Roland Garros: Lehečka udolal soupeře v pětisetové bitvě! Vondroušová zakončila zápas kanárem

- Redakce

Pořádně nabitý byl z českého pohledu pondělní program antukového grandslamu v Paříži. Jiří Lehečka zvládl náročnou pětisetovou bitvu s Janem-Lennardem Struffem, kterého udolal po třech hodinách a 12 minutách, a přerušil tak sérii porážek. Markéta Vondroušová sice prohrávala zkraje zápasu s Alycií Parksovou 0:2, ale pak se rozjela a přejela soupeřku 6:4, 6:0. Karolína Plíšková a Linda Fruhvirtová nestačily v úvodním kole na bývalé finalistky Roland Garros a turnaj ve dvouhře pro ně končí. Stejně tak dohrály hned v prvním kole Kateřina Siniaková a Tereza Martincová. Teprve druhý zápas na antuce v této sezoně odehrála Petra Kvitová a na italskou antukářku Elisabettu Cocciarettovou nestačila.

Lehečka zvládl pětisetovou bitvu se Struffem
Jiří Lehečka (41.) musel v úvodním kole Roland Garros svést velmi tuhou bitvu s jednadvacátým nasazeným Janem-Lennardem Struffem (28.), nakonec se ale může radovat z postupu do dalšího kola! Po třech hodinách a 12 minutách udolal německého soupeře 7:5, 1:6, 6:3, 3:6 a 6:1.

Český tenista nevstupoval do utkání v roli favorita a důvody byly zřejmé – kromě toho, že prohrál čtyřikrát v řadě, tak Struff momentálně hraje v životní formě a na nedávném Masters v Madridu byl senzačně ve finále. Nakonec to ale německému hráči nestačilo k tomu, aby našel recept na výborně hrajícího českého hráče.

Utkání mezi oběma soupeři bylo jako na houpačce. V prvním setu byl lepší Lehečka, který rozhodl o svém vítězství brejkem v jedenácté hře. Ve druhé sadě se však Struff nakopl k velké šňůře a pěti gemy v řadě si toto dějství přivlastnil. To ve třetím setu se naopak německý hráč ani k jednomu brejku neprokousal a do vedení se znovu dostal Lehečka.

Vše nasvědčovalo tomu, že by Lehečka mohl duel zakončit už ve čtvrtém setu, ale neudržel vedení 3:1. Struff znovu zaznamenal zisk pěti gemů v řadě a vynutil si rozhodující set. V něm se ale jeho hra tak trochu rozsypala a český tenista toho dokázal dokonale využít. Postupně si vypracoval suverénní vedení 5:0, než Struffovi povolil podržet alespoň jednou podání.

V sedmém gemu si pak zajistil vítězství navzdory brejkbolu soupeře a mohl začít slavit nejen postup do druhého kola Roland Garros, ale především přerušení šňůry čtyř porážek.

„Jsem moc rád, že se mi to povedlo, každý vyhraný pětisetový zápas je moc cenný. Po nevydařených Masters na antuce je to pro mě velký kopanec směrem nahoru. Struff v předchozích týdnech ukázal, že na antuce hrát umí a že je to dobrý tenista. Je to velice cenný skalp,“ radoval se Lehečka, jehož v dalším kole čeká Američan Marcos Giron (75.).

Vondroušová v prvním kole nezaváhala
Pouhých 71 minut trvalo utkání prvního kola Roland Garros mezi Markétou Vondroušovou (60.) a Alycií Parksovou (45.). I přes horší vstup do utkání dokázala česká tenistka převzít iniciativu, první set otočit a ve druhé sadě rozdrtit Američanku kanárem, díky čemuž zvítězila 6:4, 6:0.

Češka vstoupila do zápasu ztraceným servisem, ale dokázala brzy najít recept na hru 185 cm vysoké soupeřky, která se opírala až na čestné výjimky pouze o prudké podání. Z 0:2 se Vondroušové povedlo otočit na 4:2 a úvodní dějství zdárně dopodávala. Ve druhém setu již Parksová naprosto odpadla, vyhazovala míček za míčkem a Markéta Vondroušová jej zakončila čistou hrou za pouhých 20 minut.

Klíčem k úspěchu bylo u Vondroušové zejména to, že dokázala nahlodat suverenitu soupeřky ze začátku střetnutí. Parksová totiž začala při trpělivé hře Češky velmi chybovat a srážely ji nejen dvojchyby, kterých spáchala hned deset, ale zejména nevynucené chyby. Těch posbírala hned 40, přičemž Vondroušová za celý zápas vyprodukovala pouze osm nevynucených chyb.

„Loni na konci sezony jsem s ní hrála v hale ve Francii na tvrdém povrchu. Věděla jsem, že na antuce to bude jiný zápas, lepší pro mě. I když jsem nezačala ideálně, cítila jsem se zezadu dobře a věděla jsem, že ona do všeho bude střílet a moc se hrát nebude. Do zápasu jsem šla s tím, že ona takhle zvlášť na antuce, která je pomalejší a kde míč někdy hůř skočí, nevydrží hrát a začne kazit. To se nakonec potvrdilo a druhý set už byl bez zádrhelu,“ zhodnotila spokojená Vondroušová.

