Australian Open: Šafářová a Hlaváčková ve finále čtyřhry, Plíšková v singlu končí

- Petr Šístek

Finále ženské čtyřhry v Melbourne bude mít hned dvojité zastoupení. Do zápasu o titul se totiž probojovala jak Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, tak i Andrea Hlaváčková po boku Číňanky Šuaj Pcheng. Nedařilo se naopak Karolíně Plíškové ve dvouhře, kde česká tenistka nestačila na překvapení turnaje Lučičovou-Baroniovou.

Šafářová si zahraje o čtvrtý grandslamový titul

Lucie Šafářová si zahraje na Australian Open o titul ve čtyřhře. Společně s Američanou Bethanií Mattekovou-Sandsovou totiž přehrály v semifinále turnaje japonskou dvojici Hozumiová, Katová ve třech setech.

Úvod první sady přitom lépe vyšel soupeřkám česko-amerického páru. Japonky totiž hned ve třetím gemu získaly důležitý brejk, nicméně jednalo se o jejich poslední radost v úvodní sadě. Šafářová se svou parťačkou totiž od stavu 1:2 vyhrály pět gemů v řadě a první set získaly poměrem 6:2.

Vyrovnané druhé dějství rozhodl jediný brejk a ke smůle dvojice s českým zastoupením ho získaly Hozumiová s Katovou v sedmém gemu. Když pak na třetí pokus japonský pár dokázal druhý set uzavřel, srovnal skóre utkání na 1:1.

V úvodu třetí sady oba páry shodně přišly o podání, zlom tak přišel v polovině setu, kdy se Šafářová s Mattekovou-Sandsovou dostaly po brejku do vedení o dvě hry, jenže to však dlouho udržet nedokázaly.  Za stavu 4:4 ale uhrály maratónský gem, během něhož odvrátily dva brejkboly, a po dalším brejku nakonec dotáhly takřka dvouhodinovou bitvu do vítězného konce.

„Už to byla jiná než šichta než čtvrtfinále. Celkově je to trochu jiná hra. Týmy před tím dobře servírovaly a hrály rychlejší tenis, tyhle Japonky jsou hodně šikovné, mění tempo hry, hrály dobře a sebevědomě, pořád se hýbaly kolem sítě. Je to trochu ping pong. Člověka dostanou z pozice a rozhazují rytmus hry. Navíc jsou hodně obětavé, jedna tam snad desetkrát spadla. (smích) My jsme s Bethanií udělaly na začátku zbytečné chyby, ale vybojovaly jsme zápas na konci,“ okomentovala Lucie Šafářová vítězný duel.

Finále debla i pro Andreu Hlaváčkovou

Že finále ženské čtyřhry bude české na obou stranách, o tom rozhodlo druhé semifinále debla Australian Open. V něm se totiž Andree Hlaváčkové společně s Číňankou Šuaj Pcheng podařilo přehrát nasazené jedničky turnaje, Francouzky Garciaovou a Mladenovicovou, ve dvou setech 7:6(4) a 6:2.

Úvod zápasu vyšel lépe česko-čínské dvojici. Ta hned ve třetím gemu získala brejk a vedení 2:1, soupeřky však reagovaly třemi vyhranými gemy v řadě. Hned poté však  získala Hlaváčková se svou deblovou parťačkou ztracený servis zpět a vyrovnaný set následně dospěl až do tiebreaku. V něm sice Francouzky získaly v jeho polovině vedení  4:2, ani to jim však na výhru v úvodním setu nestačilo. Dvanáctý nasazený pár turnaje totiž od tohoto stavu získal pět bodů za sebou a posléze i celý první set.

Do druhé sady vstoupila Hlaváčková s Pcheng nejlépe, jak mohly. Vyhrály totiž úvodní tři hry a získaly nadějné vedení. To se jim podařilo udržet i přes několik brejkbolů soupeřek v průběhu setu a tak nakonec mohly oslavit postup do deblového finále.

Plíšková nestačila na překvapení turnaje

Karolína Plíšková v souboji o postup do semifinále prvního grandslamu sezony nepotvrdila pozici páté nasazené hráčky, Mirjane Lučičové-Baroniové nakonec podlehla po takřka dvou hodinách ve třech setech, 4:6, 6:3 a 4:6. Chorvatka si o finále zahraje se vítězkou duelu mezi Johannou Kontaovou a Serenou Williamsovou.

Lučičová-Baroniová cestou mezi nejlepších osm tenistek dokázala z turnaje vyprovodit světovou trojku Agniezsku Radwaňskou a o další překvapení se postarala i ve středu dopoledne. Plíšková přitom začala utkání lépe. Již ve třetím gemu sebrala soupeřce servis, o získanou výhodu ale velice rychle přišla a tak o vítězce úvodní sady nakonec rozhodla desátá hra. V ní si Chorvatka vypracovala vedení 40:0 při podání Plíškové a hned druhým setbol dokázala první set po výsledku 6:4 ukončit.

