Denní menu, 24.6.2023: Krejčíková je ve finále singlu i deblu! O titul bude hrát i Kvitová

- Jan Vojkůvka

Barbora Krejčíková, která v Birminghamu ještě neztratila ani set, potvrdila svou formu i v sobotu proti čínské tenistce Lin Ču a postoupila do svého prvního travnatého finále. K pozdnímu odpoledni navíc zvládla i semifinále čtyřhry. Ve čtvrtfinále v Berlíně porazila Petra Kvitová světovou čtyřku Garcíaovou, o tři hodiny později vyhrála i duel s Jekatěrinou Alexandrovovou. Markéta Vondroušová naopak prohrála čtvrtfinále dvouhry se světovou osmičkou Sakkariovou, v deblu s Kateřinou Siniakovou pak postoupily do finále čtyřhry. V Eastbourne odstartovala kvalifikace turnaje WTA 500 s Barborou Strýcovou, Terezou Martincovou a Lindou Fruhvirtovou, české trio postoupilo do finále. V kvalifikacích na ATP neuspěli jak Jiří Veselý, tak Marek Gengel.

Češi v akci

Kvitová si v Berlíně zahraje finále!
Petra Kvitová (9) znovu ukázala velké srdce bojovnice! Na travnatém turnaji WTA v Berlíně nejprve vyhrála čtvrtfinále dvouhry proti světové čtyřce Carolině Garcíaové (4.), o několik hodin později v semifinále skolila Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou (22.) po sadách 6:3, 6:4. O titul se utká s Donnou Vekičovou (23.).

Více se utkání věnujeme zde.

Krejčíková bude útočit na double
Barbora Krejčíková si na turnaji WTA v Birminghamu zahraje finále dvouhry i čtyřhry. Po úspěšném singlovém zápase zvítězila také v semifinále deblu, společně s Martou Kosťukovou porazily pár Linetteová, Peraová po sadách 6:3, 6:4. Druhá nasazená dvojice v prvním dějství dvakrát přišla o výhodu brejku, za stavu 5:3 však set úspěšně dopodávala do vítězného konce. Ve druhém setu se situace v podstatě opakovala, závěrečný gem sady a celého utkání přišel za stavu 5:4. Krejčíková s Kosťukovou budou ve finále čelit deblu Hunterová, Parksová.

Berlín: Siniaková s Vondroušovou jsou ve finále čtyřhry
Český deblový pár Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová si na turnaji WTA v Berlíně zahraje finále čtyřhry! Nenasazené duo v sobotním semifinále porazilo druhý nasazený debl Krawczyková, Schuursová po setech dvakrát 6:4. Češky v první sadě otočily nepříznivý stav 2:4, ve druhé dvakrát stáhly manko brejku. V sedmé hře poté získaly klíčový brejk.

Více se utkání věnujeme zde.

Krejčíková si zahraje finále v Birminghamu
Barbora Krejčíková (12.) si v anglickém Birminghamu zahraje své první travnaté finále v kariéře. V sobotním utkání porazila hladce 6:3, 6:2 Číňanku Lin ču (39.) a pokračuje na turnaji bez ztrátu setu. Nasazená jednička byla už před utkáním výraznou favoritkou, což nakonec také potvrdila. Do prvního setu sice vstoupila ztraceným servisem, ale bylo to zároveň poslední zaváhání v cestě do finále. Pak Krejčíková získala čtyři hry v řadě a úvodní dějství dopodávala. Ve druhé sadě získala první čtyři hry a výhodu dvou brejků si donesla do koncovky. Ve finále se utká s vítězkou zápasu mezi Anastasií Potapovovou (21.) a Jelenou Ostapenkovou (17.).

Více se utkání věnujeme zde.

Kvitová pokořila světovou čtyřku
Petra Kvitová (9.) po necelých dvou hodinách dokázala vyzrát na světovou čtyřku Caroline Garcíaovou a na turnaji v Berlíně prošla do semifinále. Česká tenistka zvítězila ve dvou setech 6:4, 7:6(3) a ještě v sobotu si zahraje o postup do finále proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové (22.). Kvitová v prvním setu sice napřed neudržela vedení 2:0, ale po brejku v sedmé hře se nakonec ujala vedení 1:0. Ve druhém setu si obě hráčky zarputile držely servis, přičemž Kvitová nevyužila hned sedm brejkbolů, a rozhodnout musel tiebreak. V něm česká hráčka potvrdila svou herní převahu a zvítězila 7:3.

