Laver Cup: Tým Světa obhájil vítězství, v neděli rozhodla už čtyřhra. Naložili jsme jim, zářil McEnroe

- Redakce

Tým Světa obhájil vítězství v Laver Cupu. Po loňském premiérovém triumfu v Londýně slavil výběr Johna McEnroea rovněž v kanadském Vancouveru. Po dvou dnech platil stav 10:2, a tak potřebovali Evropané v neděli vyhrát všechna čtyři utkání. Sen o obratu se však rozplynul hned po úvodní čtyřhře. Američané Shelton s Tiafoem v ní porazili polsko-ruskou dvojici Hurkacz, Rubljov ve dvou zkrácených hrách.

Evropské duo mělo za stavu 2:1 na příjmu dvě brejkové možnosti, zůstaly ale bez využití. Ve zkrácené hře vedli Hurkacz s Rubljovem 4:3, jenže poté bodovali už jen soupeři.

Druhý set dospěl bez jediného brejkbolu znovu až do tiebreaku. Polák s Rusem v něm měli při vedení 5:4 k dispozici dva servisy, koncovku ovšem opět nezvládli. Shelton s Tiafoem se blýskli dvěma minibrejky a nakonec duel dohráli na podání.

Tým Světa zvýšil díky třem bodům náskok na 13:2 a definitivně si tak zajistil titul. Zbylé zápasy proto byly zrušeny. „Hezky jsme jim naložili. Výhry jsou o dost lepší než porážky. Během úvodních ročníků jsme se trápili, teď ale vítězíme. Je to paráda,“ zářil kapitán vítězného souboru John McEnroea, bývalá světová jednička ve dvouhře i čtyřhře.

Svět ukořistil poprvé titul až na celkově pátý pokus. Poprvé se tak stalo před rokem v Londýně, kde Evropané promarnili během závěrečného hracího dne slibné vedení 8:4. V sestavě kapitána Björna Borga tehdy nechyběly hvězdy jako Novak Djokovič, Roger Federer či Rafael Nadal. Letos už se švédské legendě podařilo do Vancouveru zlákat už jen dva hráče z elitní desítky žebříčku ATP.

„Na svůj tým jsem hrdý, odevzdali jsme se ze sta procent. Příští rok se Laver Cup vrací zpátky do Evropy. Bude to úplně jiný příběh,“ vyhlíží majitel jedenácti grandslamových trofejí nadcházející ročník, který se uskuteční v německém Berlíně.

Evropa – Svět 2:13

Nedělní program (3 body za výhru)
Hurkacz, Rubljov – Shelton, Tiafoe 6:7(4), 6:7(5)
Casper Ruud (9.) – Taylor Fritz (8.) zrušeno
Andrej Rubljov (6.) – Francese Tiafoe (11.) zrušeno
Hubert Hurkacz (16.) – Felix Auger-Aliassime (14.) zrušeno

Sobotní program (2 body za výhru)
Andrej Rubljov (6.) – Taylor Fritz (8.) 2:6, 6:7(3)
Casper Ruud (9.) – Tommy Paul (13.) 7:6(6), 6:2
Hubert Hurkacz (16.) – Frances Tiafoe (11.) 5:7, 3:6
Hurkacz, Monfils – Auger-Aliassime, Shelton 5:7, 4:6

Páteční program (1 bod za výhru)
Arthur Fils (44.) – Ben Shelton (19.) 6:7(4), 1:6
Alejandro Davidovich Fokina (25.) – Francisco Cerundolo (21.) 3:6, 5:7
Gael Monfils (142.) – Felix Auger-Aliassime (14.) 4:6, 3:6
Rubljov, Fils – Tiafoe, Paul 3:6, 6:4, 6:10