Potvrdila formu! Siniaková si vyšlápla na favoritku, zahraje si třetí semifinále

- Jan Vojkůvka

Kateřina Siniaková postoupila na turnaji WTA 250 v Hongkongu do třetího letošního semifinále. Sedmadvacetiletá Češka v pátek dokázala porazit 7:6(1) a 6:4 bývalou světovou jedenáctku a výraznou favoritku utkání Anastasiji Pavljučenkovovou z Ruska, s níž všechny tři předešlé zápasy na tvrdém povrchu prohrála.

Rodačce z Hradce Králové se v Hongkongu povedlo potvrdit výbornou formu, kterou se v posledních týdnech pyšní. V duelu proti Pavljučenkovové přitom neměla vůbec jednoduchou výchozí pozici, jelikož její soupeřka se letos definitivně zbavila zdravotních obtíží a postupnými krůčky se dere světovým žebříčkem směrem zpátky do širší světové špičky.

Jak ale samotný zápas, jenž trval hodinu a 54 minut, ukázal, na asijských turnajích Siniaková pookřála a hraje dost možná nejlepší tenis za celou sezonu, byť letos už byla dvakrát v semifinále na okruhu WTA a v červnu vyhrála travnatý turnaj v Bad Homburgu.

Utkání s Pavljučenkovovou bylo fyzicky velmi náročnou záležitostí a prokazovala se fyzická připravenost české tenistky, která měla v dlouhých výměnách často navrch. Přesto se Pavljučenkovové povedlo v prvním setu dostat do vedení 4:2. Siniaková se ale rychlým rebrejkem vrátila do hry, posléze si vynutila tiebreak a v něm zvítězila suverénně 7:1.

Ve druhém setu to byla pro změnu Češka, která přišla o vedení 4:2, od stavu 4:4 už ale bodovala pouze ona a duel zakončila druhým proměněným mečbolem v desátém gemu na returnu.

Kateřinu Siniakovou čeká v sobotním semifinále souboj s šestou nasazenou Martinou Trevisanovou z Itálie, která ve čtvrtfinále porazila 6:4, 6:3 turnajovou trojku Elise Mertensovou z Belgie.

Fruhvirtová v Hongkongu neuspěla
Ve čtvrtfinále hongkongského turnaje naopak neuspěla Linda Fruhvirtová, nad jejíž síly byla Kanaďanka Leylah Fernandezová. Se světovou šedesátkou prohrála 6:7(2), 2:6.

První set nabídl velké drama a tahanici, ve které se české hráčce povedlo srovnat z 0:2 na 2:2. Úvodní dějství nakonec dospělo až do tiebreaku, ve kterém se kanadské tenistce povedlo rychle vybojovat výhodu mini-brejku a nakonec získala zkrácenou hru hladce 7:2.

Fruhvirtové se od té chvíle přestalo dařit a ve druhém setu už tahala za kratší konec. Dvakrát prohrála podání a duel ztratila za hodinu a 44 minut.