Vondroušová se do semifinále v Berlíně neprodrala
Markéta Vondroušová (53.) v Berlíně do třetího letošního čtvrtfinále nepostoupila. V odloženém utkání prohrála za necelou hodinu a půl 6:7(7) a 1:6 s Mariou Sakkariovou (8.) z Řecka. Češka vstoupila do zápasu ztraceným servisem, pak ale otočila z 0:2 na 3:2 a dovedla sadu do tiebreaku. V té vedla Vondroušová už 6:3, postupně ale nevyužila ani jeden ze čtyř setbolů, zatímco Sakkariová proměnila hned svůj první. Ztracená koncovka zanechala na rodačce ze Sokolova následky. Ve druhém setu už nezvládla vzdorovat a zaznamenala pouhý gem.

Strýcová v Eastbourne proletěla do finále kvalifikace
Barbora Strýcová (690.) poprvé od semifinále Wimbledonu v roce 2019 vyhrála singlový zápas na trávě. V sobotním prvním kole kvalifikace na podniku WTA v Eastbourne ztratila jen tři hry, náhradnici Margaritu Betovovou (-) smetla po sadách 6:2, 6:1. Sedmatřicetiletá Strýcová za 64 minut hry sice dvakrát přišla o servis, na returnu však uspěla hned sedmkrát. O hlavní soutěž se utká s Američankou Madison Brengleovou (112.).

Martincová vydřela finále kvalifikace
Tereza Martincová (122.) ustála těžké první kolo kvalifikace dvouhry v Eastbourne. Češka na úvod po setech 6:4, 4:6, 7:5 vyřadila desátou nasazenou Polku Magdalenu Frechovou (72.). Martincová přišla o náskok 6:4, 2:0, ve třetím dějství navíc po většinu času dotahovala ztrátu. Od stavu 3:5 však získala zbývající gemy utkání, v nich přišla jen o čtyři fiftýny. V boji o hlavní soutěž se střetne se čtvrtou nasazenou Lauren Davisovou (47.).

Lindě Fruhvirtové stačilo k postupu jen 41 minut
Linda Fruhvirtová (57.) v prvním kole kvalifikace v Eastbourne neztrácela čas, za pouhých 41 minut doplnila úspěšnou dvojici krajanek Barboru Strýcovou a Terezu Martincovou. Šestá nasazená v sobotu večer smetla domácí Ellu McDonaldovou (1120.) po setech 6:1, 6:0

Mallorca: Veselý dohrál v kvalifikaci
Jiří Veselý (519.) si hlavní soutěž na turnaji ATP na Mallorce nezahraje. Devětadvacetiletého Čecha v úvodním kole kvalifikace zastavil Lloyd Harris (291.), s ním padl po sadách 7:6(3), 3:6, 3:6. Veselý po úspěšně vydřeném prvním setu neměl ve zbytku zápasu jediný brejkbol, naopak třikrát ztratil podání. Český tenista po dlouhé pauze tak prohrál čtvrtý z posledních šesti zápasů.

Gengel v Eastbourne vypadl v kvalifikaci
Na hlavní soutěž turnaje ATP musí zapomenout. Marek Gengel (288.) v Eastbourne prohrál hned v prvním kole kvalifikace, nad jeho síly byl Marc-Andrea Hüsler (80.), se kterým padl po setech dvakrát 2:6. Gengel si za 52 minut nevypracoval proti druhému nasazenému jediný brejkbol, sám přišel o čtyři servisy.

Nouza ve finále čtyřhry překvapil Pavláska
Petr Nouza společně s deblovým parťákem Karolem Drzewieckim slaví nečekaný challengerový titul v Poznani. Česko-polská dvojice si ve finále poradila s nasazenými jedničkami Adamem Pavláskem a Arielem Beharem po sadách 7:6(2), 7:6(2). Vítězové zápasu na konci první sady odvrátili setbol, následně ovládli tiebreak. Ve druhém setu stáhli manko brejku, za stavu 5:4 na returnu nevyužili tři mečboly. V závěru setu znovu opanovali zkrácenou hru, tím pádem i celý turnaj.

Kellovský je poprvé od roku 2016 ve finále
Český kvalifikant Dominik Kellovský (1103.) se poprvé od listopadu 2016 probojoval do finále na okruhu ITF! V semifinále turnaje ve slovinském Štore dokázal po dvou hodinách porazit novozélandského kvalifikanta Alexandera Klintcharova (1386.) 6:2, 7:6(5) a může se těšit na nedělní souboj s Ekvádorcem Alvarem Guillenem Mezou (727.).

Rikl vyřadil nasazenou čtyřku a je ve finále
Patrik Rikl si připsal na turnaji ITF v Popradu velmi cenný skalp. V semifinále na tamní pětadvacítce porazil poměrně hladce čtvrtého nasazeného Ukrajince Vladyslava Orlova z Ukrajiny za 82 minut 6:4, 6:2. Rikl své vítězství okořenil i tím, že neprohrál ani jednou své podání.

