US Open: Kvitová neztratila ani set! Menšík zvládl grandslamovou premiéru, Veselý zlomil prokletí

- Redakce

V New Yorku začala hlavní soutěž posledního grandslamu tenisové sezony. V úvodní hrací den US Open šlo do akce hned sedm českých aktérů. Vstup do turnaje zvládla Karolína Muchová, jež ztratila s Australankou Hunterovou pouze čtyři gemy. Naopak Linda Fruhvirtová získala proti Američance Collinsové jen dvě hry. Jakub Menšík při své grandslamové premiéře porazil ve čtyřech setech Francouze Barrereho. Jiří Lehečka na finálovou jízdu z Winston-Salemu nenavázal, Karacevovi podlehl ve třech setech. Prokletí amerického grandslamu zlomil Jiří Veselý, který poprvé od roku 2016 prošel prvním kolem. Kateřina Siniaková ztratila dobře rozjetou první sadu a na Kalinskou nevyzrála. Petra Kvitová potvrdila roli favoritky a postoupila bez ztráty setu.

Kvitová po boji postupuje
Petra Kvitová (11.) v úvodních kolech US Open jednoduše neprohrává. To potvrdila i nyní, když Španělku Cristinu Bucsaovou (65.) udolala za hodinu a 36 minut po výsledku 6:1, 7:6(5).

Po průběhu prvního setu vše nasvědčoval tomu, že se rodačka z Fulneku příliš dlouho na kurtu číslo 17 neohřeje. Ve velkém stylu Kvitová vstoupila i do druhého dějství, vypracovala si náskok 5:2 a přesvědčivě směřovala za postupem. Jenomže Bucsaová se nevzdala, dotáhla sadu do tiebreaku a drama bylo na světě. Vyrovnanou koncovku nakonec dvojnásobná wimbledonská šampionka ovládla, když proměnila hned první mečbol.

Zcela zásadní rozdíl ukazuje statistika winnerů, jichž Petra Kvitová nasázela 34. Oproti tomu Španělka pouhých 10. Česká hráčka se v dalším kole utká s Caroline Wozniackou (623.).

„Hlavní je, že jsem vyhrála ve dvou setech a netrápila se ve třetím. To bych určitě nechtěla. Ve druhé sadě začala hrát lépe, když jsem nedotáhla brejk na 5:1. Bylo to pak těžké, a tak si cením toho, že jsem tiebreak zvládla. Jsem za to vděčná, protože jsem v něm několikrát prohrávala,“ uvedla Kvitová.

Muchová na úvod ztratila jen čtyři gemy
Karolína Muchová (10.) zahájila letošní US Open suverénním vítězstvím 6:4 a 6:0 nad australskou držitelkou divoké karty Storm Hunterovou (158.).

V úvodním setu promarnila sedmadvacetiletá Češka dvakrát náskok brejku, od stavu 4:4 ale bodovala už jen ona. Deblovou světovou trojku nakonec vyprovodila finalistka červnového Roland Garros z kurtu kanárem, když ve druhém dějství povolila Hunterové jen pět míčů.

„První zápasy jsou vždy těžké. Nový turnaj, nový povrch, začíná se od začátku… Soupeřka byla uvolněná, neměla co ztratit. Snažila jsem se soustředit na sebe, dostat se do rytmu. Jsem ráda, že jsem první set doservírovala, dost jsme se tam totiž brejkovaly. Potom už to ze mě spadlo a byla jsem schopná hrát svou hru. Cítila jsem, že mám utkání pod kontrolou,“ nechala se slyšet Muchová.

Ve druhém kole narazí rodačka z Olomouce na Polku Magdalenu Frechovou (77.).

Veselý prolomil nelichotivou sérii
Od roku 2016 čekal Jiří Veselý (437.) na postup do 2. kola US Open. Série pěti po sobě jdoucích porážek v úvodních rundách je minulostí, příbramský tenista totiž udolal Francouze Enza Couacauda (180.) za 3 hodiny a 15 minut po setech 5:7, 6:3, 6:2, 3:6 a 6:4.

Veselý se v utkání na rozdíl od svého soupeře nebál chodit na síť. A vyplatilo se. Získal tímto způsobem hned 36 výměn, Francouz pak čtyřikrát méně. Vyrovnané utkání dospělo do páté sady, kdy za stavu 4:5 měl Couacaud na svém servisu k dispozici postupně pět gembolů, jenomže ani jeden nevyužil. Naopak Veselý při první příležitosti udeřil a svůj jediný mečbol proměnil. V dalším kole tak narazí na Argentince Francisca Cerundola (20.).

Menšík zvládl grandslamovou premiéru
Vůbec poprvé si zahrál Jakub Menšík (206.) hlavní soutěž na grandslamu dospělých. A svou premiéru zvládl vítězně! V úvodním kole US Open český kvalifikant přehrál Francouze Gregoireho Barrera (59.) za dvě hodiny a 58 minut po setech 6:4, 4:6, 7:6(1) a 6:2.

Utkání rozhodly winnery, kterých Menšík nasázel 45, tedy o 15 více než jeho oponent. Na nevynucené chyby byla bilance vyrovnaná 44:43 v neprospěch sedmnáctiletého tenisty.

V dalším kole se rodák z Prostějova utká s Francouzem Droguetem (171.).

„Začátek jsem měl vynikající, nic jsem soupeřovi nepustil, diktoval jsem hru a získal set. Ve druhém se mi zdálo, že jsem lepší, jenže jsem si prohrál smolně servis za stavu 4:5. Ve třetím setu vznikla velká tahanice. Rozhodující byl tiebreak, ve kterém jsem soupeře rozbil. Ve čtvrtém setu už jsem na něm viděl, že ztrácí fyzicky i mentálně, začal dělat víc chyb. Byl jsem na koni a viděl jsem, že ho mám na lopatě,“ okomentoval utkání sedmnáctiletý Menšík.

