České derby v Birminghamu pro Krejčíkovou! Ve čtvrtfinále vyzve další krajanku

- Michal Hladký

Barbora Krejčíková (12.) přechod z antuky na trávu rozhodně nepodcenila. Na turnaji kategorie WTA 250 v britském Birminghamu postoupila už do čtvrtfinále, když v českém derby přehrála kvalifikantku Terezu Martincovou (122.). Nasazená jednička zvítězila za hodinu a 47 minut po setech 6:4 a 6:4.

Barbora Krejčíková a Tereza Martincová se doposud spolu utkaly čtyřikrát, přičemž celková bilance hovořila nerozhodně. K tomu se všechny zmíněné duely uskutečnily na tvrdém povrchu, ten poslední pak před dvěma lety v Praze, kdy se z vítězství 2:0 radovala žebříčkově výše postavená tenistka.

Do osmifinálového zápasu v Birminghamu nastupovala Krejčíková v roli favoritky. Přesto kvalifikantka Martincová své soupeřce pořádně zatopila. Za stavu 3:2 v úvodní sadě měla k dispozici brejkbol, který ovšem nedokázala využít.

Pražská rodačka v první sadě darovala Krejčíkové jen jednu šanci na prolomení servisu, jenže tu sedmadvacetiletá grandslamová vítězka využila a set čistou hrou dopodávala.

Druhý set se pro Terezu Martincovou vyvíjel o poznání lépe. Odskočila do vedení 3:1, nicméně Krejčíková si hned v následující hře vzala podání zpátky. Rozhodující byl znova devátý gem, kdy i tentokrát tenistka z Ivančic soupeřku brejkla a dokráčela si pro vítězství 6:4, 6:4.

„Jsem moc ráda, že umím hru tolik variovat. Na trávě to funguje, a tak jsem šťastná, že toho umím ve správný moment využít,“ řekla po úspěšném klání.

Martincová se díky tažení v Birminghamu posune v žebříčku WTA zase o něco blíže kýžené nejlepší stovce. V příštím vydání rankingu poskočí nejspíše o 10 pozic, navíc příliš bodů v příštích týdnech neobhajuje.

Barbora Krejčíková se střetne ve čtvrtfinále s další krajankou. Tentokrát narazí na osmnáctiletou Lindu Fruhvirtovou, přemožitelku Američanky Bernardy Peraové.

Rothesay Classic, Birmingham (ženy, GBR, 259 303 USD, tráva)
Osmifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (12.) – TEREZA MARTINCOVÁ (122.) 6:4, 6:4