Nejcennější titul kariéry! Haddad Maiová v epickém finále vyhrála Elite Trophy

- Jan Vojkůvka

Vítězkou letošního ročníku podniku WTA Elite Trophy se v čínském Ču-chaji stala Beatriz Haddad Maiová. Brazilka přehrála v epickém finále za bezmála tři hodiny domácí Čchin-wen Čeng ve dvou tiebreacích, konkrétně poměrem 7:6(11) a 7:6(4). Sedmadvacetiletá Jihoameričanka neztratila během celého týdne ani jeden set, a zakončila tak sezonu na elitním okruhu ziskem prvního (a posledního) letošního titulu, který je pro ni nejcennějším v kariéře.

Oba sety trvaly bezmála hodinu a půl a celý duel se tak bez osmi minut natáhl na tři hodiny. Souboj byl plný zvratů a strhujících výměn. V koncovkách však mohla být šťastnější jen jedna z tenistek a Beatriz Haddad Maiová v nervydrásající bitvě odmítla připustit, že by se zápas protáhl na tři sety.

Zaplněný stadion sice tlačil za úspěchem domácí Čchin-wen Čeng, ale až na dílčí úspěchy, kterých Číňanka v obou setech dosáhla, se publikum muselo smířit s tím, že v utkání byla lepší hráčkou Brazilka. Moc přitom nechybělo k tomu, aby se štěstěna otočila právě k Haddad Maiové zády.

Čeng v prvním setu odvrátila brejkbol ve druhém gemu, načež se v páté hře poprvé prosadila na returnu. Ač se domácí hráčce povedlo odskočit do vedení 4:2, drobný náskok neudržela. Haddad Maiová rychle srovnala na 4:4 a úvodní dějství postupně dokráčelo do dramatického tiebreaku.

Ve zkrácené hře měly obě tenistky své šance. Čeng nevyužila hned tři setboly, a přestože tři setboly rovněž odvrátila, nakonec po boji padla 11:13. Tato těsná porážka měla za následek, že Čeng začala ve zbytku utkání tahat za kratší konec provazu a dostávala se neustále pod tlak. Přesto se z tlaku dokázala několikrát vymanit a i druhou sadu pořádně zdramatizovala.

Haddad Maiová napřed vedla 3:1, ale o náskok přišla. Další brejk zaznamenala v sedmé hře a za stavu 5:4 mohla utkání dopodávat, avšak Čeng opět skóre rebrejkem srovnala. Rozhodnout tak musel znovu tiebreak, v němž ovšem tentokrát čínská hráčka hledala recept na hru soupeřky marně.

Haddad Maiová od stavu 0:2 získala pět míčků v řadě, načež se prokousala ke třem mečbolům a druhý v pořadí využila. Díky tomu vybojovala svůj nejcennější titul v profesionální kariéře a celkově třetí na okruhu WTA. Ve světovém žebříčku ji vítězství v Ču-chaji vynese o osm pozic na 11. místo světa, těsně za Barboru Krejčíkovou, která na WTA Elite Trophy skončila v základní skupině. Čchin-wen Čeng se za postup do finále posune na 15. místo, což bude její nové kariérní maximum.

Haddad Maiová svůj úspěch v Ču-chaji posléze korunovala ještě triumfem v deblu po boku Veroniky Kuděrmetovové, když ve finále porazily Miju Katovou a Aldilu Sutjiadiovou dvakrát 6:3.