Hrát až do padesáti? Pokud to někdo může dokázat, tak já, hlásí sebevědomě Williamsová

- Jan Vojkůvka

Přestože už to několikrát vypadalo, že je Venus Williamsová blízko konce své kariéry, skutečnost vypadá zcela odlišně. V rozhovoru před startem Wimbledonu, kde debutovala před 26 lety, dokonce uvedla, že by ráda hrála až do padesáti!

„Nikdy se to ještě nestalo, takže jestli je tu někdo, kdo by to mohl dokázat, byla bych to já,“ řekla pětinásobná wimbledonská šampionka na tiskové konferenci před startem Wimbledonu na otázku, jestli si dovede představit, že by mohla hrát až do padesáti.

Nejblíže k pokoření této mety byla Martina Navrátilová, která dokonce v roce 2006 ve 49 letech vyhrála na US Open smíšenou čtyřhru. Pár týdnů před svými padesátými narozeninami ovšem kariéru definitivně uzavřela.

Williamsová, která se letos trápila se zraněním stehna, se přitom nechce soustředit na čtyřhry. Naopak, stále by ráda hrála dvouhry, ostatně loni po US Open uvedla, že po konci kariéry své sestry Sereny s debly končí.

Otázkou ovšem je, jestli své rozhodnutí nepřehodnotí. Přeci jen, hrát až do padesáti na špičkové úrovni ve dvouhře se zdá být dost nepředstavitelné.

Navzdory tomu, že je Williamsové 43 let, však má její hra stále své kvality. Se starty ale hodně šetří a letos ji navíc zastavilo v lednu zmíněné zranění, kvůli němuž nemohla startovat na Australian Open. Pořadatelé turnajů, kde vyjádří touhu startovat, jí ovšem prozatím udělují divoké karty.

To je pro Williamsovou nesmírně důležité, jelikož loni nevyhrála na čtyřech turnajích žádný zápas a letos prozatím vybojovala dvě vítězství, kvůli čemuž je ve světovém žebříčku až na 554. místě. Nutně potřebuje vyhrávat zápasy, aby stoupala žebříčkem a usnadnila si cestu na jednotlivé turnaje.

Věčně se totiž spoléhat na divoké karty skutečně nemůže. Obzvlášť ve chvíli, kdy se chce postavit velké výzvě a hrát až do padesáti let. Nehodlá být totiž pouze atrakcí, na kterou se lidé chodí dívat a organizátoři jí kvůli tomu dávají volné vstupenky do svých turnajů. Naopak, chce být konkurenceschopná. Soutěživot v ní stále plane stejně jako před dvaceti lety.

Letošní Wimbledon odstartuje zápasem s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Bude se jednat o její 24. start ve slavném All England Clubu, kde debutovala v roce 1997.