Paulson si v Popradu zahraje finále s Riklem
Turnaj v Popradu uvidí české finále. Po Patriku Riklovi se totiž v semifinále dokázal prosadit také Andrew Paulson (459.), který porazil 6:3, 6:4 Tobyho Alexe Kodata (530.) a rozhodl o tom, že slovenský turnaj ITF bude mít v neděli českého šampiona.

Nicod s Donaldem mají první titul
Matthew William Donald s Jakubem Nicodem vybojovali premiérovou trofej mezi dospělými. Čeští tenisté ve finále turnaje ITF ve Štore porazili česko-bulharský debl Dominik Kellovský, Alexander Donski po sadách dvakrát 6:2.

Pátý s Orlovem získali bez boje titul v Popradu
Finále čtyřhry na turnaji ITF ve slovenském Popradu se nakonec v sobotu nehrálo. Vladyslav Orlov z Ukrajiny a Daniel Pátý se stali šampioni, aniž by vstoupili na kurt, jelikož nasazené čtyřky Denis Istomin a Jevgenij Karlovskij před finálovým zápasem odstoupili.

Bartoň deblový titul nevybojoval
Hynek Bartoň a Švýcar Patrich Schoen marně usilovali o zisk deblového titulu na turnaji ITF v Srbsku. Ve finále podlehli americké dvojici Williamovi Grantovi a Tylerovi Zinkovi 7:6(3), 4:6 a 12:14, když v rozhodujícím supertiebreaku nedokázali proměnit tři mečboly.

Ševčíková na titul z deblu nedosáhla
Linda Ševčíková si na druhý deblový titul musí počkat. Pětadvacetiletá Češka a její spoluhráčka Dalina Amarieiová v sobotním finále na turnaji ITF v Bukurešti prohrály s dvojicí Bojicaová, Gaeová po setech 3:6, 4:6.

ATP/WTA

bett1open presented by ecotrans Group, Berlín (ženy, GER, 780 637 USD, tráva)
Čtvrtfinále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 8.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (53.) 7:6(6), 6:1
Caroline Garcíaová (FRA, 4.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 4:6, 6:7(3)

Semifinále dvouhry
Jekatěrina Alexandrovová (22.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 3:6, 4:6

Semifinále čtyřhry
SINIAKOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Krawczyková (USA), Schuursová (NED) 6:4, 6:4

Rothesay Classic, Birmingham (ženy, GBR, 259 303 USD, tráva)
Semifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (12.) – Lin Ču (CHN, 39.) 6:3, 6:2

Semifinále čtyřhry
Linetteová (POL), Peraová (USA) – Kosťuková (UKR), KREJČÍKOVÁ 3:6, 4:6

Rothesay International, Eastbourne (ženy, GBR, 780 637 USD, tráva)
1. kolo kvalifikace
BARBORA STRÝCOVÁ (690.) – Margarita Betovová (-) 6:2, 6:1
TEREZA MARTINCOVÁ (122.) – Magdalena Frechová (POL, 72.) 6:4, 4:6, 7:5
LINDA FRUHVIRTOVÁ (57.) – Ella McDonaldová (GBR, 1120.) 6:1, 6:0

Rothesay International, Eastbourne (muži, GBR, 791 545 EUR, tráva)
1. kolo kvalifikace
Marc-Andrea Hüsler (SUI, 80.) – MAREK GENGEL (288.) 6:2, 6:2

Mallorca Championships (muži, ESP, 984 805 EUR, tráva)
1. kolo kvalifikace
Lloyd Harris (RSA, 291.) – JIŘÍ VESELÝ (519.) 6:7(3), 6:3, 6:3

Challengery

Enea Poznaň Open (muži, POL, 118 000 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Drzewiecki (POL), NOUZA 6:7(2), 6:7(2)

ITF World Tennis Tour

Poprad – Tatry Open 2023 (muži, SVK, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Vladyslav Orlov (UKR, 414.) – PATRIK RIKL (658.) 4:6, 2:6
Toby Alex Kodat (USA, 530.) – ANDREW PAULSON (459.) 3:6, 4:6

Finále čtyřhry
Istomin (UZB), Karlovskij (-) – Orlov (UKR), PÁTÝ bez boje

M15 Kuršumlijska Banja (muži, SRB, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
BARTOŇ, Schoen (SUI) – Grant, Zink (USA) 7:6(3), 4:6, 12:14

Štore Green Steel Open (muži, SLO, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Alexander Klintcharov (NZL, 1386.) – DOMINIK KELLOVSKÝ (1103.) 2:6, 6:7(5)

Finále čtyřhry
Donski (BUL), KELLOVSKÝ – DONALD, NICOD 2:6, 2:6

Irina Begu Trophy, Bukurešť (ženy, ROU, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Amarieiová (ROU), ŠEVČÍKOVÁ – Bojicaová, Gaeová (ROU) 3:6, 4:6