Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

- Jakub Slunečko, Daniel Kubelka

Jak její spolupráce s Číňankou Šuaj Pcheng před lety skončila, tak letos pokračuje. Andrea Hlaváčková odstartovala sezónu titulem na turnaji v Šen-čenu a vydařil se jí i vstup do Australian Open.

„Měla jsem hrozně dlouhou pauzu od posledního zápasu, asi deset dní, na to nejsem samozřejmě teď nově jako deblistka zvyklá. Proto jsem šla do zápasu trochu nervoznější, protože je to první kolo na grandslamu. Začátek jsme zvládly fakt perfektně, odehrály jsme super první set. Ve druhém se soupeřky trochu zlepšily na servisu, a my naopak. Je super, že jsme to ale odehrály ve dvou jako tým a v tiebreaku jsme zahrály opravdu několik super výměn,“ popsala Hlaváčková průběh úvodního zápasu proti japonskému páru Dojová, Naraová.

Třicetiletá Plzeňačka už se v letošní sezóně hodlá soustředit především na čtyřhru a jak sama říká, singl už jí překvapivě moc nechybí. „Myslela jsem, že když budu tady „on site“, dívat se na kvalifikaci a uvidím všechny hráčky a toho pavouka... Myslím si, že jsem s tím dost vyrovnaná, takže z toho nejsem nějaká špatná, že by mi to hodně chybělo. Ráda si zahraju, zatrénuju si dvouhru často, ale beru to tak, jak to je.“

Hlaváčková za svou dlouhou kariéru patří mezi zkušené hráčky. Sama dobře ví, na co se soustředit, co obětovat. Pokud chce pomýšlet na nejvyšší mety v deblu, oželet starty ve dvouhře se jevila jako logická volba.

Méně zápasů neznamená však zákonitě více volna. O co méně se dostane na kurty během ostrých zápasů, o to více stráví pohledná tenistka více času v tréninkové zátěži. „Velká pauza mezi zápasy, je to pro mě novinka. Musím si akorát zvyknout na to, že se déle trénuje. Mám daleko větší prostor si dát do těla, protože když není singl, tak se nemusím tolik šetřit a odpočívat. To je asi ten rozdíl, že jsem před turnajem mohla více hodin strávit ve vedru a nemusela jsem se šetřit,“ vyjmenovává největší změny v režimu Hlaváčková a se smíchem doplňuje. „Má to rovněž zdravotní výhody. Člověk se tak nesedře, ale jinak to moc výhod nemá. Vždycky to bylo motivující si singla zahrát,“ doplňuje s tím, že zdravotně už se cítí v pořádku.

Jak už bylo v úvodu řečeno, letošní sezónu odstartovala trojnásobná grandslamová šampiónka vítězně. Cíle tak pro tento rok nemohou být nikterak malé.„Začaly jsme sezonu perfektně – vítězstvím na turnaji. Baví mě to s paťačkou na kurtě, baví mě hrát zápasy. Jak jsem řekla, pauzy jsou pro mě trochu zdlouhavé. Čím déle budu na turnaji, ať už je to malý nebo velký, tím budu radši. Cíle jsou na grandslamech a směřujeme tam k nějakému velkému výsledku. Nechci ale předcházet, každé kolo je strašně náročné, psychicky i herně.“

Hlaváčková patří mezi zkušené cestovatelky a jen v Melbourne už byla několikrát. Ve městě zalitém sluncem by tak bez nadsázky mohla dělat průvodkyni.

„Já už jsem v Melbourne byla tolikrát, že jsem zrovna přemýšlela, jestli je nějaká restaurace nebo místo, kde jsem ještě nebyla. Už jsem byla všude. (směje se) Užívám si klidu, bydlím v rodině, kde jsem už několik let, takže mám vždycky takovou domácí atmosféru,“ dodává závěrem.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.

Úterý 17. 1.

Eso, eso, eso. Zakončil jsem to jako bombarďák, smál se Štěpánek po postupu

Karlovič zvládl další maraton a vzpomíná na památný duel se Štěpánkem

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Allertová svedla tuhý souboj s Cibulkovou. Její údery byly nepříjemné, přiznala Slovenka

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu