Trenér Šafářové Čermák: Hrát už neplánuju, musím dovést Lucku mezi špičku

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nejsou to ještě ani čtyři roky, co František Čermák vyhrál s Lucií Hradeckou grandslamový titul v mixu. „To už je historie,“ usmál se čtyřicetiletý specialista na čtyřhru, který loni ze dne na den ukončil kariéru a stal se trenérem. Teď jako kouč slaví první titul se svojí svěřenkyní Lucií Šafářovou. Doma má dítě a brzy očekává další. I tak přijal výzvu – dostat bývalou světovou pětku Šafářovou zpátky mezi nejlepší.

V boxu na tribuně nedával na sobě nic znát. Tradičně klidný František Čermák neustále pozorně sledoval tým Bucie a ani na chvíli nepochyboval o vítězství. Až když ho u šaten ostatní poplácávali po zádech, oddychl si a přiznal: „Je to krásný... Vypadal jsem na tribuně klidně, ale prožíval jsem to ted hodně silně.“

Proti Bethanii Mattekové-Sandsové, parťačce Lucie Šafářovou, bojoval ještě před pár lety na grandslamech v mixu. A zrovna tady ji jako obhájkyni titulu v roce 2013 spolu s Lucií Hradeckou vyřadil. „Bethanie i Lucka teď patří do absolutní špičky a skvěle se doplňují. Jejich výkon tady rostly s kvalitními zápasy,“ pochválil úspěšnou dvojici.

Lucie Šafářové se ujal loni v září. Nejdříve si dali zkušební období a nyní jsou dohodnutí na celou sezonu 2017. Ve čtyřhře se Šafářové viditelně daří dál, Čermák ji má ale dovést zpět i mezi singlovou špičku. „Po loňském roce, kdy byla nemocná, to hrozně trvá, než se člověk dostane do pohody. Já se snažím, aby Lucka hrála agresivnější tenis. Šancí má dost, ale musí je využívat. To je cesta,“ poodhalil Čermák.

Jeho svěřenkyně se titulem z Australian Open posune na druhé místo deblového žebříčku, v dalších měsících che vylepšit hlavně 61. místo na tom singlovém. „Patří do užší špičky. Kvůli současnému postavení se nedostává na všechny turnaje a musí hrát ty menší. Věřím, že je to otázka jednoho dvou turnajů, aby tam byla zpátky,“ věřil Čermák.

POŘÁD STOUPÁME, LUCKA CHCE ZPÁTKY

Jako příslib bere nový  kouč výkony Šafářové v Austrálii, i když na prvním grandslamu sezony z toho bylo jen 2. kolo. „Přesto si myslím, že tady sílu ukázala. V prvním kole porazila nepříjemnou Wickmayerovou z devíti mečbolů. Pak hrála výborně druhé kolo proti Sereně. Věřím, že je to na dobré cestě, hlavně aby byla zdravá.“

Už je to sice skoro rok, kdy se Šafářová vyhrabala z komplikované nemoci, s následky se ale potýkala i v loňské sezoně. Musela si totiž dávat pozor na zdraví a z horší pozice na žebříčku těžko prosazovala zase mezi nejlepší.

„Máme teď za sebou kvalitní přípravu na Floridě. Lucka hrála už skvěle turnaje i v Aucklandu a Hobartu. V poslední době předvedla vyrovnaný zápas s Kájou Plíškovou, s Dominikou Cibulkovou, s Bárou Stýcovou. Je vidět, že to má stoupající tendenci a že Lucka hodně chce zpátky tam, kde byla,“ chválil Čermák správné naladění svojí svěřenkyně.

Doufá, že jí při jejím vzestupu pomůže i únorový Fed Cup před domácími fanoušky. Tohle bude rok, který má rozhodnout – o dalším směřování Lucie Šafářové v singlu a možná i o jeho trenérské kariéře. „Uvidíme, jak to dopadne. Já hrát tenis už neplánuju, ani nějakou rozlučku,“ usmál se Čermák, který loni ukončil deblovou kariéru, aby se jako trenér na pár měsíců ujal Petry Kvitové.

I když v květnu čeká druhé dítě a rodina mu občas chybí, věří, že Šafářovou dovede zpátky mezi nejlepší. Domluvení jsou zatím na celý rok, potom se uvidí. Už den po vítězném grandslamovém finále v deblu spolu odcestovali na turnaj do Tchaj Peje, kde bude Šafářová ještě před Fed Cupem bojovat o vylepšení singlového žebříčku.

Původní zpravodajství z Australian Open

Sobota 28. 1.

Australian Open: Nový rekord Open éry! Serena Williamsová přepisuje historii, vyhrála 23. grandslamový titul

Trenér Šafářové Čermák: Hrát už neplánuju, musím dovést Lucku mezi špičku¨

Jako na Majdanu: 14letá Ukrajinka vyhrála Australian Open, gratuloval jí Federer

Pátek 27. 1.

Team Bucie opět válí! Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály finále na Australian Open

VIDEO: Takhle stylově Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou oslavily titul ve čtyřhře!

Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal hraje o finále s Dimitrovem

Čtvrtek 26.1.

Federer před finále: Dokončím to, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit

Plíšková a Šafářová přepisují historii! Kam Australian Open vynese Češky ve světových žebříčcích?

Michael Vrbenský na prvním grandslamu: Musím se naučit makat jako Nadal

VIDEO: Naštvaný Wawrinka kolenem rozpůlil raketu

Australian Open: Federer si zahraje o titul, ženské finále obstarají sestry Williamsovy

Dárek čínskému lidu? Hlaváčkovou v Melbourne sleduje miliarda lidí

Trofej zůstane v rodině Williamsových! Nezáleží na tom, kdo vyhraje, říká mladší Serena 

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková