I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Roger Federer dotrénuje a následně podepíše lavinu lidí, která se na něj nahrne. Pak se i s pomocí svých dvou urostlých koučů dere za oponu do útrob stadionu. Rovnou čarou směřuje do šatny, jenže u dveří mu do cesty vstoupí neznámá žena. Zastavuje ho, ale autogram od něj nechce. „Ukažte mi prosím vaší průkazku,“ přikazuje nekompromisně zaskočenému Federerovi.

Na druhé straně areálu jako stroj trénuje Rafael Nadal. Do balonku nemilosrdně řeže a na triku se mu objevuje mapa potu. Zpovzdálí to pozorují dvě náctileté slečny, které přijely do Melbourne hrát juniorskou soutěž a speciálně dnes ulovit fotografii se svým idolem. „Kdy zase budeš mít možnost potkat Rafu!,“ říká jedna s nadšením.

Okolo Nadalova tréninkového kurtu se po rozpálených kolejích žene vlak. V oknech se přibližuje panorama melbournských mrakodrapů a typické modré kurty Australian Open. „Až budu velká, chci být tenistkou,“ povídá tříletá holčička, která se vydrápala do okna. Možná na všechno zapomene, možná jí budou rodiče už brzy kupovat první raketu.

Takové děti totiž potřebují Australané jako sůl. Kdysi tenisová velmoc Roda Lavera dost strádá na nové talenty a musí sahat do zahraničí. I když tady všude vidíte plno kurtů a tenis se hraje i na školách, velká většina populace hraje tenis spíše tak nějak pro radost. Což je v kontrastu s tím, jak oslavovanou akci tady Australané každý rok pořádají.

Cítit je to hned, jak dojedete tramvají před Arénu Roda Lavera. Žádná přehnaná pompéznost, žádné předstírání, tohle je prostě svátek v tenisu. Ve velkém vedru tady pořadatelé ventilátory rozprašují vodu, což je atrakce hlavně pro děti, které by klidně strávily celý turnaj v osvěžujícím oblaku.

Nic tady ale netrvá dlouho. Podavači míčků si další den v zataženém ránu dávají na asfaltu ranní trénink předávání žlutých balonků, díky kterému pak později na kurtu všechno šlape jako švýcarské hodinky. Jenže pak se rozprší. Armáda podavačů mění míčky za suché ručníky a v jedné řadě začíná důkladně vysušovat kurty.

Do toho se rozprší ještě silněji a jejich práce tak postrádá smysl. Panuje ale dobrá nálada a podavači se ve svých zelených uniformách předhánějí, kdo z ručníku vyždímá více vody. Mokrý je na tréninku i Roger Federer, jenže ten se právě potí pod zataženou střechou centrálního kurtu. Zkouší svůj obávaný bekhend, ale až příliš často trefuje síť. Odfrkne si a jde na lavičku pro novou raketu.

Na stejném kurtu o den později prohání Rakušana Melzera. „Král“ je zpátky a začíná cestu, která se na Australian Open ještě nezastavila. Po zápase v dobrém rozpoložení dává na kurtu interview a spokojeně odchází do šatny. U dveří už má v ruce připravenou průkazku.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 23. 1.

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal


Galerie