Ve druhém kole čeká finalistku z roku 2019 těžší překážka v podobě nasazené devítky Rusky Darji Kasatkinové.

Kvitová končí už v prvním kole
Světová desítka Petra Kvitová, která během antukové části sezony doposud odehrála pouze jedno utkání v Madridu, nezvládla svůj vstup do Roland Garros a loučí se už v prvním kole. Nad síly české hráčky byla italská antukářka Elisabetta Cocciarettová (44.), která zvítězila za 88 minut po setech 6:3, 6:4.

Kvitová šla do utkání se svým tradičním útočným a riskantním stylem, ale dost se trápila s přesností. Ačkoliv tedy trefila 20 vítězných úderů, spáchala také 31 nevynucených chyb a v duelu s Cocciarettovou tahala za kratší konec.

V prvním setu sice začala dobře a dostala se do vedení 2:1 s výhodou brejku, ale o tento náskok okamžitě přišla. Česká hráčka měla ještě brejkbol v sedmém gemu, který ovšem nevyužila a Cocciarettová v další hře dokázala prorazit podruhé Kvitové servis, což následně přetavila v úspěšné dopodávání první sady. Ve druhém dějství rodačka z Bílovce ztratila hned třikrát podání a svými dvěma brejky pouze korigovala skóre. Vyrovnat ztrátu se jí ovšem nepodařilo a Italka doservírovala zápas v desátém gemu.

„Už byla docela zima, míče neletěly tolik, jak bych chtěla. Soupeřka nehrála vůbec špatně, nedala mi nic zadarmo. A já jsem bojovala sama se sebou, rozhodně bych se chtěla líp hýbat a míň kazit. Velký kurt byl samozřejmě krásný, ale to je tak všechno,“ řekla Kvitová.

V Paříži se neprosadila ani Martincová
S náročným losem, který vyfasovala pro první kolo francouzského grandslamu, se Tereza Martincová (93.) vypořádat nedokázala. V utkání s Jelenou Ostapenkovou (17.) sice ve druhém setu vedla už dokonce 5:1 a měla i jeden setbol, ale o náskok přišla a duel nakonec prohrála 3:6, 5:7.

Děj celého zápasu určoval především herní styl Ostapenkové a fakt, zda se Lotyšce zrovna dařilo, či zda produkovala chyby. Favorizovaná tenistka během utkání zahrála sice hned 44 vítězných úderů, ale zároveň spáchala 44 nevynucených chyb. Oproti tomu Martincová měla skromnou bilanci 7-10.

Zejména pak obrat Ostapenkové v rámci druhého setu byl neskutečný. Martincové nestačilo vedení ani o dva brejky. Ostapenková se po řadě chyb dokázala srovnat s dvorcem a začala mnohem více trefovat lajny, díky čemuž obrala českou tenistku třikrát v řadě o podání a duel zakončila čistou hrou při vlastním servisu.

Siniaková se vrátila po zranění porážkou
Kateřině Siniakové (48.) se návrat na kurty po zranění zápěstí nevyvedl a na letošním Roland Garros vypadla hned v prvním kole dvouhry. Češka, jež v Paříži absolvovala první soutěžní zápas od březnového podniku v Miami, podlehla za hodinu a 39 minut turnajové debutantce Peyton Stearnsové (69.) ze Spojených států po setech 6:7(7) a 2:6.

Duel nabídl hned dvanáct ztracených podání, přičemž sedmkrát selhala na servisu právě rodačka z Hradce Králové. Ta přitom vedla v prvním setu 4:2 a byť o náskok přišla, tak díky dalším brejkům měla šanci dvakrát sadu doservírovat. Ani jednou se jí to nepovedlo a v rozhodujícím tiebreaku jen dotahovala ztrátu. Ve druhém dějství pak od stavu 2:2 prohrála Siniaková čtyři gemy v řadě.

„Bylo to nadějné, rozhodlo pár míčů. Je vidět, že do forhendu nešvihnu a v tiebreaku se mi to trochu blbě sešlo. Ten volej, co jsem zkazila, bych normálně snad také nezkazila. Ona pak věděla, co má hrát,“ shrnula Siniaková, jež se vrátila na okruh po více než dvouměsíční pauze.

„Jsem ráda, že jsem tady, a ne doma, i když to není dle mých představ. Na takové turnaje chci být připravenější, mít nějaké zápasy v zádech, což soupeřka má,“ řekla Siniaková.

Pozitivní zprávou je, že sedmadvacetiletá tenistka uzdravila zraněné zápěstí, které ji na dlouho vyřadilo z turnajového dění. „Dohrála jsem, takže jsem to vydržela. Během zápasu se to nezhoršovalo, fyzicky to bylo v pohodě,“ potěšila fanoušky Siniaková, která bude v Paříži po boku krajanky Barbory Krejčíkové pokračovat už jen v deblu.

