Ve stopách Federera. Šampion Alcaraz si vyzkoušel mimořádně náročnou kombinaci

- Marek Bartošík

Podobně jako Roger Federer se i Carlos Alcaraz vydal po premiérovém titulu z travnatého Wimbledonu na pomalou antuku. Španělský šampion si po třetím grandslamu sezony nedopřál odpočinek, namísto toho se zapojil do obnoveného Hopman Cupu ve francouzském Nice. Do akce se vrátil pouhých pět dní po finále Wimbledonu, kde v pětisetové bitvě udolal obhájce trofeje Novaka Djokoviče.

Není zvykem, aby se vítěz Wimbledonu objevil hned v následujícím týdnu na dalším turnaji. Carlos Alcaraz se ale rozhodl odložit dovolenou a zúčastnil se soutěže smíšených dvojic neboli Hopman Cupu.

Dvacetiletý fenomén sice ve skupinové fázi zvládl napínavé souboje s Davidem Goffinem a Bornou Čoričem, s krajankou Rebekou Masárovou se ale v mixu ani jednou neprosadili. Masárová navíc prohrála podle očekávání obě své dvouhry, a tak se španělské duo do finále neprobojovalo.

Světová jednička Alcaraz navázal svým náročným (a nepříliš rozumným) dvojbojem na Rogera Federera, který se po svém prvním i druhém wimbledonském triumfu objevil na domácím antukovém turnaji v Gstaadu. Zatímco v roce 2003 ho ve finále porazil Jiří Novák, o rok později Federer slavil titul.

V dalších sezonách už ale podle očekávání podnik v Gstaadu vynechával a raději šetřil síly na turnaje v Severní Americe, které se hrají na tvrdém povrchu. Jedinou výjimkou byl rok 2013. Federer tehdy po vyřazení ve druhém kole Wimbledonu odehrál antukové akce v Hamburku a Gstaadu, kde zkoušel novou raketu s větší hlavou.