Lehečka po skvělém startu: Hodně cenná výhra, po pauze jsem na soupeře vletěl

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Jiří Lehečka sice potřeboval na svou první wimbledonskou výhru pouhých 99 minut, v All England Clubu ale strávil i kvůli dvěma dešťovým přeháňkám mnohem více času. Jednadvacetiletý mladík vstoupil do slavného turnaje velmi sebevědomě, když vyřídil rozjetého Rakušana Sebastiana Ofnera výsledkem třikrát 6:4. Ani jednou neztratil servis, získal 73 procent bodů po svém podání a zajistil si souboj se světovou devatenáctkou Franciscem Cerúndolem, který minulý týden triumfoval na trávě v Eastbourne.

Na druhý pokus slavíte premiérovou výhru ve Wimbledonu. Jak tento úspěch chutná?
Každý grandslam je něco víc. A Wimbledon? Hodně cenná výhra. Věřím, že na ni dokážu navázat. Jsem spokojen se svou úrovní hry i tím, jak jsem zvládl ta dvě přerušení. Dohrávat první rundu kolem čtvrté hodiny není moc obvyklé. První kola jsou nevyzpytatelná, soupeř na trávě umí zahrát. Favoritem jsem byl já a jsem rád, že jsem tu roli potvrdil.

Po návratu na kurt za stavu 4:4 a 30:30 jste působil jistěji. Bylo právě to klíčem k úspěchu?
Jo, to byl jeden z klíčových momentů, který určil tempo a směřování zápasu. Za stavu 4:4 jsem na něj hned vletěl. Využil jsem toho, že mohl být po pauze trochu tužší. Pak ustával vítr a ve druhém i třetím setu jsem se začal cítit líp i tenisově.

V Londýně vás doprovází Tomáš Berdych, že?
Už dřív jsme si říkali, že by bylo fajn, kdyby na nějaký turnaj na trávě odjel. Minulý týden jsme strávili přípravou na Wimbledon a tento týden jsme rozjeli naplno. Párkrát už tu byl a pár zápasů tu vyhrál, takže do týmu určitě má co přinést. Bavili jsme se, hodně jsme se připravili a ladili detaily. Jak pracovat nohama, kdy zvolit jaký úder. Pomáhal mi se servisem. Odvedli jsme dobrou práci a teď uvidíme, co z ní tento týden vytěžím.

Na přípravném travnatém turnaji v Queen’s Clubu jste postoupil do deblového finále po boku Američana Taylora Fritze. Jak se zrodila spolupráce se světovou devítkou?
Shodou náhod. Zkusili jsme se ho zeptat, protože on chce během travnaté sezony často hrát i čtyřhru. Pro mě je vždy priorita spojit síly s nějakým singlistou. Na trávě, kde sezona není dlouhá, se každý zápas hodí. Po prvním utkání, kdy jsme se trochu hledali, jsme si perfektně sedli a výsledek byl skoro nejlepší, co mohl být. Domluvili jsme se, že když bude někdy šance, že to zopakujeme.

Ve druhém kole na vás čeká Argentinec Francisco Cerúndolo. Co o něm víte?
Známe se slušně, jednou nebo dvakrát jsme spolu trénovali. Myslím, že to bude dobrý zápas, který bude mít dost výměn. On vyskočil za poslední dva roky hodně nahoru. Jak dokázal v Eastbourne, umí hrát i na trávě. Věřím, že když se budu držet své taktiky a budu se opírat o dobrý servis, tak mám rozhodně šanci.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ LEHEČKA (37.) – Sebastian Ofner (AUT, 72.) 6:4, 6:4, 6:4