Při debutu překonal milník! Novému rekordmanovi Wimbledonu stačilo jen pět zápasů

- Jan Vojkůvka

Takový debut v hlavní soutěži Wimbledonu si Christopher Eubanks ani nemohl vysnít. Sedmadvacetiletý Američan, který čtyřikrát marně zkoušel projít tříkolovou kvalifikací, letos prošel až do čtvrtfinále a stanovil nový rekord All England Clubu v počtu vítězných úderů! Za pouhých pět zápasů a celkem 21 odehraných setů jich posbíral 321.

Dosavadním wimbledonským rekordmanem byl jeho krajan André Agassi. V roce 1992 zvládl Agassi při své cestě za jediným titulem z Londýna nastřílet dohromady 317 winnerů. Během sedmi utkání tehdy odehrál 27 setů, tedy o šest více než Eubanks.

Více než dvoumetrový čahoun z Atlanty však tento rekordní zápis vylepšil hned o čtyři údery. A je otázkou, kolik by dokázal posbírat vítězných míčů v případě, že by odehrál stejný počet sad jako před 31 lety Agassi.

Eubanks během letošního Wimbledonu porazil 3:1 na sety Thiaga Monteira, 3:1 na sety favorizovaného Camerona Norrieho a dokonce 3:0 na sety Christophera O'Connella. V osmifinále pak v pětisetové bitvě udolal Řeka Stefanose Tsitsipase. Stopku Američanovi vystavil až ve čtvrtfinále třetí hráč světa Daniil Medveděv, s nímž Eubanks prohrál 2:3 na sety.

Tenista, jenž letos vyhrál svůj premiérový turnaj na okruhu ATP, na kurtu dokonale využívá svých proporcí. S 201 centimetry je fantastickým servismanem. Ostatně, z 321 vítězných úderů zaznamenal hned 102 es. Přitom to není tak, že by byl nějakým „bombérem“, jeho výhodou však je, že podání dokáže skvěle umístit.

Jeho silnou stránkou je také forhend, který má skutečně dělový. O trochu slabší má pak bekhend, z něhož tolik vítězných míčů nesbírá. A ve Wimbledonu se na tom nic nezměnilo.

Překvapivý čtvrtfinalista letošního ročníku stanovil na Wimbledonu rekord, který se bude hodně těžce překonávat. Vždyť Agassiho rekord vydržel přes 30 let! A tak se Američan, jehož dosavadním grandslamovým maximem bylo druhé kolo, zapsal do wimbledonské historie.