Vzpruha pro Martincovou. V Birminghamu neztratila servis, přerušila šňůru porážek

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová dokázala v kvalifikaci turnaje WTA v anglickém Birminghamu přerušit svou šňůru porážek. Po čtyřech nezdarech v řadě se české tenistce povedlo na oblíbené trávě porazit Francouzku Jessiku Ponchetovou za necelé dvě hodiny 7:6(4), 6:3 a v neděli si zahraje o postup do hlavní soutěže. V utkání navíc neztratila ani jednou podání.

Poslední týdny nebyly pro Terezu Martincovou vůbec snadné. Antuková část sezony se nevyvíjela podle jejích představ. Sice prošla na turnaji ITF v Zaragoze až do finále, ale pak prohrála hned šest z osmi odehraných zápasů. Naposledy vyhrála na začátku května, kdy prošla kvalifikací v Římě, načež přišla série čtyř porážek.

Poslední prohru zapsala po přesunu na svou oblíbenou trávu. V Nottinghamu podlehla domácí Jodie Anně Burrageové, neobhájila loňské semifinále a přišla kvůli tomu o 109 bodů ve světovém žebříčku. Propadla se tak mimo první stovku na 121. příčku a nyní se musí pokusit prodrat zase zpátky, což není nikdy snadné.

Tento náročný úkol ale začala znamenitě. V sobotu naskočila do kvalifikace v Birminghamu, kde zvládla souboj s francouzskou tenistkou Jessikou Ponchetovou. V utkání čelila jen jednomu brejkbolu, který odvrátila, a celkově se prezentovala výborným servisem i mezihrou.

Díky kvalitám ve výměnách se prodrala sama na returnu hned k osmi brejkbolům. Poté, co urvala první set v tiebreaku, se prosadila při servisu soupeřky ve druhém gemu druhého setu a tento její jediný brejk stačil k dotažení zápasu do vítězného konce.

Vítězství v prvním kole kvalifikace jí vynese 12 bodů, případná úspěšná cesta do hlavní soutěže pak 18. Jelikož až do srpna neobhajuje prakticky žádné body, každé vítězství na oblíbeném travnatém povrchu bude pro českou hráčku hodně cenné a důležité.

V nedělním finále kvalifikace se Martincová utká s Ukrajinkou Dajanou Jastremskou. Ta si v sobotu poradila se svou krajankou Lesjou Curenkovou dvakrát 6:2.