První kolo US Open? Pro mě jako finále! zářil po výhře Menšík. Co si napsal na ledničku?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Grandslamová jízda sedmnáctiletého Jakuba Menšíka pokračuje! Český talent na US Open i dál září, tentokrát si vyšlápl na člena elitní stovky Gregoira Barrera z Francie, kterého při své premiéře v hlavní soutěži grandslamu porazil za dvě hodiny a 58 minut po setech 6:4, 4:6, 7:6(1) a 6:2. „Ještě to úplně nepobírám, ale čekal jsem, že budu nervóznější. Když jsem nastupoval, nevěděl jsem, co mám očekávat,“ zářil štěstím prostějovský rodák.

Menšík vstoupil do utkání skvěle, soupeře ve třetí hře brejkl a vedení si bez větších komplikací udržel. A když vzápětí přišlo klopýtnutí ve druhém dějství, nakonec to byl on, kdo opouštěl kurt jako vítěz. „Začátek jsem měl vynikající, nic jsem soupeřovi nepustil, diktoval jsem hru a získal set. Ve druhém se mi zdálo, že jsem lepší, jenže jsem si prohrál smolně servis za stavu 4:5,“ povídal.

„Ve třetím setu vznikla velká tahanice. Rozhodující byl tiebreak, ve kterém jsem soupeře rozbil. Ve čtvrtém setu už jsem na něm viděl, že ztrácí fyzicky i mentálně, začal dělat víc chyb. Byl jsem na koni a viděl jsem, že ho mám na lopatě,“ dodal český tenista, jenž ve 2. kole amerického grandslamu vyzve dalšího Francouze – Titouana Drogueta.

Co jste zjistil o zápasech na grandslamech?
Myslel jsem si, že budu potřebovat šetřit síly, ale postupně jsem se na to přestal upínat. Prostředí, kurt, fanoušci, atmosféra... Je vidět, že jsem na jednom z největších turnajů. Něco podobného na challengeru nezažijete. Nebyl jsem nervózní, užíval jsem si každou výměnu.

Za stavu 4:5 ve druhé sadě jste měl na vlastním podání tři gemboly, místo toho přišel brejk a ztráta setu. Co vám následně říkal trenér?
Měl jsem víc šancí na returnu, ale nepovedlo se mi ho brejknout. Pak přišel smolný gem a bylo srovnáno. Zamrzelo mě to, ale udržel jsem se dobře mentálně. S trenérem jsem si vyměnil pár slov o technicko-taktické stránce. Soupeře jsem v úvodu třetího setu zase dokázal zmáčknout.

Proměněný mečbol jste si poté naplno užil…
Jo, samozřejmě to bylo krásné. I když je to jenom první kolo, pro mě to bylo jako finále. (smích) Ne, pořád jsem v turnaji, nechci usnout na vavřínech. Chci si užít podporu od rodičů, trenérů i přátel. Budu dělat všechno pro to, abych zopakoval tenhle výkon.

Nešlo si nevšimnout bandáže, kterou jste měl obmotanou kolem paže. Ta šla ke konci dolů. Trápí vás nějaká bolístka?
Na konci kvalifikace mě trochu trápil triceps. U servisu mě to nijak neomezovalo, ale cítil jsem menší bolest, tak jsem si to zatejpoval. Dnes už to bylo spíše z preventivních důvodů. Včera jsem měl den volno a nechtěl jsem, abych do zápasu nastupoval s tím, že mě něco bolí a odvádělo to mou pozornost. Pomohlo mi to, bolest jsem vůbec necítil. Ve čtvrtém setu mi už bandáž padala, je tu přeci jen větší vlhkost a člověk se potí.

Ve čtyřech setech jste nasázel 13 es, i v kvalifikaci patřilo podání mezi vaše hlavní zbraně. Jak jste s ním zatím spokojený?
Musím říct, že mi tady servis píše. Dnes jsem měl nižší procento prvního servisu, ale když jsem ho už trefil, tak bylo takřka jisté, že bod půjde za mnou. Přímo na esa nejdu, ale když je nějaký důležitý bod, tak si esem rád pomohu. Občas trochu zariskuju, ale i normálně se z toho snažím vytěžit maximum – trefit první servis a dostat se dobře do výměny.

Ještě před rokem jste hrál turnaje ITF, na challengerech se teprve rozkoukával. Čekal byste, že ten skok mezi elitu přijde tak rychle?
Určitě jsem to nečekal. Před turnajem jsem si řekl, že největším úspěchem by byla samotná kvalifikace. To se mi podařilo, teď už je vše bonus. Jsem za to moc rád, sezona je zatím opravdu skvělá. Když se občas ohlédnu za tím, jak jsem vloni začínal na futurech v Šarm aš-Šajchu a Herákleionu… Je to hezké. Taková ochutnávka toho, na jakých turnajích bych se chtěl v budoucnu udržet.

V minulosti jste se zmínil, že si před sezonou píšete na ledničku vaše cíle. Které tam byly tentokrát?
Chtěl jsem se dostat do TOP 200, což se mi podařilo pár týdnů zpět. I když jsem pak spadl, tak po dnešní výhře si zase o něco polepším. Hlavní cíl byl dostat se na US Open, ale jakých výsledků tady chci dosáhnout, to jsem si nevytyčil. (usmívá se)

US Open (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo mužské dvouhry
JAKUB MENŠÍK (206.) – Gregoire Barrere (FRA, 59.) 6:4, 4:6, 7:6(1), 6:2