Plíšková ve větrném utkání nestačila na Stephensovou
Krátce po losu Roland Garros bylo zřejmé, že Sloane Stephensová (30.), která se jen těsně nevešla mezi nasazené tenistky, je jednou z nejhorších možných soupeřek pro Karolínu Plíškovou (16.). Na kurtu se to v pondělí pak potvrdilo, když česká hráčka prohrála s americkou tenistkou už popáté, tentokrát po setech 0:6, 4:6.

Plíšková se v utkání, které bylo ovlivněno silným větrem, dlouho nedokázala srovnat s herním stylem bývalé finalistky Roland Garros a prohrála prvních sedm gemů střetnutí, přičemž servis si podržela až ve druhé hře druhé sady. Ve druhém setu se celkově herní projev Plíškové, která kvůli zranění kolene odehrála během antukové části sezony jen dva turnaje, zlepšil a začala být Stephensové vyrovnanou soupeřkou.

Nedokázala ovšem využít svého brejku ze sedmého gemu, kterým se dostala do vedení 4:3. Stephensová okamžitě srovnala na 4:4, navíc v desáté hře přidala další brejk a zápas na returnu ukončila.

„Podmínky byly těžké, foukalo, nehrálo se mi vůbec dobře. V obou setech jsem měla spoustu šancí, takže jsem to minimálně do třetího setu mohla dostat. Pro lidi byly některé body hezké, ale z mé strany to nebyl úplně hezký tenis. Jsem ráda, že antuka skončila,“ uvedla Plíšková.

Fruhvirtová na zkušenou Rusku recept nenašla
Linda Fruhvirtová (59.) se při své premiéře v hlavní soutěži Roland Garros o překvapení nepostarala. V utkání s předloňskou turnajovou finalistkou Anastasií Pavljučenkovovou (333.) prohrála za 70 minut dvakrát 2:6, když spáchala hned 11 dvojchyb.

Zkušená jednatřicetiletá Ruska, jež je bývalou světovou jedenáctkou, se po většinu zápasu prezentovala agresivním a strojovým tenisem. V úvodním setu se rychle zmocnila vedení 5:0, ve druhém 4:0.

O třináct let mladší Češka bodovala shodně až ve druhých polovinách setů, na drama ovšem na kurtu číslo 9 nakonec nedošlo. Fruhvirtová tak zaznamenala na mezinárodní scéně už čtvrtou porážku v řadě.

Světová desítka Auger-Aliassime končí v prvním kole
Félix Auger-Aliassime (10.) bude nejspíš rád, že má antukovou část sezony za sebou, jelikož si představoval úplně jiné výsledky. Jeho mizérii na tomto povrchu korunovalo první kolo Roland Garros, v němž prohrál s Fabiem Fogninim (10.) 4:6, 4:6 a 3:6. Světová desítka, která minulý týden nenastoupila do čtvrtfinále generálky v Lyonu, tak zakončila antukovou sezonu s bilancí jediné výhry a hned tří porážek (bez započítaného Lyonu).

Vybrané zápasy 2. hracího dne Roland Garros

1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ LEHEČKA (41.) – Jan-Lennard Struff (GER, 28.) 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1
Brandon Nakashima (USA, 45.) – Denis Shapovalov (CAN, 32.) 4:6, 5:7, 6:4, 6:3, 3:6
Felix Auger-Aliassime (CAN, 10.) – Fabio Fognini (ITA, 130.) 4:6, 4:6, 3:6
Stan Wawrinka (SUI, 89.) – Albert Ramos (ESP, 67.) 7:6(5), 6:4, 6:7(2), 1:6, 6:4
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Aleksandar Kovacevic (USA, 114.) 6:3, 6:2, 7:6(1)
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Flavio Cobolli (ITA, 159.) 6:0, 6:2, 7:5
Dominic Thiem (AUT, 92.) – Pedro Cachin (ARG, 64.) 3:6, 2:6, 7:6(1), 6:4, 2:6
Arthur Fils (FRA, 63.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 34.) 1:6, 6:4, 3:6, 3:6
Jannik Sinner (ITA, 9.) – Alexandre Muller (FRA, 101.) 6:1, 6:4, 6:1

1. kolo dvouhry žen
Anastasia Pavljučenkovová (333.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (59.) 6:2, 6:2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (16.) – Sloane Stephensová (USA, 30.) 0:6, 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (60.) – Alycia Parksová (USA, 45.) 6:4, 6:0
Peyton Stearnsová (USA, 69.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (48.) 7:6(7), 6:2
Jelena Ostapenková (LAT, 17.) – TEREZA MARTINCOVÁ (93.) 6:3, 7:5
PETRA KVITOVÁ (10.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 44.) 3:6, 4:6
Jelina Avanesjanová (134.) – Belinda Bencicová (SUI, 12.) 6:3, 2:6, 6:4
Elina Svitolinová (UKR, 192.) – Martina Trevisanová (ITA, 24.) 6:2, 6:2
Caroline Garcíaová (FRA, 5.) – Si-ju Wang (CHN, 64.) 7:6(4), 4:6, 6:4
Veronika Kuděrmetovová (11.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 100.) 3:6, 1:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.