Vstaly z popela, ale přesto prohrály. Rozhodly chyby, hlesla Krejčíková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z CANCÚNU – Ve druhém setu vstaly z popela, smazaly velkou ztrátu, odvrátily dva mečboly a set nakonec urvaly. Přesto nakonec Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou odešly ze svého úvodního vystoupení na Turnaji mistryň se sklopenou hlavou. V supertiebreaku totiž proti Lauře Siegemundové a Věře Zvonarevové hodně špatně začaly a ztrátu už dohnat nedokázaly.

„Bylo to těžké, nezadařilo se nám a prohrály jsme. Bylo to hodně nahoru, dolů. Některé body byly slušné, ale pak přišly strašné minely. Zítra bude další zápas a zkusíme se z dnešního neúspěchu poučit,“ hodnotila zápas smutná Barbora Krejčíková.

Češky už prohrávaly 3:6, 2:5. Siniaková si do té doby udržela svůj servis pouze jednou, na kontě české dvojice bylo v tu chvíli už devět dvojchyb. „Nehrály jsme naši nejlepší hru, ale bojovaly jsme. Zvykáme si tu na podmínky, zatím děláme chyby, které by tam normálně neměly být,“ krčila rameny Kateřina Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou se ukázaly jako velké bojovnice. Soustředily se na každý míč a trpělivě začaly sbírat míček za míčkem. Dokázaly soupeřky dvakrát brejknout a Krejčíková si udržela podání. Rázem to bylo 5:5. Následně však Siniaková ztratila přes nadějný stav 40:30 své podání a zdálo se, že je hotovo. I tentokrát však české bojovnice dokázaly stav dorovnat, v tiebreaku pak za stavu 4:6 odvrátily dva mečboly, když při jedné z výměn pomohlo Češkám i prasátko, a nakonec druhý set urvaly. „Nemyslím, že bychom něco úplně změnily. Bojovaly jsme, praly se samy se sebou a hledaly rytmus. Snažily jsme se vyvarovat jednoduchých chyb,“ popsala Siniaková.

Před supertiebreakem odešly tři tenistky do šaten. Na kurtu zůstala jen Siniaková, která trpělivě trénovala podání. „Servis určitě mohl dneska být lepší. Využila jsem času, kdy ostatní hráčky odešly z kurtu. Není to poprvé, kdy jsem to udělala,“ vysvětlila.

Do zápasového tiebreaku vstoupily Češky velmi špatně. Krejčíková, která do té doby české duo táhla, udělala několik lehkých chyb a rázem to bylo 1:6. Po druhé sadě se přitom zdálo, že by české hráčky mohly mít na kurtu psychickou výhodu. „Také jsme čekaly, že bychom mohly mít navrch. Nechaly jsme si to ale moc utéct. Dělaly jsme chyby ve špatné momenty a utíkaly nám díky nim gemy. Hraje se tu systémem bez výhod, takže je každý míč důležitý. Chyby ten zápas rozhodly, protože určitě nejsme horší tým než soupeřky,“ hledala Krejčíková rozhodující faktor.

Češkám se ještě podařilo snížit na 4:7, ale ztrátu už dohnat nedokázaly. „Dokud není konec, může se stát cokoliv. Bojovaly jsme až do konce, ale bylo to dneska náročné. Když se člověk necítí a hledá se, je hrozně těžké věřit, že něco zahrajete, když úplně nevíte, jestli to zahrajete přesně tam, kam chcete,“ vyprávěla Siniaková.

Obě hráčky se vrátily i k evergreenu posledních dní, kterým je stav zápasového kurtu v Cancúnu. „Neměly jsme úplně příležitost tady trénovat něco do debla. Když jsme chtěly hrát na centru, tak zrovna nám tu hodinu pršelo. Podmínky na kurtu jsou složité, kurt je křivý. Už se o tom tady mluvilo. Člověk kolikrát vůbec netuší, jak to odskočí, ale snažily jsme se tam nechat všechno,“ říkala Siniaková.

Na otázku redaktora Radiožurnálu, zda probíhá nějaká komunikace s WTA a zda hráčky mají od vedení zpětnou vazbu, odpověděla Siniaková jednoznačně: „Nemáme, žádná komunikace neprobíhá. Za ty čtyři dny, co jsem tu byla, nemám ani jednu fotku. Samozřejmě je mi ale jasné, že teď už ten kurt nepředělají.“ Mluvit o stavu kurtu je ale podle ní potřeba. „My jsme odpovědné za to, abychom tu předváděly co nejlepší výkon, a když se nám nedaří, tak nás všichni dodrbou.“

Vyhraný set na Turnaji mistryň může přesto českým barvám hodně pomoci. Pokud zbylé dva zápasy Krejčíková se Siniakovou vyhrají, může jim vyhraný set pomoci i k postupu do semifinále. „Nad tímhle jsme vůbec nepřemýšlely. Takhle přemýšlet dopředu není úplně to, co bychom měly dělat. Šly jsme na kurt a chtěly vyhrát,“ prohlásila rezolutně Krejčíková. „Zítra budeme připravené a zkusíme předvést lepší výkon. Ta skupina je otevřená, a i když se nepodařil první zápas, nevzdáváme se,“ doplnila ji Siniaková.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Skupina Mahahual
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Siegemundová (GER), Zvonarevová 3:6, 7:6(6), 5:10