Festival ztracených podání se naplno rozjel ve druhé sadě. Plíškové nevyšel úvod, ztratial první dvě hry, nicméně třemi gemy v řadě dokázala ototičt průběh setu. Ani ona však nebyla na podání bezchybná a po další ztrátě byl stav znovu vyrovnaný. Od stavu 3:3 však její soupeřka dvakrát v řadě neudržela servis, napodruhé o něj přišla dokonce čistou hrou, po které Češka vyrovnala skóre zápasu na 1:1.

Ani začátek třetího dějství nenalezl obě tenistky v dobrém rozpoložení. První tři hry se opět praly se svým podáním, které pravidelně ztrácely, Plíšková tak rychle musela dohánět manko 1:3. To sice dokázala záhy smazat a dostat se do vedení, nicméně klíčovou pro osud třetí sady a i celého utkání se ukázala být devátá hra. V ní česká tenistka čistou hrou přišla o servis a její chorvatská sokyně už si s nabídnutou šancí věděla rady, když hned úvodním mečbolem uzavřela celé utkání.

Plíšková si po čtvrtfinále v Melbourne znovu vylepší své osobní maximum a posune se minimálně na třetí příčku světového žebříčku.

„Pořád jsem byla pod tlakem, hlavně když jsem nedala první servis, který mi moc nefungoval. Byla agresivnější a neměla jsem čas do toho chodit. Šance na vítězství byly, ale neměla jsem to úplně ve svých rukou,“ zhodnotial česká tenistka prorhané utkání.

Serena Williamsová dva kroky od postu jedničky

Američanka Serena Williamsová už je pouhé dva zápasy od návratu na světový trůn. Ve čtvrtfinále Australian Open přehrála Johannu Kontaovou ve dvou setech, 6:2 a 6:3, a o finále si zahraje s přemožitelkou Karolíny Plíškové a velkým překvapením turnaje, Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou.

Dimitrov nedal Goffinovi šanci

Bulharský tenista Grigor Dimitrov si podruhé v kariéře zahraje semifinále grandslamu poté, co ve čtvrtfinále Australian Open přehrál Belgičana Davida Goffina jasně 3:0 na sety. Pětadvacetiletý hráč si tak po Wimbledonu 2014 znovu zahraje o finále jednoho z turnajů velké čtyřky. V semifinále na něj čeká vítěz duelu mezi Rafaelem Nadalem a Milosem Raonicem.

Vrbenský si čtvrtfinále nezahraje

Michael Vrbenský si čtvrtfinále juniorky na Australian Open nezahraje. Český mladík v boji o postup mezi nejlepší osmičku turnaje podlehl Finu Emilu Ruusuvuorimu dvakrát 3:6.

„„Byl to pro mě první velký turnaj. Úvodní zápas jsem hrál dobře i s nervozitou. Druhý zápas to bylo podobné a soupeř mi pomohl chybami. Třetí zápas nevyšel. Hráli jsme spolu debl, takže jsme se velice dobře znali. První dva gemy jsem nastoupil velice slušně, pak byl Emil hodně agresivní a já jsem strávil hodně času za čárou a po zbytek zápasu jsem se bránil. Měl jsem být agresivnější,“ zhodnotil vítěz Pardubické juniorky své působení na turnaji i poslední zápas.

Čtvrtfinále dvouhry

Muži

David Goffin (BEL)[11] - Grigor Dimitrov (BUL)[15]  3:6, 2:6, 4:6
Rafael Nadal (ESP)[9] - Milos Raonic (CAN)[3]

Ženy

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [5] - Mirjana Lucičová-Baroniová (CRO) 4:6, 6:3, 4:6
Johanna Kontaová (GBR)[9] - Serena Williamsová (USA)[2]  2:6, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry mužů

Henri Kontinen (FIN) -John Peers (AUS)[4] - Sam Groth (AUS), Chris Guccione (AUS)
Pierre-Hugues Herbert (FRA), Nicolas Mahut (FRA)[1] - Marc Polmans (AUS), Andrew Whittington (AUS)  6:7(2), 6:2, 4:6

Semifinále čtyřhry žen

Caroline Garciaová (FRA), Kristina Mladenovicová (FRA)[1] - ANDREA HLAVÁČKOVÁ, Šuaj Pcheng (CHN)[12]  6:7(4), 2:6
Eri Hozumiová (JPN), Miyu Katoová (JPN) - Bethanie Matteková-Sandsová (USA), LUCIE ŠAFÁŘOVÁ [2] 2:6, 6:4, 4:6

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry

Michaella Krajiceková (NED), Raven Klaasen (RSA) - Abigail Spearsová (USA), Juan Sebastian Cabal (COL)  4:6, 3:6
Gabriela Dabrowská (CAN), Rohan Bopanna (IND) - Sania Mirzaová (IND), Ivan Dodig (CRO)[2]  4:6, 6:3, 10:12

Osmifinále dvouhry chlapců

MICHAEL VRBENSKÝ - Emil Ruusuvuori (FIN)  3:6, 3:6

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 25.1.

Australian Open: Plíšková nestačila na Lučičovou Baroniovou a končí ve čtvrtfinále

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24.1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal