Člen elitní stovky v problémech! Za doping vyfasoval zákaz hraní na 13 měsíců

- Filip Lefenda

Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) na svých webových stránkách informovala o trestu pro polského tenistu Kamila Majchrzaka. Bývalý 75. hráč světového pořadí byl usvědčen z dopingu, a musí tak skousnout třináctiměsíční zákaz činnosti.

V praxi to znamená, že se sedmadvacetiletý Majchrzak bude moci zapojit znovu do turnajového kolotoče na konci prosince. Trest se mu totiž počítá zpětně od 30. listopadu 2022, kdy byl provizorně suspendován.

„Musím se se všemi podělit o neuvěřitelně smutnou a těžkou zprávu. Během října a listopadu jsem měl při antidopingových kontrolách pozitivní test,“ napsal tehdy Polák na svůj Instagram. „Nikdy jsem vědomě neužil zakázanou látku. Je to pro mě šok. Začínám nejtěžší boj svého života – boj o prokázání své neviny.“

O více než půl roku později přišel navzdory všem odmítnutým pochybením ze strany hráče definitivní verdikt. Tři pozitivní nálezy na látku SARM S-22 (selektivní modulátor receptoru androgenu) z podniků ATP v Sofii a Tokiu a na challengeru v Soulu znamenají distanc v celkové délce 13 měsíců.

Majchrzak na sociálních sítích informoval, že mu původně hrozil dokonce čtyřletý trest. ITIA nicméně uznala, že nedošlo k vědomému ani úmyslnému užití zakázané látky. Do výše trestu rovněž promítla fakt, že hráč po dobu vyšetřování aktivně spolupracoval.

Kamil Majchrzak odehrál poslední soutěžní zápas 1. listopadu na challengeru v Bergamu jen týden poté, co vyhrál v jihokorejském Busanu titul. V minulosti si podmanil i antukové akce na českém území – challengery v Ostravě (2019) a Prostějově (2020).