49 minut a hotovo! Doufám, že se dívá babička, zářila Pegulaová po zisku třetího titulu

- Filip Lefenda

Finále ženského podniku WTA 1000 v kanadském Montréalu se stalo jednoznačnou záležitostí. Favorizovaná Jessica Pegulaová (3.) ze Spojených států potřebovala na výhru 6:1 a 6:0 proti Ljudmile Samsonovové (12.) z Ruska pouhých 49 minut. Pro devětadvacetiletou Američanku jde o první letošní a celkově třetí titul, přičemž na tisícovce triumfovala podruhé.

Samsonovová musela odehrát vinou deště v neděli nejprve semifinále. Náročné klání s Kazaškou Rybakinovou otočila ve třech setech (1:6, 6:1, 6:2) a jen o pouhé dvě hodiny později nastoupila k největšímu finále kariéry, což se na jejím výkonu podepsalo.

Ruska držela krok jen na samotném začátku. Ve druhém gemu uhrála svůj úvodní servis, další zápis do skóre už ale nepřidala. Favorizovaná Američanka získala po vlastním prvním podání všech devatenáct výměn. Po druhém ztratila jen sedm míčů (z toho dva vinou dvojchyb) a nečelila v celém zápase ani jednomu brejkbolu.

Za pouhých 49 minut si tak Pegulaová dokráčela pro svůj třetí kariérní titul, z toho druhý na úrovni WTA 1000. „Vím, že se soupeřka necítila fyzicky nejlépe. Já na druhou stranu odehrála opravdu perfektní zápas, prakticky bez nevynucených chyb,“ pochvalovala si americká hvězda svůj nedělní výkon.

Na cestě za premiérovým titulem v sezoně porazila devětadvacetiletá Pegulaová v Montréalu rozjetou krajanku Coco Gauffovou (6:2, 5:7, 7:5) i polskou světovou jedničku Igu Šwiatekovou (6:2, 6:7, 6:4). Prvně jmenovaná přicestovala do Kanady coby čerstvá šampionka z Washingtonu, druhá naposledy ovládla turnaj v rodné Varšavě.

„Byla to dvě opravdu těžká vítězství. To, že jsem je dokázala potvrdit i ve finále, je prostě skvělé. Vůbec jsem se necítila pod tlakem. Dnes mi to opravdu šlo,“ libovala si první americká vítězka Canadian Open od dob Sereny Williamsové (2013). V Montréalu navíc žije její babička, o to více si triumfu cení. „Doufám, že se dívá,“ pobavila během závěrečného ceremoniálu.

„Na Tour je naším cílem snažit se vyhrát každý týden. Občas ale střádáte spíše porážky, je to těžké. Když ale odehrajete týden, jako byl tento, chcete ve vyhrávání pokračovat. Věřím, že na své výkony navážu hned v Cincinnati,“ těší se Pegulaová na přesun do Spojených států.

Na domácí tisícovce je tento týden třetí nejvýše nasazenou účastnicí a do hry vstoupí ve druhém kole. Její první soupeřka vzejde ze souboje mezi další Američankou Bernardou Peraovou a italskou kvalifikantkou Martinou Trevisanovou.