Nejdříve za kulturou, pak prosvištět do 2. kola! Muchová ztratila na úvod jen čtyři gemy

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Ideální zápas na rozehrání. Australanka Storm Hunterová nedala Karolíně Muchové nic zadarmo, přesto musela před umem členky TOP 10 smeknout. Olomoucká rodačka zvítězila za hodinu a šest minut po setech 6:4 a 6:0 a po třech letech postoupila do 2. kola US Open. „První zápasy jsou vždy těžké. Nový turnaj, nový povrch, začíná se od začátku… Soupeřka byla uvolněná, neměla co ztratit. Snažila jsem se soustředit na sebe, dostat se do rytmu,“ okomentovala utkání Muchová.

Karolína Muchová hraje ve skvělé formě, vždyť do Flushing Meadows se přemístila po finálové jízdě v Cincinnati. V utkání 1. kola US Open jí chvíli trvalo, než se rozjela a dostala do tempa. Ale když to zvládla, byla už tradičně k nezastavení.

Po úvodní vyrovnané sadě, ve které bylo k vidění pět brejků, už to bylo, fotbalovou terminologií, pouze na jednu bránu. „Jsem ráda, že jsem první set doservírovala, dost jsme se tam totiž brejkovaly. Potom už to ze mě spadlo a byla jsem schopná hrát svou hru. Cítila jsem, že mám utkání pod kontrolou,“ těšilo Muchovou.

Olomoucká rodačka vytasila i jednu ze svých silných zbraní, jimiž přechody na síť jednoznačně jsou. Uhrála tak proti Hunterové deset bodů z patnácti pokusů. „Snažíme se budovat hru tak, abych byla odvážnější a chodila víc dopředu, abych vytvářela tlak na soupeřky,“ zmínila se.

Češce vypomohl i volný týden, neboť za velkou louží se nachází už od podniku v Montréalu, tedy skoro měsíc. „Je to hodně dlouhé, volno jsem uvítala. Přiletěli jsme sem v pondělí, měla jsem tři dny na odpočinek. Potom už jsme se začali chystat na US Open,“ uvedla debutantka v nejlepší desítce světového žebříčku.

Právě členství v magické desítce je velkým privilegiem, které je však doprovázeno i značným tlakem. „Od té doby, co hraju tenis, jsem si přála být v TOP 10. To říká každý, kdo s tenisem začíná. A mně se to povedlo. Jsem ráda, že jsem dosáhla takového milníku a moc si toho vážím. Teď je ten tlak příjemnější než v době, kdy jsem se snažila vrátit do špičky z třetí stovky. Určitě na mě nějak působí, ale snažím se s ním pracovat a tolik ho nevnímat.“

Muchová je známá tím, že jí kultura není cizí. I možná z toho důvodu patří mezi oblíbenkyně skladatele Michala Horáčka, jenž ji dnes přišel podpořit přímo do hlediště. „Byla jsem tady na Comedy Show Davea Chappella, který slavil padesáté narozeniny. Bylo to skvělé, opravdu jsem si to užila,“ líčila.

Teď už bude na české tenistce, aby se stala pomyslnou umělkyní a na kurtu rozjela svou show. Její další soupeřkou bude ve druhé rundě Polka Magdalena Frechová (77.), kterou loni hladce porazila na finále Poháru Billie Jean Kingové ve skotském Glasgow.

US Open (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) – Storm Hunterová (AUS, 158.) 6:4, 6:0