Bartůňková slaví v 17 letech premiérovou výhru na okruhu WTA! V Kluži si vyšlápla na vítězku tří titulů

- Filip Lefenda

Nikola Bartůňková zaznamenala na halovém podniku v Kluži svou první výhru na okruhu WTA! Sedmnáctiletá držitelka divoké karty přehrála v Rumunsku někdejší 21. tenistku světa a vítězku tří turnajů Dajanu Jastremskou. O šest let starší Ukrajinku zdolala v utkání úvodního kola hlavní soutěže za hodinu a 52 minut po setech 7:5 a 6:4.

Talentovaná Češka vstoupila do zápasu s favoritkou nebojácně a rychle si zajistila vedení 2:0. Jastremská poté zlepšeným výkonem skóre třemi gemy v řadě otočila ve vlastní prospěch, Bartůňková ovšem oplácela stejnou mincí, a mohla tak za stavu 5:3 první sadu doservírovat.

Nestalo se tak. Bartůňková uhrála v následujících dvou gemech shodně po jednom fiftýnu a bylo vyrovnáno. Ztracenou výhodu brejku nicméně získala finalistka letošního juniorského Wimbledonu vzápětí zpátky. Za stavu 6:5 pak podruhé podávala na zisk sady. Ze stavu 15:40 udělala shodu, následně odvrátila další dva brejkboly protivnice a nakonec skrze první setbol dějství uzavřela.

Ve druhém setu se vítězka tří letošních antukových podniků ITF octla v opačné situaci, když nabrala ztrátu 1:3 a musela dohánět manko brejku. To se povedlo záhy vyrovnáním na 3:3.

Hodně důležitý moment přišel za stavu 3:4, kdy Bartůňková otočila při vlastním podání stav 15:40. Následně totiž oloupila Ukrajinku popáté v duelu o servis, a mohla tak utkání při tom vlastním ukončit. Patrná byla v tu chvíli nervozita. Bartůňková v předešlém průběhu vyrobila jedinou dvojchybu, v závěrečném gemu pak zaznamenala hned dvě za sebou. Přesto těžkou situaci zvládla a postoupila v Kluži do osmifinále.

V tom může narazit pražská rodačka na domácí nasazenou pětku Anu Bogdanovou (73.), případně Bulharku Viktoriji Tomovovou (98.).

Transylvania Open, Kluž (ženy, ROU, 259 303 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (298.) – Dajana Jastremská (UKR, 103.) 7:5, 6:4