Smeč do těla ho rozpálila doběla. Rune se pomstil výhrou ve dvou setech

- Jan Vojkůvka

Světová šestka Holger Rune zatím pokračuje ve vítězné jízdě na turnaji v londýnském Queen's Clubu. Dánský mladík ještě neztratil ani set a ve čtvrtfinále si poradil s Italem Lorenzem Musettim 6:4, 7:5. Jeho výhře předcházel i nepříjemný zásah prudce letícím míčkem po smeči soupeře do ramene. „O to víc jsem ho chtěl porazit,“ řekl po utkání Rune.

Dvacetiletý Holger Rune patří k největším hvězdám nastupující generace. Vedle Carlose Alcaraze je druhým nejtalentovanějším tenistou, který se narodil po roce 2000 a měl by v budoucnosti patřit k tahounům okruhu ATP. Aby tento potenciál naplnil, tvrdě na sobě dře a snaží se z antukáře přeměnit v univerzála, což se mu poměrně daří.

Zatímco loni totiž na trávě prohrál všechny tři zápasy, letos už má na kontě bilanci 3-0 a zahraje si své premiérové travnaté semifinále. Pokud by se mu v londýnském Queen's Clubu povedlo dokráčet dokonce k trofeji, mohl by se poprvé v kariéře prodrat na páté místo světového žebříčku.

Cestu za dalším kariérním milníkem se mu soupeři snaži všemožně znepříjemnit. Naposledy se o to pokusil o rok starší Ital Musetti, jenž ale v prvním setu nevyužil vedení 4:1 a jelikož ve druhé sadě nezapsal žádný brejk, prohrál za necelé dvě hodiny 4:6 a 5:7.

Utkání přineslo ale i jeden kontroverzní moment. Musetti v pátém gemu druhého setu dostal v dlouhé výměně příležitost ke smeči, kterou poslal přímo na dánského soupeře. Přestože se Rune snažil letícímu míčku vyhnout, prudká smeč, kterou Musetti zamířil na jeho tělo, jej zasáhla do ramene.

Byť se Musetti soupeři omluvil, Rune vyslal jeho směrem nenávistně vyhlížející pohled plný zloby. Podle Runeho byl právě tento úder pomyslným zlomem v utkání, který rozhodl o tom, že Musetti nezvítězí.

„Samozřejmě, že může dělat, co chce. Myslím, že to není nejlepší věc, kterou lze udělat, ale je to legální. Může dělat, co jen chce. Může trefit míček tam, kam chce,“ pravil na pozápasové tiskové konferenci Rune a z jeho slov bylo cítit, že jej svým způsobem stále štve zásah do jeho ramene. „Na druhou stranu mi to v břiše zapálilo oheň a chtěl jsem ho o to víc porazit. Jsem ohromně rád, že jsem ho porazil. Ve dvou setech, což je dobrý pocit. Jsem v semifinále a on ne,“ zdůraznil.

Semifinále v londýnském Queen's Clubu přinese dva velmi zajímavé zápasy. Od 14 hodin se Holger Rune pokusí vyzrát na Australana Alexe De Minaura. Následovat bude souboj Carlose Alcaraze, který bojuje o návrat do čela světového žebříčku (potřebuje vyhrát titul), proti Sebastianu Kordovi.