Příjemný los na úvod. Lehečka vyzve v Paříži trápícího se španělského veterána

- Petr Sumbal

Příští týden se nejlepší tenisté světa sjedou do Paříže, kde v tamní hale Bercy odehrají poslední turnaj kategorie ATP Masters 1000. Chybět nebude ani česká jednička Jiří Lehečka, který v prvním kole nastoupí proti španělskému matadorovi Robertu Bautistu Agutovi, tedy hráči, kterému se v posledních týdnech vůbec nedaří.

Loni si Lehečka vyzkoušel v Paříži pouze kvalifikaci, v jejímž finále však ztroskotal, takže opravdovou premiéru si na tomto francouzském podniku užije až letos. Český tenista neprožívá až na světlou daviscupovou výjimku povedený závěr sezóny, ale v Paříži bude mít šanci znovu si zlepšit náladu. V prvním kole totiž bude poměrně jasným favoritem.

Los přidělil jednadvacetiletému hráči o čtrnáct let staršího Španěla Roberta Bautistu Aguta. Ten to na žebříčku nejvýše dotáhl na deváté místo a dlouhá léta stabilně patřil mezi širší světovou špičku, jenomže letošní sezónu se trápí a na žebříčku je až na 48. místě. Dokonce má negativní bilancí 16 výher a 20 porážek a na vyhraný zápas na turnajích ATP čeká už od června.

Lehečka s Bautistou se už jednou utkali, loni si proti sobě zahráli na antukovém turnaji v Kitzbühlu. Po dramatickém boji tehdy zvítězil Španěl, přestože první set vyhrál Lehečka.

V případě vítězství by Lehečka v dalším kole narazil na Američana Sebastiana Kordu, nebo na nasazenou jedenáctku Huberta Hurkacze z Polska.

Obhájcem pařížského titulu je Dán Holger Rune, který má v prvním kole volný los a v tom druhém se utká s vítězem duelu mezi Švýcarem Stanem Wawrinkou a Matteem Arnaldim z Itálie. Už ve čtvrtfinále by Rune mohl narazit na svého loňského finálového soupeře Novaka Djokoviče, jenž se ve druhém kole utká proti Miomiru Kecmanovičovi nebo Tomasi Martinu Etcheverrymu.

Světová dvojka Carlos Alcaraz si ve druhém kole počká na vítěze zápasu Alexandre Muller – Cameron Norrie a třetí hráč světa Daniil Medveděv si ve druhé rundě zahraje s Grigorem Dimitrovem nebo Lorenzem Musettim.

Pařížský halový turnaj se může pyšnit mimořádně silným obsazením, nejvýše nasazený hráč, který v pavouku nefiguruje, je až 33. Borna Čorič. Kromě boje o titul bude v Paříži vrcholit rovněž zápolení o poslední vstupenky na Turnaj mistrů, pro který stále zůstávají tři volná místa.

Nejčastějším vítězem pařížského Masters je Djokovič, který tento podnik opanoval už šestkrát, naposledy předloni. Turnaj pamatuje i českého vítěze, v roce 2005 zde nenašel přemožitele Tomáš Berdych.