Tsitsipas se stal šestým účastníkem ATP Finals! Ruud po 25 měsících vypadne z Top 10

- Jan Vojkůvka

Probíhající Masters v Paříži rozhoduje nejen o dalších účastnících závěrečného Turnaje mistrů, ale také poměrně míchá pořadím světového žebříčku. Zatímco radost si prožil Stefanos Tsitsipas, jenž si zajistil postup do Turína, hořké zklamání musí překonat Casper Ruud. Nor selhal hned ve druhém kole, na ATP Finals bude chybět a dokonce vypadne z první světové desítky.

Pětadvacetiletý Stefanos Tsitsipas se účastní Turnaje mistrů každoročně od roku 2019, kdy při své premiéře dokonce celou akci vyhrál. Na finálovém podniku sezony pak nebude chybět ani letos, když si popáté v řadě zajistil místenku mezi smetánku.

Řecký tenista získal jistotu v souboji s Alexanderem Zverevem, jehož ve čtvrtečním osmifinále v pařížské hale Bercy porazil 7:6(2), 6:4. K jubilejnímu padesátému vítězství v sezoně si pomohl 37 vítěznými údery, včetně deseti es.

„Je to úžasné! Je to velká úleva, že jsem konečně získal to místo,“ neskrýval Tsitsipas radost. „Celý rok jsem tvrdě pracoval na tom, abych se do Turína na jednu z mých nejoblíbenějších událostí roku dostal.“

Tsitsipas se připojil k již jistým účastníkům ATP Finals, kterými jsou Novak Djokovič, Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv, Jannik Sinner a Andrej Rubljov. Sedmým v pořadí je momentálně Alexander Zverev, který však již nemá osud ve vlastních rukách. Osmé místo drží Holger Rune, jehož v pátek čeká čtvrtfinále s Novakem Djokovičem. Devátý Hubert Hurkacz ví, že aby měl šanci se na Turnaj mistrů kvalifikovat, potřebuje v Paříži postoupit do finále.

Ruud po 25 měsících vypadne z Top 10
Velké zklamání ze závěru sezony naopak musí překonat norský tenista Casper Ruud. Tomu se v podstatě od konce antukové sezony nepovedlo uhrát nějaký opravdu dobrý výsledek, byť byl ve čtvrtfinále v Pekingu. Od Masters v Šanghaji pak byl třikrát pouze v osmifinále a vše vygradovalo v Paříži, kde skončil hned ve druhém kole.

Výsledkem této herní mizérie není jen fakt, že Ruud nebude moci obhajovat loňské finále z Turnaje mistrů, ale také jeho nečekaný výpadek z první světové desítky.

Ruud se do Top 10 prokousal na začátku září 2021 a postupně se prodral dokonce až na druhé místo světa. Po 25 měsících, kdy byl členem elitní desítky, však v novém vydání žebříčku klesne na 11. či 12. místo.