Lehečka dohrál v úvodním kole
US Open zůstává i nadále posledním grandslamem, kde Jiří Lehečka (29.) nedokázal projít prvním kolem. Český tenista tentokrát ve Flushing Meadows nestačil na Aslana Karaceva (77.), jemuž podlehl za dvě hodiny po setech 3:6, 3:6 a 3:6.

Rodák z Kněžmostu si v utkání nevěděl rady s precizním servisem soupeře, obzvlášť s tím prvním, po kterém ovládl Karacev fantastických 90 % výměn. Naopak Lehečka svému sokovi daroval 14 brejkbolů, přičemž šest z nich nedokázal odvrátit. Semifinalista Australian Open z roku 2021 měl duel pod kontrolou a po zásluze postoupil do dalšího kola posledního grandslamu sezony.

„Celkově jsem si ani nepřipadal, že hraju grandslam. Za jeden den jsem se snažil připravit nejlépe, jak jsem jen mohl. Soupeř byl lepší, aktivnější. Využil šance, které jsem mu nabídl. V prvním setu jsem měl nějaké příležitosti, které jsem ale neproměnil. Natropil jsem nějaké jednodušší chyby, od té chvíle to už bylo v jeho režii,“ smutnil Lehečka.

Siniaková prohrála pošesté v řadě
Kateřina Siniaková (49.) v singlové části US Open dohrála. V úvodním kole česká tenistka nestačila na Annu Kalinskou (89.) za hodinu a 15 minut po setech 4:6 a 2:6.

Světovou deblovou jedničku může mrzet obzvlášť první sada, ve které vedla už 4:2. Jenže od tohoto stavu vyhrála jen šest míčů, přičemž její trápení se přeneslo i do druhého setu. Pro rodačku z Hradce Králové se jedná o šestou singlovou porážku v řadě, naposledy se radovala z vítězství v první rundě Wimbledonu.

L. Fruhvirtová nestačila na Collinsovou
Linda Fruhvirtová (56.) neukončila sérii porážek ani na US Open. V úvodním kole závěrečného grandslamu sezony uhrála pouhé dva gemy s domácí Danielle Collinsovou (34.).

Bývalá světová sedmička se prezentovala strojovým a téměř bezchybným výkonem. O jedenáct let mladší Fruhvirtovou deklasovala devětadvacetiletá Američanka za pouhých 52 minut poměrem 6:2 a 6:0.

Vítězka tří podniků WTA neztratila za celé utkání po prvním podání ani jeden fiftýn. Fruhvirtová, jež musí skousnout už sedmý neúspěch v řadě, bude v New Yorku zápolit ještě ve čtyřhře, v níž spojila síly s Kolumbijkou Osoriovou.

„Někdy má Collinsová dny, kdy jí tam všechno popadá, jindy zkazí každý druhý balón. Dneska to byl bohužel její den, moc jsem s tím dělat nemohla. Nicméně každý zápas na takovém kurtu je zážitek a super zkušenost,“ povídala česká tenistka.

Djokovič se vrátí na pozici světové jedničky
Novak Djokovič (2.) bude po US Open opět světovou jedničkou. Srbský fenomén si zajistil návrat na trůn díky výhře 6:0, 6:2 a 6:3 nad Francouzem Alexandrem Mullerem (84.) v prvním kole US Open. Zatímco Djokovič loni na americkém grandslamu nestartoval, jeho španělský rival Carlos Alcaraz (1.) obhajuje titul a s ním i 2000 bodů do žebříčku.

Sakkariová se na grandslamech nadále trápí
Maria Sakkariová (8.) nezvládla vstup už do třetího grandslamu v řadě. Řecká hvězda vypadla na US Open stejně jako na letošním Roland Garros a ve Wimbledonu už v prvním kole, když nestačila na Španělku Rebeku Masárovou (71.) poměrem dvakrát 4:6.

Vybrané zápasy 1. hracího dne US Open

1. kolo mužské dvouhry
JAKUB MENŠÍK (206.) – Gregoire Barrere (FRA, 59.) 6:4, 4:6, 7:6(1), 6:2
Aslan Karacev (77.) – JIŘÍ LEHEČKA (29.) 6:3, 6:3, 6:3
JIŘÍ VESELÝ (437.) – Enzo Couacaud (FRA, 180.) 5:7, 6:3, 6:2, 3:6, 6:4

Alexander Bublik (KAZ, 27.) – Dominic Thiem (AUT, 81.) 3:6, 2:6, 4:6
Márton Fucsovics (HUN, 57.) – Sebastian Korda (USA, 31.) 7:6(4), 4:6, 7:6(1), 4:6, 6:4
Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) – Milos Raonic (CAN, 337.) 6:2, 6:3, 6:4
Alexandre Muller (FRA, 84.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 0:6, 2:6, 3:6

1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) – Storm Hunterová (AUS, 158.) 6:4, 6:0
Danielle Collinsová (USA, 34.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (56.) 6:2, 6:0
Anna Kalinská (89.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) 6:4, 6:2
PETRA KVITOVÁ (11.) – Cristina Bucsaová (ESP, 65.) 6:1, 7:6(5)

Iga Šwiateková (POL, 1.) – Rebecca Petersonová (SWE, 86.) 6:0, 6:1
Sloane Stephensová (USA, 36.) – Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 19.) 2:6, 7:5, 4:6
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – Marta Kosťuková (UKR, 39.) 6:2, 6:1
Laura Siegemundová (GER, 121.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 6:3, 2:6, 4:6
Tatiana Prozorovová (227.) – Caroline Wozniacká (DEN, 623.) 3:6, 2:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.