(3). Česko si tak ani letos nezahrálo finále Poháru Billie Jean Kingové. „Celý zápas jsme byly semknuté a hecovaly se. Stále jsme věřily, že to dotáhneme,“ nechala se slyšet Barbora Krejčíková.

Pro duo K+S se jednalo na dlouhou dobu o poslední společné utkání. „Byla to moje iniciativa. Chtěla bych se posunout, zlepšit se a nabrat jinou atmosféru,“ odůvodnila tento krok Siniaková. Na svou parťačku následně navázala Krejčíková. „Nebudu lhát, bylo to pro mě překvapení. Hodně jsme o tom mluvily, probíraly to. Je to její rozhodnutí a já ho respektuji,“ řekla.

Prozatímní derniéru českého týmu okomentoval i kapitán Petr Pála. „Nepoznal jsem, že by to mezi nimi nějak skřípalo. Všechny tři čtyřhry byly komunikačně velmi dobré. V sobotu taky nehrály vůbec špatně, ale nestačilo to, protože proti nim stála rozjetá Fernandezová. Nesešly se na příjmu, nedokázaly je dostat pod tlak.“

Je otázkou, na jak dlouho se cesty hvězdných tenistek rozdělí. Přeci jen se konají příští rok v Paříži olympijské hry, na kterých by Siniaková s Krejčíkovou obhajovaly zlaté medaile. „Že bychom se tam spojily? Proč ne, není mezi námi nějaká zášť, nebudeme se sobě vyhýbat. Pauza nám může pomoct, všichni od nás očekávají dominanci, jenže ostatní týmy nás už mají načtené,“ zmínila se rodačka z Hradce Králové.

Rozhodně to ale neznamená, že čtyřhra je pro Češky uzavřenou kapitolou. „Chceme ji pořád hrát. S kým nastoupíme příští rok? To se nechte překvapit,“ shodly se obě tenistky.

Krejčíková se Siniakovou spolu vyhrály vše, co se jen dalo. Mohou se pyšnit tituly ze všech grandslamů, Turnaje mistryň i olympijských her. Úctyhodný počin, který je bezpochyby světovým unikátem. „Když jste mladší, sníte o tom, že se vám to jednou podaří. Když se na uplynulé roky podívám zpětně, tak se slovy nedá popsat, jak moc velký úspěch to je. Stále jsme nejlepší pár, i když se teď rozcházíme. Hrozně moc jsme toho dokázaly – a ještě můžeme dokázat,“ těšilo Kateřinu Siniakovou.

Pohár Billie Jean Kingové

Semifinále, Sevilla (ESP, tvrdý povrch – hala)
Česko – Kanada 1:2
Krejčíková, Siniaková – Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7(3)


Galerie