Ani kašel nezastavil Kvitovou. A těší se na Wozniackou: Že se vrací po dvou dětech? Hustý!

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Poté, co Petra Kvitová proměnila v tiebreaku druhé sady svůj první mečbol, si pořádně oddechla. Ještě aby ne, z nejdříve jednoznačného průběhu se vyklubala pořádná zápletka. Česká tenistka ale tlak ustála, Španělku Cristinu Bucsaovou porazila za hodinu a 36 minut po setech 6:1 a 7:6(5). „Hlavní je, že jsem vyhrála ve dvou setech a netrápila se ve třetím. To bych určitě nechtěla,“ oddychla si dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Úvodní set utkání si Kvitová podmanila a zcela zaslouženě se ujala vedení. Dobrý výkon předvedla i na začátku druhého dějství, avšak pak hra fulnecké rodačky začala trochu drhnout. „Když jsem nedotáhla brejk na 5:1, tak se soupeřka dost zlepšila. Měla jsem to těžké, a tak jsem ráda, že jsem tiebreak ovládla,“ těšilo českou tenistku, kterou na americkém turné trápí nemoc.

„Jsem pořád nějaká nemocná, asi měsíc. Nemohu se toho zbavit, pořád kašlu. I s tím astmatem to není úplně jednoduché. Je to taková špatná kombinace a já nevím, jak z toho ven. Amerika na to není příliš ideální, počasí mi dává zabrat. Průdušnice se mi tady obecně vždy zmenšuje. Možná proto se mnou ten kašel tak dlouho je,“ spekulovala Kvitová.

Česká lvice si i přes zmíněné komplikace prodloužila sérii, která se s ní táhne od roku 2011. Právě tehdy to totiž bylo naposledy, kdy ve Flushing Meadows vypadla v 1. kole. „Hezká statistika. Je pravda, že poslední dobou patří US Open k mým lepším grandslamům. Nicméně také vnímám, že jsem tu nikdy nepřešla přes čtvrtfinále,“ nechala se slyšet.

Aby se jí to konečně podařilo, musí nejprve ve druhé rundě přehrát bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou. S tou se Kvitová utkala ve své kariéře patnáctkrát, devětkrát pak odešla z tohoto souboje vítězně. Naposledy se tenistky utkaly před pěti lety na Turnaji mistryň, kdy slavila výhru po třísetové bitvě rodačka z dánského Odense.  

Wozniacká se letos vrátila na kurty po tříleté pauze. A má to pořád v ruce, vždyť při svém prvním utkání porazila v kanadském Montréalu Australanku Birrellovou. „Potkaly jsme se v šatně a prohodily pár vět. Známe se straně dlouho, taky komentovala pro televizi, takže mi přišlo, jako by ani nebyla pryč. Že se vrací po dvou dětech, mi přijde hustý! Je na ní vidět, že se udržuje. Klobouk dolů,“ vystřihla své soupeřce poklonu Kvitová.

„Kdysi jsem točila video, na kterém jsem říkala, že ve třiceti už rozhodně hrát nebudu. A ono se to nějak vyvíjí a přesvědčení, která jsem měla jako mladá, se mění. I díky tomu, že tělo pořád jakž takž drží. Fakt bych nikdy neřekla, že ve třiatřiceti tady budu ještě mastit tenis. Spíš jsem si myslela, že už budu mít děti,“ dodala.

A prozradila, že po červencové svatbě s Jiřím Vaňkem bude muset vyměnit pas. „Jsem Vaňková-Kvitová. Až se vrátím domů, budu si dělat nové doklady. Ale hrát budu stále jako Kvitová, to asi nemá cenu řešit, nikdo by si to nepamatoval,“ smála se. 

US Open (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Cristina Bucsaová (ESP, 65.) 6:1, 7:6(5)