Djokovič slaví titul z Masters v Paříži! O post světové jedničky ho připraví už jen náhoda

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Novak Djokovič je šampionem pařížského Masters v hale Bercy! V nedělním finále dokázal srbský tenista porazit Bulhara Grigora Dimitrova bez ztráty servisu za hodinu a 39 minut po setech 6:4, 6:3. Pro Djokoviče se jedná o šestý titul v pomalu končící sezoně 2023.

Šestatřicetiletý Djokovič v posledních třech zápasech musel jít do tří setů, což bylo způsobeno i jeho zdravotními obtížemi. Srba totiž v Paříži trápily žaludeční a střevní potíže, avšak ve finále na něm žádné indispozice nebyly znát a předvedl nejlepší výkon na turnaji.

V souboji o titul nenabídl svému soupeři ani jeden brejkbol a sám využil tři ze čtyř vypracovaných příležitostí. V prvním setu Djokovič vybojoval brejk v sedmém gemu, ve druhém dějství pak uspěl na returnu v pátém a devátém gemu, v němž utkání také zakončil.

Výhrou ve dvou setech ukončil spanilou jízdu svého soupeře prestižní pařížskou akcí. Dimitrov v průběhu turnaje vyřadil postupně Lorenza Musettiho, Daniila Medveděva, Alexandra Bublika, Huberta Hurkacze a Stefanose Tsitsipase, přičemž čtyřikrát musel do tří setů. Ve finále se mu však hledal recept na Djokoviče špatně a sráželo jej především vysoké množství nevynucených chyb.

Djokovič ziskem titulu v Paříži vybojoval také takřka nedostižný náskok 1490 bodů na čele světového žebříčku před Španělem Carlosem Alcarazem. Zajistil si tak prakticky jistotu přezimování na prvním místě světa.

O pozici světové jedničky na konci sezony může Djokoviče už připravit jen vlastní selhání a v podstatě zázrak. Kromě toho, že by Djokovič nesměl na Turnaji mistrů v Turíně vyhrát ani jeden zápas, tak by Alcaraz musel dokráčet bez jediné porážky až k titulu a ukořistit maximální možný počet 1500 bodů.